-
Ole Bull blir født på Svaneapoteket på Strandgaten i Bergen. Foreldrene er apoteker Johan Storm Bull (1787- 1838) og Anna Dorothea Bull (1784-1875), født Geelmuyden. Ole Bulls familie har tilknytning til høyborgerlige kretser i Bergen og sterke kulturelle interesser. Farfaren, Ole Bornemann Bull (1747-1810),er med på å bygge opp Bergen Museum og farmoren, Gidsken Bull (1751-1833), liker å synge folkeviser og fortelle eventyr. Foreldrene, Johan Storm og Anna Dorothea, er begge amatørskuespillere i Det Dramatiske Selskab og Johan Storm er også sanger i Det Harmoniske Selskabs kor.
-
I Bergen er det åtteårsdagen til Ole Bull. Den danske fiolinisten Johan Henrich Paulsen, som skal spille for gjestene, har fått for mye å drikke under selskapet, slik at bursdagsbarnet må overta fiolinspillingen. Tilfeldigvis er det en kvartett av Louis Spohr (1784-1859) som Ole har lært seg og han imponerer dermed de voksne. Fra nå av tar familien Bull sønnens fiolinspill på alvor. Paulsen tilråder at Ole bør innlemmes i Det Harmoniske Selskab etter episoden, og 19.
-
Ole Bull Bull drar til Christiania for å studere for å bli prest, men stryker på latineksamen. Under studietiden blir han også kjent med Henrik Wergeland (1808-1845). De to blir gode venner.
-
Johan Sebastian Welhaven, en prestesønn fra bergen som for tiden er student i Christiania, skriver brev hjem til sin søster Maren, som han kaller Marylli, med streng instruks om at hun må lære seg bedre rettskriving når hun skriver til ham.
Maren er seksten år gammel, altså to år eldre enn Camilla Wergeland. Men hun er altså ikke helt stø i rettskriving, og dette plager hennes bror. Den som ikke vil tilhøre pøbelen, må kunne ordlegge seg korrekt, mener han. Sammenhengen og tankene i brevene hun skriver til ham, er han imidlertid svært fornøyd med.
-
Ole Bull ber sine foreldre om tillatelse til å reise til København, hvor han vil holde konserter og studere harmonilære. Men i stedet for å bli i Danmark, drar han videre til Kassel i Tyskland og ber om undervisning hos mesteren Spohr. Spohr avslår søknaden og foreslår at Bull skal dra til en musikkfestival og høre ham spille i stedet, noe Bull gjør.
-
Ole Bull er nå 21 år og satser på Paris for sin karriere som musiker. Men her begynner han på bar bakke uten verken et kjent navn eller rykte; han møtes med avslag på avslag, og blir både syk og pengelens.
En dag han leter etter losji ser han et skilt om værelse til leie. Eieren, Madame Villeminot, tar ham motstrebende inn. Sammen med henne bor nemlig sønnedatteren på fjorten, og hun vil unngå intriger. Det spørs om ikke hennes bekymringer er berettiget, for barnebarnet Alexandrine Félicié Villeminot, kalt Félicité (1818-1862), skal komme til å bli Bulls første kone.
-
Ole Bull ankommer Milano og holder noen konserter rundt omkring i Italia. I Bologna oppsøker han tidens ledende sanger Maria Malibran (1808-1836) og fiolistvennen hennes Charles Béirot (1802-1870). Han spiller for dem, og imponerer stort. "Men De må sikkert gjøre Furore overalt. Hvorledes har det sig at jeg ikke har hørt om Dem før?" skal Malibran ha uttalt. Vennskapet med de to musikerne skal komme til å lønne seg for Bull.
-
Ole Bull er en 24 år gammel bergenser som vikarierer for sine venner Maria Malibran og Charles Béirot på en konsert i Società del Casino i Milano. Bull skal siden komme til å regne denne konserten som sitt gjennombrudd som kunstner. En rekke konsertsuksesser følger, og de får gode kritikker.
