Portrettbilde
Andre navn
Peder Severin Krøyer
Kjønn
Mann
Fødselsdato
23 juli 1851
Fødselssted
Dødsdato
21 november 1909

Galleri

  • Søren Krøyer er ett år gammel og blir sendt fra Stavanger til sin moster Berha Cecilie i København for å oppforstres av henne og hennes mann, Henrik Nikolaj Krøyer. De bor i Mikkel Vibes gård på Christianshavn, Strandgade 30. Han skal komme til å få sin første undervisning av fostermoren, og blir ikke sendt på skole. Han skal sjelden komme til å få gå ut og leke med andre barn; han skal komme til å for det meste vokse opp kun med voksne, og den sju år eldre fetteren Vilhelm.

  • Søren Krøyers danske fosterfar i København, som er zoolog, oppdager Sørens tegnetalent etter at gutten har illustrert vitenskapsmannens avhandling om snyltekreps. Den ni år gamle gutten får heretter undervisning på Frederik Ferdinand Helsteds private kunstskole.

  • Peder Severin Krøyer er en gutt på ti år som bor hos sine fosterforeldre i København og begynner på Teknisk Institut. Her skal han komme til å gå frem til 1864.

  • Søren Krøyers biologiske mor, Elen Cecilie Gjesdahl, kommer til København for å være sammen med sønnen. Hun bor først hjemme hos sin søster på Christianshavn, men da de ikke kan være under samme tak, skaffer hun seg etter hvert en leilighet i arbeiderstrøket på Nørrebro.

  • Søren Krøyer er en tretten år gammel norsk gutt i København som blir tatt opp som elev ved Det Kongelige danske Kunstakademi og begynner på akademiets forberedelsesskole. Her får han undervisning av Wilhelm Marstrand og Fr. Vermehren.

  • Søren Krøyer begynner i "gipsklassen" (modellskolens forberedelsesklasse) på det danske kunstakademiet, og undervises av professor J.F. Vermehren, som vektlegger pietetsfull gjengivelse av naturen. Søren er 16 år gammel.

  • Søren Krøyer begynner på modellskolen og blir elev av blant andre professor Wilhelm Marstrand.

  • Søren Krøyers danske fosterfar dør. Søren slutter på Kunstakademiet.

  • Søren Krøyer debuterer som maler ved Charlottenborgs vårutstilling med et portrettmaleri av studiekameraten Frantz Schwartz.

  • Søren Krøyer adopteres av sin danske fostermor. Han mottar et reisestipend og drar til fiskerlandsbyen Arildsleie i Skåne, det han bl.a. maler jenta Johanne Pålsson.

  • Søren Krøyer vinner en gullmedalje ved Charlottenborg-utstillingen, samt et stipend. Om våren reiser han til Hornbæk sammen med bl.a.vennene Frantz Henningsen, Viggo Johansen og Kristian Zahrtmann.

  • Søren Krøyer flytter fra fostermoren i København til Bredgade 33, der han får seg et eget atelier. Om sommeren maler han i Hornbæk, og om vinteren lager han portretter på bestilling i København. Han er nå 23 år gammel.

  • Søren Krøyer stiller ut maleriet "Morgen ved Hornbæk. Fiskerne kommer i land" på vårutstillingen på Charlottenborg. Om sommeren maler han i Hornbæk, om vinteren er han tilbake i København.

  • Søren Krøyer blir elev på Leon Bonnats malerskole i Paris. Han får seg leilighet på Montmartre og blir snart en sentral figur i den skandinaviske kunstnerkolonien i byen. Han blir elev hos maleren Bonnat. Her skal han komme til å bli frem til 1879.

    Han lærer en mer moderne fargeteknikk og en bredere, mer skisseaktig penselføring enn den han har vært vant til. Han blir påvirket av Emile Zolas og Georg Brandes' teorier, og maler arbeidere og scener fra hverdagslivet.

  • Søren Krøyer har vært i Bretagne for å besøke vennen Laurits Tuxen, men nå han tilbake i Paris.

