Image
Edvard Grieg
Dato
1883

Edvard og Nina Grieg slår seg om høsten gjen til ro i Bergen, og bor til leie i et lite hus på Engen. Herfra har de fri utsikt til "Det gamle theater", en utsikt som nok vekker gode minner om Edvards ungdoms velgjører Ole Bull, som i 1850 startet det første norske teater nettopp i denne bygningen.

De siste årene har Griegs utvikling som kunstner igjen stoppet opp. Han har komponert lite, føler seg utilfreds, og forholdet til Nina er stadig blitt mer komplisert, temperamentsfulle og sta som de begge er. Etter hvert har forholdet slått så alvorlige sprekker at Edvard reiser hjemmefra.

Det er Paris han føler en sterk lengsel mot, for der bor den unge, vakre 26-årige Leis Schjelderup, malerinnen fra Bergen, som han er dypt forelsket i.

Med Paris som mål legger han ut på en omfattende og utmattende konsertturné. Han holder konserter i utallige byer både i Nederland og i Tyskland.

I Nederland blir han boende for å hvile ut hos den nederlandske komponisten Julius Röntgen, som blir hans beste utenlandske venn. Under hele utenlandsreisen holder vennen Frants Beyer kontakten. Utallige brev veksles dem imellom. Beyers varme klokskap og hans enestående evne til å bygge bro gir resultater: Paris-planene blir oppgitt, de truende skyene over Edvards og Ninas liv trekker bort, og under Italias lyse himmel finner de to tilbake til hverandre.

Sted
Korrekturlest?
Nei