-
Ole Bull drar tilbake til Paris fra Milano i triumf etter sin debutkonsert. Han blir strålende mottatt og får spille mange konserter.
-
Ole Bull gifter seg med Alexandrine Félicité Villeminot i Paris, hvor hun er vokst opp hos sin bestemor, og drar til London med henne. Han er 26 år gammel,hun er 17. Han beskriver henne slik: "meget liden af Væxt, sort Haar, store sorte Øine. På hendes holdning og hele Ansigt er indpræget en dyb Alvorlighed og Eftertænksomhed Hun elsker mig med en Spanierindes hele Heftighet". Hun skal etter hvert komme til å få store problemer med depresjon og angst, og bli avhengig av medikamenter. Hun skal komme til å bli innlagt på Gaustad Asyl og dø 43 år gammel.
-
Ole Bulls sønn Ole Storm Felix blir født i London. Ekteparet planlegger å dra til Norge. Men hjemveien blir i stedet starten på en omfattende turné gjennom Tyskland, Russland, Finland og Sverige. Ved avgang fra Moskva får Ole Bull, som nå er 27 år gammel, den tragiske beskjeden om at faren er død. Johan Storm skal dermed aldri komme til å få høre sin berømte sønn spille offentlig. I Sverige får Ole Bull audiens hos kong Karl Johan III (1763-1844) og han forlater landet som både medlem av Den kungliga Musikaliska Akademien og med Vasaordenen.
-
Ole Bull reiser på turné, og starter i København, hvor han blant annet blir presentert for hoffet hos kong Fredrik VI (1768-1839) og blir venn med H.C. Andersen (1805-1875). Félicité og sønnen blir værende i København da Bull drar videre, mens han oppholder seg i Tyskland i 1839 får han en tragisk beskjed om at den førstefødte er død. Senere samme år, 29.oktober, føder Félicité sønn nummer to som får navnet Alexander Ole Felix Ètienne.
-
Det franske vitenskapsakademi offentliggjør oppfinnelsen av fotografiet. Nyheten sprer seg som ild i tørt gress. Franskmannen Louis J. N. Daguerre var den første som greide å fiksere bilder, de optiske fenomenene Aristoteles hadde beskrevet mer enn 2000 år i forveien.
Det hadde gått nesten 350 år fra tegneapparatet «Camera obscura» kom i bruk på 1500-tallet til bildene av mennesker nå så å si skapte seg selv, kunne fikseres og i 1839 få evig liv. Dermed var en gammel drøm om å bevare, og bli bevart og husket til evig tid oppfylt.
-
Ole Bull reiser, etter en vinterferie i Paris med familien, til London. Denne gangen lider han pengetap. Etter å ha blitt kjent med pianisten og komponisten Franz Liszt (1811-1886), bestemmer de to musikerne seg for å dra videre til Tyskland og spille sammen. Bull drar alene videre på turné til Praha og Russland via Polen, til strålende kritikker.
-
Ole Bull og familien vender nesen hjemover mot Bergen og tilbringer en etterlengtet ferie på foreldrenes gård, Valestrand. Her blir deres tredje sønn Thorvald født 17.august. I desember turnerer Bull i Skandinavia, Tyskland og Nederland, og etter en kort sommerferie fortsetter han til Uppsala, København og Bremen. Mens Bull er på reisefot, blir hans fjerde barn Eleonore Félicie født 25.april 1843. I et brev til konen skriver Bull at han kommer hjem umiddelbart dersom hun ønsker det, men i neste vending opplyser han om sitt neste reisemål; Amerika.
-
Ole Bull ankommer Christiania med båt fra København. Henrik Wergeland møter opp for å møte vennen, men blir ikke mottatt. Årsaken er at Henrik ahr hatt en svensk venn boende hos seg i Grotten, og denne vennen har forfattet en hatefull bok om Bull. Men et par måneder senere er affæren glemt, Bull kommer på besøk hos Henrik, som skriver en beundrende biografi om ham.