  • Søren Krøyer reiser til Spania sammen med kunsthistorikeren Julius Lange og vennene Frantz Henningsen og Frantz Schwartz. De besøker Madrid og Toledo. Krøyer blir betatt av maleriene til Velazqyuez og kopierer flere av hans arbeider.

  • Peder Severin Krøyer er i Paris, og blir her kjent med Alexander Kielland. De to nyslåtte vennene holder ofte til i en bistro ved Rue du Seine.

  • Søren Krøyer besøker Cordoba, Sevilla og Granada, hvor han forlater sine venner som han har reist med, og får seg leilighet med utsikt til Alhambra og sigøynerkvarteret. Han blir boende her til september. Da reiser han tilbake til Madrid, og så videre til Paris.

  • Søren Krøyer besøker Cordoba, Sevilla og Granada, hvor han forlater sine venner som han har reist med, og får seg leilighet med utsikt til Alhambra og sigøynerkvarteret. Han blir boende her til september. Da reiser han tilbake til Madrid, og så videre til Paris.

  • Søren Krøyer er tilbake i Paris etter sitt opphold i Granada.

    I maleren Bonnats atelier arbeider han på det mytologiske bildet "Daphnis og Chloe". Han sender flere bilder hjem til juleutstillingen i København.

    I Paris er han blitt kjent med sitt bysbarn, Alexander Kielland.

  • Søren Krøyer reiser til Cernay-la-Ville utenfor Paris og blir en del av kunstnerkolonien som også Kielland tilhører. Han maler flere bilder som blir vist ved Salonen samme år. Han reiser så videre til Pont-Aven i Bretagne, og så til Concarneau, Marseilles, Nice, Genova og Firenze.

  • Søren Krøyer har ankommet Firenze. Her studerer han italienske renessansemalere sammen med sin venn Tuxen.

  • Søren Krøyer resier fra Firenze via Orvieto og Siena, og ender i Roma, hvor han feirer jul sammen med den skandinaviskekunstnerkolonien, bl.a. Eilif Pettersen.

  • Foreningen Bogstaveligheden blir stiftet i København. Det er en diskusjonsklubb som først og fremst består av radikale malere, men den har også forfattere som medlemmer.

    Medlemmer er for eksempel Valdemar Irminger, P.S. Krøyer, Frits Thaulow, P.C. Asbjørnsen, Erik Skram, Holger Drachmann, Edvard og Georg Brandes, Sophus Schandorph og J.P. Jacobsen og Harald Høffding.

     

    Det første møtet blir holdt hjemme hos xylograf Hendrixen, som er en vittig type, i hvert fall denne kvelden; herrene ler så de ligger på stolene.

  • Søren Krøyer har hatt et fruktbart opphold til Roma siden juletider. Nå reiser han videre til Sora de Campagna sør for Roma, hvor han blir til oktober, bare avbrutt av et kort opphold i Frankrike.

    Han prøver seg  for første gang som billedhugger. Han besøker også Capri og Napoli, hvor han oppholder seg en måneds tid.

  • Søren Krøyer er tilbake i Roma og feirer jul sammen med sine venner.

  • Søren Krøyer møter Christian Krohg for første gang under et utstilling i Göteborg. Han sier at han ikke setter særlig pris på Krohgs bilder, men tror nok de kan bli gode venner likevel.

  • Peder Severin Krøyer treffer den fjorten år gamle Marie Triepcke i et jødisk konfirmasjonsselskap i familien Hirschrprung i København.

  • Søren Krøyer forlater Roma og drar til Nord-Italia, der han oppholder seg i Venezia noen uker før han igjen drar til Paris.

    Han vinner en medalje for sitt bilde Italienske Landsbyhattemagere.

  • Søren Krøyer tilbringer sommeren på Hirschprungs landsted, der han arbeider på et stort maleri av grossererfamilien som er ferdig i september. Deretter modellerer han flere fremtredende personer i gips. Han stiller ut flere bilder på Dansk Kunsthandels Maleriudstilling i København og blir opptatt som medlem i Bogstaveligheden, er forening som består av betydelige mannlige kunstnere og litterater. Erik Skram er en av dem. Georg Brandes en annen.

