Dato
16 desember 1880

Bjørnstjerne Bjørnson har rømt fra Sara Thorp, Ole Bulls enke i Boston, som han sterkt misliker, til New York. Han ber Rasmus B. Anderson om å legge opp en turné for ham på samme måte som han har gjort for Bjørnsons gode venn og nabo på Aulestad, Kristoffer Janson, året før.

Bjørnson reiser raskt videre til Chicago. Han vil være i sannhet, og holde foredrag om hvordan prestene begår overgrep mot folk når de truer med syndefall og evig helvetes pine. Han har også stor tro på hva naturvitenskapen kan frembringe av ny kunnskap og innsikt. Den nye tiden med Darwin og Spencer bryter frem i ham, og dette vil han dele med norskamerikanerne.

I Chicago blir han tatt imot på nesten kongelig vis. Han holder sine to første forelesninger i julehelgen, 26. og 28. desember. Flere tusen kommer for å høre ham snakke om den politiske krisen i de skandinaviske landene, og de gamle profetene. Men ikke alle liker at deres gamle helt nå harselerer med prestene.

Korrekturlest?
Ja
Kilde

Hauglid, A. O. (2010). Mellom Ole Bull og Henrik Wergeland: Bjørnstjerne Bjørnson oppdager Amerika. Lillehammer, Maihaugen: S. [116]-129 : ill. s. 120