-
Ole Bull er på reisefot mens hans fjerde barn, Eleonore Félicie, blir født. I et brev til konen skriver Bull at han kommer hjem umiddelbart dersom hun ønsker det, men i neste vending opplyser han om sitt neste reisemål; Amerika.
-
Jenny Lind er en ung svensk sangerinne som opptrer på Det kongelige Theater i København til overveldende suksess. Hun har den skjønneste stemme og den mest sjelfulle personlighet.
-
Ole Bull plasserer familien i Paris og drar til Amerika som den første norske musiker. Han er forhåndsreklamert av sin promotor som "verdens største fiolinist" og hans første konsert i New York blir mottatt med begeistring. Innen jul dette året har han holdt femten konserter langs østkysten og han skriver til konen Félicité at han har tjent 40 000 franc. Deretter drar Bull til sydstatene og videre til Havana på Cuba: "De er de bedste Musici i hele Amerika" , skal han siden komme til å uttale om den kubanske lokalbefolkningen.
-
Ole Bull holder avskjedskonsert i New York etter en rekke konserter rundt på den amerikanske kontinentet.
-
Ole Bull tilbringer julen sammen med familien i Paris og han turnerer ikke igjen før i januar 1846. I løpet av våren holder han konserter i Frankrike. I Paris 21.september blir hans sjette barn født, Lucie Edvardine. Han turnerer videre til Algerie og deretter Spania. Overalt blir han hilst med begeistring og en spansk kritiker sammenligner han med Paganini. Den sekstenårige dronning Isabella II (1830-1904) får et godt øye til Bull og befaler han å spille for henne. Han kommer derfra med ordenen av Karl III, en brosje besatt med 140 diamanter og et tilbud om å bli general.
-
Ole Bull er i Nantes da han får nyheten om at februarrevolusjonen er brutt løs. Han drar umiddelbart til Paris. Sammen med den norske kapteinen Rosén, marsjerer Bull til revolusjonslederen Alphonse Lamartines (1790-1869) kontor og overrekker han et rent norsk flagg uten unionsmerket.
-
Ole Bull returnerer til Norge fra Paris. Han har mange ideer i bagasjen; han har blant annet kjøpt et gårdsbruk utenfor Kristiansand, Andøen. Han holder en rekke vellykkede konserter i Christiania og arrangerer en konsert med Myllarguten (1799-1872) i januar, som han har blitt kjent med en gang på 1830-tallet. Det blir en populær forestilling, til tross for at dette er temmelig eksotisk for byfolket. Bull komponerer også stykket Seterjentens søndag.
-
Det arrangeres stor festkveld på Christiania Theater. Malerne Tidemand og Gude har malt bakgrunnen til spillet på et svært lerret, nemlig brudeferden i Hardanger, de to malerne sitter i salen. På scenen er det plassert en båt med byfolk utkledd som bønder i nasjonaldrakter så likt bildet som mulig. Ole Bull er på plass og spiller norsk folkemusikk. Så kan tablået begynne med sang og spill. hvor et stort mannskor urframfører en sang av Halfdan Kjerulf og Andreas Munch over samme tema.
-
Ole Bulls familie kommer hjem fra Paris og Bull installerer dem på Andøen. Han blir der en måneds tid før han vender kursen mot Bergen og lanserer planene om å danne et norsk teater.
-
Ole Bulls Det norske Theater i Bergen åpner med stor suksess. Den første offisielle foretillingen er Holbergs Den Vægelsindede, sammen med fioloinsolo av Bull selv.Om et år skal Bull komme til å søke Stortinget om subsidier, noe som blir nedstemt. Senere dette året skal han komme til å treffe Henrik Ibsen og bestemme seg for å engasjere han som dramatiker for teateret.
-
Henrik Ibsen, som nå er 23 år gammel, blir i Bergen observert av Kristofer Janson, som er en gutt på ti år, fem år eldre enn Amalie. Janson skal siden komme til å beskrive sitt minne av Ibsen dette året som anspent og mager, med ansiktsfarge som gips og et kullsort, umåtelig skjegg.