  • P.S. Krøyer kommer til Skagen for første gang. Det er hans venner, ekteparet Ancher, som varmt har anbefalt stedet. Søren kommer om noen år til å male et berømt bilde fra kunstnerlivet her. Man er virkelig gode til å lage selskaper.

    Selv preges han av sterke både opp- og nedturer i sinnsteming.

  • Søren Krøyers maleri av de italienske byhattemakerne vekker heftig debatt i Købehavn, blant annet på grunn av det realistiske motivvalget. Søren er nå medlem av utstillingskomiteen på Charlottenborg, det skal han fortsette å være til 1888.

  • Edvard Brandes skriver et flørtende brev til sin fortrolige venninne Ingeborg Thaulow, som har forsøkt å invitere ham på besøk til Kragerø, hvor hun tilbringer vinteren sammen med Frits og barna. Ingeborg er nær venninne med Amalie Müller.

    Han skriver:

    «Kjære Frue!

  • Søren Krøyer stiller ut på Salongen i Paris. Herfra reiser han videre til en utstilling i Wien, hvor han blant annet treffer Anna og Michael Ancher, som lovpriser Skagen på nordspissen av Jylland som et deilig oppholdssted. S

    Søren reiser videre til München, Praha, Dresden og Berlin, og så tilbake til København.

  • Søren Krøyer ankommer Skagen og tar inn på Brøndum Hotel. Han har ankommet med dampbåten Baldur til Fredrikshavn og videre med hesteskyss. Det plaskregner og blåser storm, de kjører i vannkanten, så nær bøgene at vannet spruter rundt hestens ben.

    Han finner hotellet dårlig og med elenedige rom, og ingen andre malere er der enn Ancher. Men etter noen dager ankommer Drachmann, solen skinner igjen og Krøyer får installert seg i en hyggellig leilghet med utsikt over heden og Vesterhavet, soverom i andre etasje og malestue og dagligstue i første.

  • Søren Krøyer er tilbake i Købehavn etter sitt opphold i Skagen. Han underviser ved Kunstnernes Studieskole, som er en etterutdanningsskole for elever som har fullført sin eksamen ved Kunstakademiet. Skolens lærere er i opposisjon mot akademiets monopol på kunstutdannelse og kunstforståelse. Han skal komme til å være tilknyttet denne skolen helt frem til 1904.

  • Peder Severin Krøyer søker trost hos vennen Alexander Kielland og hans kone Beate i København etter at hans venninne, frk. Culmse, har brutt med ham.

  • Søren Krøyer er tilbake i København etter sitt opphold i Skagen. Maleriene hans blir nå innkjøpt av de fremste kunstgalleriene i Norden.

  • Henrik Pontoppidan skriver en artikkel i det danske tidsskriftet Ude og Hjemme. Her beskriver han livet i fiskerlandsbyen i Skagen slik det fortoner seg når fastboende og tilreisende kunstnere lever side om side:

  • Peder Severin Krøyer, som nå er 33 år gammel, blir i København oppsøkt av den sytten år gamle Marie Triepcke, hun vil ha privatundervisning i malerkunsten. Kvinner har ikke adgang til Kunstakademiet, så dette er Maries eneste mulighet til å få undervisning.

    Søren tar i mot henne og venninnen Ida Hirschrpung i sitt atelier og viser dem rundt. Om noen år kommer han og Marie til å gifte seg.

  • Søren Krøyer reiser til den franske byen Grez-sur-Loing, der han b.la. maler sammen med Eilif Pettersen og svensken Oscar Björck.

  • Søren Krøyer deltar på en sommerutstilling i London.Så drar han til København og deltar på Charlottenborg-utstillingen med bl.a.bildet "Fiskere på Skagen Strand, sildig Sommeraften".

  • Søren Krøyer deltar på en sommerutstilling i London.Så drar han til København og deltar på Charlottenborg-utstillingen med bl.a.bildet "Fiskere på Skagen Strand, sildig Sommeraften". Etter dette til Skagen, der han får bo i det såkalte Havehuset hos Brøndum (nå i hagen til Skagens museum). Han får også innredet et atelier i korntørkings- og vaskehuset. I tillegg til å male en rekke bilder, får han også tid til å modellere en rekke byster av Anna og Michael Ancher.

  • Søren Krøyer reiser til Paris sammen med Michael Anker og Viggo Johansen. Han tar følge med sine venner til Amsterdam, og så går ferden videre til årets opphold på Skagen. Herfra skriver han et brev til fostermoren i København for at hun skal sende ham penger til et fotoapparat.

  • Søren Krøyer deltar på kunstutstilling i Stockholm. Så reiser han hjem til Bredgade i København, hvor han tilbringer slutten av året.

  • Søren Krøyer får konstatert syfilis. Han har besvimelsesanfall, kramper, kvalme og synsforstyrrelser. Han reiser på kuropphold i Luchon i Pyreneene, der han blir behandlet med salve, piller, pulver og "cinoberrygning", det vil si konsentrert kvikksølvdamp. Slike behandlinger skal han komme til å fortsette med i årene fremover. Det tærer hardt på både kropp og sinn.

  • Søren Krøyer tilbringer våren i Paris. Deretter følger et seks ukers opphold i Pyreneene. Vinteren tilbringer han i København.

  • Søren Krøyer er i Skagen og maler denne vårmåneden. Et av maleriene han arbeider med viser en gammel Skagen-kone som sitter og spinner ved rokken. Hun er kledt i en mørk grå kjole, har et mørkt sjal viklet tett om skuldrene og halsen, og et annet mørkt viklet om hodet, som er intenst foroverbøyd. Det stikker litt grått hår frem fra under tørklet. Hun sitter på en enkel trebenk som er plassert mot veggen i det som ser ut til å være en trang og enkel stue. Bak henne er et vindu.

  • Christian Krohg er i København fra januar til april. Han har mye kontakt med Erik og Amalie Skram og de andre kunstnerne i deres krets i denne perioden. Så reiser han videre til Brüssel, og siden til Skagen, hvor blant annet Søren Krøyer oppholder seg og maler. I denne perioden er han en aktiv deltaker i debatten om den nye kunsten og hav den skal være. Han skriver i artikkelen "Det ene fornødne i kunsten" at man skal male slik at man griper, rører, forarger eller gleder den store hop nettopp ved det samme som har gledet, rørt, forarget eller grepet deg selv.»

  • Søren Krøyer deltar ved flere utstillinger i København, og reiser så til Norge i juli sammen med fiolinisten Anton Svendsen og fullmektig A.P. Weis.Han er i Stavanger og på Orre 21.-22. juli, hvor han besøker Kielland.

  • Søren Krøyer, som har deltatt ved flere kunstutstillinger i København, reiser til Norge sammen med to venner. I dag er han på besøk hos Alexander Kiellland på sommerstedet til Kiellandfamilien på Orre.

  • Søren Krøyer skriver til sin fostermor Bertha Cecilie i København om reisen han har hatt til fødebyen Stavanger og rundt om på Vestlandet. Været har vært fantastisk. Han har besøkt Kielland på Jæren, vært i Jotunheimen, ved Hardangerfjorden og på Vossevangen, kan han fortelle. Han ble født som fattig og uekte barn i denne byen av fostermorens søster, Ellen. Hun led av tunge depresjoner. Dt var derfor han ble satt bort til sin tante og hennes mann.

  • Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.

  • Peder Severin Krøyer skriver brev til sin fostermor om hvordan man på Skagen har feiret hans fødselsdag den 23. juli. Gjestene var utkledt, det var kanonskudd og trommer og champagne på stranden. Bramsen og frue var der, to herrer Gad, Robert Hirschprung og søsteren og flere andre gjester. Han føler seg i kjempeform.

  • Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.

    Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.

  • P.S. Krøyer gifter seg med Marie Triepcke i København.