-
Ole Bull arrangerer en konsert i Christiania, der blant annet den unge Ibsen får oppdraget med å skrive prolog og sangtekst. Det passer bra for Ibsen, for han har lenge vært i pengenød, og nå får han penger til å betale barnebidraget han skylder Else Sophie, mor til hans sønn. Dagen etter drar Bull og Ibsen ut Christianiafjorden med dampbåt. Bull går i land på Andøya, Ibsen fortsetter til Bergen for å arbeide ved teatret der.Han er engasjert av Bull som artistisk direktør ved Bulls norske teater i Bergen. Henrik ankomme Bergen den 26.
-
Ole Bull reiser til New York for andre gang og han holder en rekke konserter. Han er fuol av ideer og tiltakslyst: Om et par år skal han komme til å kjøpe over 40 000 mål land i Pennsylvania av en jordspekulant. Her skal han komme til å grunnlegge en norsk koloni, Oleana. I løpet det første skal Oleana komme til å ha over 300 innbyggere.Men jorden skal vise seg å være vanskelig å dyrke, og med rundt 10 mil til nærmeste jernbane skal det komme til å bli et hardt liv. Folk skal begynne å forlate kolonien. Til slutt skal han komme til å gi opp, og skjøter området tilbake til selgeren.
-
Henrik Ibsen er en ung mann på 25 år som oppfyller Ole Bulls ønske om at Det norske Theater i Bergen skal være et arnested for nasjonal dramatikk, skuespillkunst, musikk og dans. Ibsen skriver dramatikk inspirert av norske folkeviser, norsk historie og er et klart uttrykk for den nasjonalromantiske tidsstemningen. I dag er det premiere på hans stykke Sancthansnatten.
Men Ibsen vil senere ikke vedkjenne seg dette skuespillet, som er en lystig eventyrkomedie med brodd mot falsk nasjonalromantikk.
-
Ole Bull lar seg innblande i nok et stort prosjekt, nemlig grunnleggelsen av en opera i New York. Dette skal vise seg å være et kostbart feilgrep, og operaen må stenge etter bare fem forestillinger. En rekke økonomiske tap og uheldige transaksjoner følger, og i Norge går det rykter om Bulls problemer. Hans kone Félictié får verken brev eller penger fra ham. Bull gir advokaten sin fullmakt til å selge Andøen, men da pengene fra salget er oppbrukt, må konen ty til Bulls venner, Egebergfamilien i Christiania.
-
Henrik Ibsen er blitt 28 år gammel. Han bor i Bergen og jobber ved Ole Bulls teater. Han har opplevd at mottakelsen av de første stykkene hans har vært noe betinget. Men med kveldens premiere på Gildet på Solhaug har det skjedd det en forandring: Ibsen ser ut til å ha erobret det bergenske teaterpublikum.
Stykket blir en suksess, og dermed blir Ibsen også en populær og interessant gjest hos byens borgere, ikke minst hos prestefruen til Korskirken, Magdalene Thoresen.
-
Ole Bulls kone Félicité sender eldstesønnen Alexander, som bare er 17 år, til Amerika for å hente hjem faren. I stedet for å reise hjem til familien, tar imidlertid Bull sønnen med på turné et års tid.
-
Conradine Dunker, som er blitt 76 år gammel, sitter halvt blind i Trondheim og strever med å skrive brev til sin sønn Bernhard, som holder til på Observatoriet i Kristiania.
Datteren Jacobine, den rikt begavete lærerinnen som sammen med moren driver en velansett privat pikeskole i Trondheim, er inne i en dyp depresjon, og har reist til Bernhard for å søke legehjelp. Jacobine er nå 48 år gammel, og sterkt knyttet til sin mor, som hun vanligvis lever og arbeider sammen med i Trondheim.
-
Ole Bull ankommer Norge fra Amerika og blir ønsket velkommen av Bjørnstjerne Bjørnson, som publiserer en lyrisk forsideartikkel i sin avis. Bull drar rett til Bergen for å sjekke teateret som har økonomiske vanskeligheter.Styret prøver å få Bull til å gå av, men ender opp med å bli avskjediget selv. Bull velger deretter Bjørnson som ny direktør for teateret.En historie sier at Bull møter den femten år gamle Edvard Grieg (1843-1907) denne sommeren, på et besøk hos guttens foreldre.
-
Ole Bull kommer tilbake til Bergen etter å ha vært borte fra byen i seks år, først på turné i Danmark og Tyskland, siden i Amerika for å grunnlegge en norsk koloni der, som skulle være friheten. Her ville han søke trøst for den uretten og krenkelsene han syns han har lidd i sitt fedreland. Men prosjektet har havarert. Bergenserne mottar ham med åpne armer og stor begeistring. De håper at han vil kunne få blåst nytt liv i byens teater, som for tiden har mistet noe av sin popularitet blant publikum.
-
Ole Bull møter opp på styremøte i teaterdireksjonen i Bergen. De har bedt ham gitt beskjed om hvorvidt han nå ønsker å overta ledelsen av teatret som han jo selv har startet. Men Bull erklærer at han kun ønsker å delta som vanlig medlem av direksjonen som han ga sin fullmakt til i august 1850.
Han takker dem for den gode jobben de har gjort for teatret mens han vært borte. Men det blir fort klart at han har forslag til en forbedringstiltak i teatret. Han vil både utvide og forskjønne det, han vil bygge to nye losjerader, og han anbefaler styret varmt å iverksette dette.
-
Bjørnstjerne Bjørnson flytter til Bergen og blir instruktør og kunstnerisk leder på Det Norske Theater. Han overtar jobben etter Henrik Ibsen. I denne tiden skal han komme til å skrive fortellingen Arne og fedrelandssangene "Der ligger et land mot den evige sne" og "Ja, vi elsker dette landet."
-
Ole Bull tropper opp på styremøte i teatret i Bergen og erklærer at han vil ha sin fullmakt fra 1850 om å la teatret styre av direksjonen, tilbake. Teaterdireksjonen, som blant annet består av legen Daniel Cornelius Danielsen, oppløses derved, og Bull ber skuespillerne slutte seg til ham i stedet. Det sier de seg villige til, dersom han kan komme opp med en ny direksjon som kan sikre teatrets videre drift. Bull får stablet et nytt styre på bena, og han kontakter Bjørnstjerne Bjørnson i Christiania og ber ham komme og overta som teaterinstruktør.
-
Ole Bull holder den andre av to konserter i teatret i Bergen, som erstatning for at teatret nå har vært lukket i to uker på grunn av den pågående striden mellom ham og teaterledelsen. De fleste i byen har vært på Bulls side i denne striden, selv om det nok også fins de som mener at det har vært begått feil på begge sider. Når han nå trer opp på dirigentkrakken, reiser publikum seg og jubler. Han spiller selv flere kjente solonumre på fiolinen, og kalles frem en rekke ganger. Etter konserten følges han hjem til Møhlenpris av en jublende menneskemasse, ledet an av et musiserende orkester.
-
Edvard Grieg og hans familie får besøk av Ole Bull på Landås. Bull råder familien til å la Edvard studere musikk i Leipzig. Han komponerer sine første pianostykker.
-
Ole Bull forlater Bergen etter å ha vært i byen siden august. Han skal til Christiania. Flere tusen begrensere har et partimer før dampskipet skal gå møtt frem for å legge frem sine følelser for ham. Ute på fjorden blir det sendt ut fyrverkeri, og ved siden av dampskipet spiller musikkorpset. I går kveld arrangerte alle byens sangkvartetter aftensselskap for ham, han ble hentet dit fra hjemmet på Møhelpris av en tallrik deputasjon ledsaget av vaiende faner og klingende spill. Det slutter seg til dem et fakkeltog, og det er blitt forfattet en sang for anledningen.