  • Kitty Kielland deltar på verdensutstillingen i Paris, hvor hun også var representert for ti år siden. Hun deltar ivrig i forberedelsene til utstillingen. For ti år siden hadde Norge med 38 malerier, nå skal de ha 125. Danskene har Søren Krøyer til å montere sine bilder, og Kitty forsøker å overtale Eilif Peterssen til å ta ansvaret for monteringen av den norske delen.

  • Søren Krøyer blir dansk statsborger. Han forlover seg med Marie Triepcke. Så reiser han til Pyreneene for å gjennomgå en ny, hard syfiliskur.

  • Søren Krøyer gifter seg med den 22 år gamle Marie Triepcke på sin 38-årsdag i Augsburg i Tyskland. Ekteparet drar på bryllupsreise til fiskerlandsbyen Stebjerg på Jylland, der han sitter på kroen og maler-blant annet sin unge kone.

  • Søren Krøyer feirer jul sammen med sin kone Marie og venner i Den Skandinaviske Forening i Roma. Heretter reiser de videre til Capri og Napoli.

  • Søren Krøyer bor med sin kone Marie hos legen Axel Munthe i Napoli om våren, blant annet fordi hans kone Marie har fått store nerveproblemer.

  • Søren Krøyer og hans kone Marie blir mottatt med en stor vennefest på Den Kongelige Skydebane i København. Siden oppholder de seg i Hornbæk et par måneder.

  • Søren Krøyer og hans kone i Marie har vært i Augsburg, der Maries far nylig er død. Marie tar moren med seg til Danmark, og sammen med henne tilbringer ekteparet noen uker i Hornbæk.

  • Søren Krøyer og hans Marie har vært i Skagen, mens nå reiser til tilbake til København for en tid, før de drar videre til Paris. Maries mor dør, 74 år gammel.

  • Peder Severin (Søren) Krøyer har en rekke besvimelsesanfall. Først nå forteller han sin kone Marie at han har syfilis.

  • Søren og Marie Krøyer inviterer sine gode venner Sophus og Ida Schandorph, som også er Erik og Amalies gode venner, til å feire parets sølvbryllup hos dem i Skagen. Under oppholder ser Søren Anna Ancher og Marie spaserende på stranden iført sine hvite selkapskjoler. Det inspirerer ham til å male bildet Sommeraften på Skagens Sønderstrand. Det kommer til å være ferdig til neste år, og blir Sørens gave til sølvbrudeparet.

  • Søren Krøyers mor dør i København, 68 år gammel. Søren deltar i utstillinger i Stockholm, København og Gent. Han sender også bilder til en ny vetrdensutstilling i Chicago. I januar er han og konen Marie tilbake i Skagen.

    Om sommeren maler han "Sommeraften på Skagen Sønderstrand" med Anna Ancher og Marie. Mot slutten av året reiser ekteparet tilbake til København.

  • Søren Krøyer leier den gamle byfogdboligen i Plantagen i Skagen. Han er ikke frisk, og han maler mindre. I København den følgende vinteren lager han utkastet til det store maleriet "Børsens Mænd".

     

  • Søren Krøyers datter med Marie, Vibeke blir født. Krøyer mottar 35 000 kroner for maleriet «Børsens Mænd». Til våren skal familien komme til å reise til Skagen, hvor de skal bli til september. Her kommer Søren til å ta fatt på sitt store bilde «Et Møde i Videnskabernes Selskab».

  • Søren Krøyer arbeider intenst med bildet av Videnskaberes Selskab. I juni reiser han og Marie på et to måneders opphold på Capri. Så drar de tilbake til København, hvor han fortsetter på bildet.

  • Søren Krøyer besøker Norge og Sverige om sommeren for å samle inn kunstverk til en utstilling. Deler av sommeren tilbringes på Skagen.

    Om høsten flytter familien inn i sin nye bolig i Bergensgade 10 i København. Maleriet "Et Møde i Videnskaberns Selskab" er ferdig i desember.

  • Marie Krøyer er på kuropphold i Larvik og Gausdal på grunn av sine dårlige nerver. Hennes mann, maleren Søren Krøyer, er samtidig på sanatorium i Taarbæk i Danmark.Det står ikke så bra til med noen av ektefellene for tiden. Søren har syfilis.