-
Ole Bull besøker Edvard Griegs familie i Bergen og oppmuntrer guttens musikalske talent. Her er hva Edvard selv siden skriver om besøket: «En sommerdag på Landås kom en rytter sprængende i strak galop nede på vejen. Han nærmer sig, stanser sin store araber (hest) og springer af. Det er ham, æventyrguden, jeg har drømt om, men aldrig set før: Det er Ole Bull. Jeg husker at da hans hånd berørte min, gik der som et elektrisk stød igjennom mig. Sin violin hadde han dessverre ikke med. Men tale kunde han. Og det gjorde han tilgavns.
-
Ole Bull innser at teatret han har startet i Bergen, og om Bjørnstjerne Bjørnson nå er ansatt som teaterinstruktør på, er best tjent med å ikke være hans personlige eiendom. Det blir derfor invitert til tegning av aksjer hos byens borgere, slik at teatret kan fortsette som et aksjesleksap. Aksjetegningen går forholdsvis raskt unna blant bergenserne, mens entusiasmen blant teaterpublikum er likevel ikke så sterk som den har vært.
-
Edvard Grieg begynner på musikkkonservatoriet i Leipzig, etter at Ole Bull har overtalt hans foreldre om hans begavelse.
I den første tiden har han vanskelig for å finne seg til rette i denne byen. Språket, de fremmede skikkene og den lange avstanden til familie og venner gjør at han ofte lengter tilbake til Bergen. Han liker seg heller ikke så godt på konservatoriet, for der er det mye teori, pugg og drill, og han føler ofte at han ikke streker til. Men etter hvert går det likevel bedre, selv om han syns at er altfor opptatt av gamle dagers musikk.
-
I kveld holder Ole Bull konsert i Hagerups Sal på Kongsvinger. Blant gjestene er Aasmund Olavsson Vinje, som har gode venner her på stedet. Etter konserten er det fest i Schulerud-salen, med taler og skåling både for Bull og for Vinje, som selv er i storslag og holder taler med humoistisk snert.
Vinje og Bull blir også bedt hjem til sakførerfullmektig Jonas Lie, og der er også legen Daniel Schiøtz til stede. Lie og Vinje har studert jus sammen i Christiania, og Schiøtz var i sin tid en av de første studentene som Vinje ble kjent med i hoveddstaden.
-
Ole Bull holder konsert i København. Han og Bjørnstjerne Bjørnson er mye sammen i denne tiden. Men Bjørnstjerne er fremdeles vilt forelsket i Rosalinde Thomsen, og skriver lengselsfulle og fyrrige brev til henne.
Han står og ser etter henne på Nytorv, og noen ganger ser han et glimt av lys i leiligheten hennes. Denne måneden får han innvilget 500 spesidaler fra Stortinget i reisestipend. Han vil til Roma.
-
Ole Bulls kone Felicité dør i Valestrand, bare 43 år gammel. Ole har vært på turné i Europa i et par år, og følelsene for henne har kommet til å kjølne betraktelig.
-
Edvard Grieg føler etter en vinter i hjembyen Bergen at han må ut for å lære mer. Han er 20 år gammel nå, og kommer til København, hvor han oppsøker den kjente danske komponisten N.W. Gade. Under hans rettledning og støtte komponerer han sin første og eneste symfoni. Men han er ikke ikke fornøyd med resultatet, og etter at symfonien er oppført noen ganger, skriver han på tittelbladet «Må aldrig oppføres. E. G.». I København blir han kjent med mange nordiske musikere og andre kunstnere. Blant disse er også den kjente danske dikteren H.C.
-
Ole Bulls teater i Bergen har lenge slitt med økonomien. I dag holdes det avskjedsforestilling, og teatret overlates til skifterettens behandling. Byens 25 000 innbyggere har ikke klart å holde liv i ideen om å bygge en ny, norsk teatertradisjon. Dessuten har man ikke norske diktere nok som kan skrive de stykkene som skal til for å kunne virkeliggjøre en slik ambisjon.
-
Edvard Grieg er blitt kjent med Rikard Nordraak i København. De to treffes i Tivoli. Nordraak innleder samtalen med å si: "Nei, nå skal vi to store menn virkelig treffe hverandre!". Edvard får følelsen av at dette er en mann som føler seg som fremtidens Bjørnson pluss Ole Bull.
-
Edvard Grieg tilbringer sommeren i Bergen, og blir for alvor kjent med Ole Bull i Valestrand. Han får høre hardingfeleslåtter fra vidgjetne vestlandske spelemenn.
-
Ole Bull starter arbeidet med å bygge ny bolig på Valestrand og han leier inn broren, Georg Andreas Bull, som arkitekt. Huset står ferdig noen år senere og viser et av de første forsøk på å kopiere den gamle norske stilen, med takkam, dragehoder og en storsal inspirert av vikingtidens høvdingsaler. Bjørnson trykker et bilde av boligen i sitt tidsskrift Norsk Folkeblad og hyller Bull.
-
Hans Christian Andersen er tilbake i København etter en reise til Portugal. Han innlosjerer seg på hotell d'Angleterre i to værelser i andre etasje, siden Ole Bull har fått hans tidligere værelser. Men han er ikke lenger interessert i Ole Bull, hverken som menneske eller musiker.
-
Ole Bull drar til Moskva på en suksessfylt turné som strekker seg gjennom hele vinteren. Han blir overøst med gaver fra adelen og andre velstående, og skaffer seg flere verdifulle fioliner. Blant gavene han tar med hjem er to arabiske hingster. Han drar så videre til Paris, hvor sønnen Alexander nå studerer. Sammen drar de på en ny amerikaturné, Bulls tredje.
-
Ole Bull er i Amerika for fjerde gang. Her skal han komme til å bli værende i ett år. Han eksperimenterer blant annet med å lage et piano som har en fiolins tonekvalitet. Etter hvert slutter sønnen Alexander seg til han og sammen holder de en konsert i San Francisco. Her blir Bull kronet med en laurbærkrans i gull. I Madison er de gjest hos den velstående familien Thorp, og Bull beiler til datteren Sara Thorp (1850-1911). Når Bull reiser hjem til Norge, skal Sara og foreldrene hennes komme til å være med ham, i august om et snaut år skal han komme til å gifte seg med henne i Madison.
-
Ole Bull kjøper på et besøk i Norge Lysøen utenfor Bergen og setter i gang byggearbeider der. Om et år skal huset komme til å stå ferdig. Conrad Fredrik von der Lippe er arkitekten, og huset blir en eklektisk blanding av maurisk og norsk stil.
Sammen med Thorp-familien skal Bull komme til å oppholde seg her det meste av kommende sommer. Men ut over vinteren skal forholdet til svigerfamilien surne, og det skal ende med at Thorp-familien, sammen med Sara og Olea, reiser tilbake til Amerika.
-
Ole Bull, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg opptrer denne sensommerkvelden sammen i Ekserserhuset i Nøstebukten i Bergen. Dette er første og eneste gang at Grieg og Bull opptrer sammen.
Ole Bull er kommet hjem fra turné i Amerika, og har syslet med planene om å få reist et monument over Leiv Erikson. Det samles inn penger til monumentet.
Bjørnson holder foredrag om Leiv Erikson, og Bull og Grieg spiller. Begeistringen er stor blant bergenserne.
-
Nina Griegs danske mor Adeline Hagerup, som er skuespiller utdannet i Danmark, vender tilbake til Bergen med sin mann. Ole Bulls norske teater er nå nedlagt, men det samles inn penger til det som skal bli Den Nationale Scene.
Det settes opp en amatørforestilling til inntekt for dette formålet. Adeline får regien. Det blir hennes siste oppdrag som instruktør.Det er sannsynlig at det er denne forestillingen Amalie Müller spiller i denne våren.