  • Søren Krøyer tegner Erik Skram.

  • Søren Krøyer mottar glimrende kritikker for sitt nye, store maleri fra Videnskabernes Selskab. Han tilbringer sommeren i Skagen og vinteren i København.

  • Hugo Emil Alfvén er i København på vei til Spania, og bor et par uker hos Søren Krøyer og hans kone Marie i dere hjem i Bergensgade. Som takk for gjesfriheten inviterer han dem på en fin restaurant. Når Edvard og Nina Grieg ved en tilfeldighet ankommer resaturanten, inviterer Alfvén dem med i selskapet som sin gjest. Edvard og Nina bestiller begeistret østers, kaviar og champagne i store mengder, og sørger til vertens stille fortvillese for at hans reisekasse på det nærmeste blir tømt. Det er på denne tiden at Krøyers maleri av ekteparet Grieg ved flygelet blir malt.

  • Søren Krøyer tilbringer en aktiv sommer på Skagen, der han blant annet maler "Sommeraften på Skagen Strand" og "Badende Drenge".

  • Søren Krøyer er i København og arbeider med et bestillingsverk fra mennene bak oppførelsen av det nye rådhuset i København.

  • Peder Severin Krøyer blir innlagt på ny på Dr. Jacobsens psykiatriske klinikk i København etter et nytt nervøst sammenbrudd og sterke hallusinasjoner.

    Han forestiller seg blant annet at Bjørnstjerne Bjørnson toger frem i spissen for en stortingsdelegasjon som skal hente ham hjem til Norge for å gjøre ham til konge.

    Han blir ikke bedre, og blir etter hvert overført til Middelfart Sinssygehospital ved Odesne på Fyn. Her kommer han under behandling av overlege Fritz Lange.

  • Søren Krøyers helse skranter dramatisk. Han er innlagt ved Middelfart Sindssygeanstalt med diagnosen "dementia paralytica". Det skal etter hvert komme til å råde usikkerhet med hensyn til hva han egentlig lider av. Hans norske mor kan ha gitt han en arv av sinnssykdom (det som etter hvert skal komme til ål bli kalt bipolar affektvi lidelse), eller han kan lide av syfilis.

     

  • Søren Krøyer reier med familien til Paris, og videre til Tyrol, der de leier et slott. Men på grunn av Maries revmatiske lidelser skal de komme til å reise videre sydover til Sicilia i januar kommende år.

  • Søren Krøyer reiser med familien til Taormina på Sicilia. Herfra reiser de videre til Norge.

  • Søren Krøyer er i Norge med famlien  og fullmektig Weis. De besøker Bjørnson på Aulestad, og Krøyer maler et portrett av Bjørnstjerne på oppdrag fra forlegger Jacob Hegel i København.

    Søren stortrives blant Bjørnsons store familie. Han lager også en pastell med en middagsscene rundet det store spisebordet. Siden skal to av personene på dette bildet bli fjernet: en massør og en selskapsdame.

    Marie Krøyer er i dårlig form, og er blitt igjen på et kursted i Larvik.

     

  • Søren Krøyer, som er betatt av Bergljot Bjørnson, har vært på besøk på Aulestad for å male Bjørnstjerne. Han forærer Bergljot palletten han har brukt i arbeidet.

    Bergljot er høygravid, og han lager en vakker tegning av henne med den store magen. Men det liker hun ikke; hun bretter tegningen slik at den store magen kommer på baksiden av bildet.

  • Søren Krøyer feirer sin bryllupsdag og femtiårsdag i Moss hos Drachhmanns.

  • Søren Krøyer stiller ut 31 malerier i Rådhuset i København. Snart, i september, skal han komme til å møte familien, ta dem med til Tyrol og leie Schloss Englar. I oktober kommer datteren Vibeke og konen Marie til å reise til Napoli, mens Søren reiser via Berlin til Skagen.

  • Marie Krøyer tar med datteren Vibeke til Taomina på Sicilia. Søren har forsvunnet inn i en manisk psykose, Hun treffer den svenske komponisten Hugo Alfvén.

    Han er kjent som en kvinnebedårer, og har allerede i 1892 sett et portrett av Marie malt av Søren, som har er blitt sterkt betatt av.

  • Søren Krøyer reiser fra København til Paris, hvor han bl.a.maler et portrett av Jonas Lie. Marie er i Taormina med datteren Vibeke. Der har hun forelsket seg i den svenske komponisten Hugo Alfvén. Hun drar videre til Paris og krever skillsmisse, men Søren nekter.

  • Søren Krøyer kommer med familien til Skagen, dit Maries elsker Hugo Alfvén også er invitert, og kommer til etter en stund. Komponisten blir bare en kort tid i første omgang, men kommer tilbake i juni, og skal da komme til å bo i et hus som Marie har leid til ham.

  • Søren Krøyer reiser fra Skagen til København for å gjøre ferdig det store maleriet av rådhusets menn. I skal han komme til å reise videre til Berlin og delta i en utstilling der. Så videre til Skagen, hvor han kommer til å feire jul med familien.

  • Søren Krøyer reiser med familien tilbake til København fra Skagen. Marie drar snart tilbake til Skagen, og så utpå våren til Italia for å treffe Alfvén igjen. Krøyer arbeider i København, reiser til Belrin i april, og er tilbake i Skagen om sommeren.

  • Søren Krøyer er tilbake i Skagen. Arbeidet går tregt, og han sliter med depresjon.

  • Søren Krøyer får et nytt, alvorlig sykdomsanfall. Han blir delvis blind og lam, og må igjen innlegges ved Middelfart Sindssygehus.

  • Søren Krøyer er blitt utskrevet fra sinnssykehuset i Købehavn og er tilbake på Skagen. Om høsten er han på rekreasjonsopphold i Wiesbaden i Tyskland. I desember kommer han tilbake til Skagen for å feire jul sammen med familen og Hugo Alfvén.

  • Søren Krøyer blir separert fra sin kone Marie, som har forlatt ham til fordel for komponisten Hugo Alfvén.

  • Søren Krøyer er til stede på en konsert i Stockholm der det blir fremført et verk av Hugo Alfvén. Etter konserten inviterer han Hugo, Marie og andre kunstnere på restaurant Rosenbad, der han overrekker Hugo to sølvspenner som han oppfordrer Marie til å sette på skoene hans. Herfra reiser Søren direkte videre til Wiesbaden for et nytt kuropphold.

  • I København holdes en minnehøytidelighet for Amalie i Studenterhuset. Salen er pyntet med norske farger og full av mennesker og blomster. August Enna har komponert en ouverture, og Viggo Stuckenberg har diktet en sang. Alle synger med.

    Poul Levin holder minnetalen, og Betty Nansen leser et dikt skrevet til anledning av L.C. Nielsen. Sudenter med hvite skjerf er marsjkalker. Salen er pyntet under veiledning av kunstneren Rasmus Christiansen. Alle gassbluss langs veggene er tent, men ikke i de store buelampene midt i salen.

  • Søren Krøyer erfarer at hans kone Marie er gravid med Hugo Alfvén, og går med på skillsmisse. Papirene underskrives i Hjørring.

    Søren får foreldreretten til datteren VIbeke, Han drar rett til et kuropphold i Wiesbaden. Huset deres i Bergensgade i København blir solgt.

  • Søren Krøyer blir om våren innlagt på Einar Brünniches private klinikk i Hornbæk. Men senere på året deltar han på en norsk utstilling på Charlottenborg.

  • Søren Krøyers 55. fødselsdag blir feiret i Skagen med hageselskap. Carl Nielsen spiller stykker fra sin "Maskerade" for sin syke kunstnervenn. Søren klarer å fullføre storverket "Sct. Hans blus på Skagen Strand". Henny Brodersen blir hans nye venninne,,som kjærlig tar seg av ham på Skagen.

  • Søren Krøyer er tilbake i København for å arbeide etter sin store Europaturné, men kreftene er i ferd med å ebbe ut.