-
Ole Bull drar til Egypt etter et veddemål med kong Oscar II, for å bestige Kheopspyramiden i Kairo. Her spiller han fra toppen på sin 66. fødselsdag.
-
Ole Bull, som nå er 65 år gammel og på vei hjem fra Egypt, hvor han på fødselsdagen sin har spilt på toppen av Kheopspyramiden, er på besøk hos Henrik Ibsen, som er 47, i München.
Malerne Eilif Pettersen og Marcus Grønvold er også til stede under besøket.
-
Ole Bull feirer 17. mai i Bergen. Bergenserene hyller han med en sang. På St. Hans holder Bull trolig sin siste konsert i Norge, i sin musikkhall på Lysøen med 200 mennesker til stede.
-
Kristofer Janson ankommer Madison, hvor han planlegger strategien for sin rundttur i Midtvesten med professor Rasmus B. Anderson. Her treffer han også Ole Bull, som han kjenner fra tidligere.
-
Henrik Ibsen og John Paulsen sitter i Berchtesgaden og snakker om Ole Bull, som er død. De har begge kjent ham godt.
-
Ole Bull har vært på turé i Amerika. Under en konsert i Chicago er han blitt syk. 17.august ber han Sara spille Mozarts Requiem på orgelet. Til disse tonene sovner Ole Bull inn 70 år gammel i sitt hjem på Lysøen.
-
Bjørnstjerne Bjørnson holder talen ved Ole Bulls begravelse i Bergen. Tusenvis av mennesker står langs gaten når begravelsesfølget passerer. Gripende taler blir holdt av hans gamle venner.
Enken, Sara Thorp Bull, setter stor pris på talen, og inviterer Bjørnson på besøk i Boston. Bjørnson takker ja. Han vil kombinere besøket med foredrasturé.
Blant Amalie Müllers etterlatte papirer skal det om mange år komme til å finnes et program fra begravelsen. I sin ungdom skal hun ha opplevd ham spille.
-
Bjørnstjerne Bjørnson har rømt fra Sara Thorp, Ole Bulls enke i Boston, som han sterkt misliker, til New York. Han ber Rasmus B. Anderson om å legge opp en turné for ham på samme måte som han har gjort for Bjørnsons gode venn og nabo på Aulestad, Kristoffer Janson, året før.
-
Edvard og Nina Grieg slår seg om høsten gjen til ro i Bergen, og bor til leie i et lite hus på Engen. Herfra har de fri utsikt til "Det gamle theater", en utsikt som nok vekker gode minner om Edvards ungdoms velgjører Ole Bull, som i 1850 startet det første norske teater nettopp i denne bygningen.
De siste årene har Griegs utvikling som kunstner igjen stoppet opp. Han har komponert lite, føler seg utilfreds, og forholdet til Nina er stadig blitt mer komplisert, temperamentsfulle og sta som de begge er.
-
Edvard og Nina Grieg slår seg om høsten gjen til ro i Bergen, og bor til leie i et lite hus på Engen. Herfra har de fri utsikt til "Det gamle theater", en utsikt som nok vekker gode minner om Edvards ungdoms velgjører Ole Bull, som i 1850 startet det første norske teater nettopp i denne bygningen.
-
I dag dør den siste adelige godsbesitteren i Norge. Marcus Gerhard Hoff-Rosenkrone er en internasjonalt orientert mann, men har siden ungdommen, bortsett fra noen utenlandsreiser, levd et rolig liv sammen med sin ugifte bror og to ugifte søstre. Han har vært en høy, spinkel skikkelse med markert, lang nese og glattbarbert ansikt. Det mørke håret har han båret halvlangt og med sideskill, som i den gamle stilen fra 1830- og 40-årene. Han har alltid hatt det som forfatteren Hans E. Kinck senere kommer til å kalle forunderlig blanke barneøyne.
Ole Bull
Kilder