Image
Søren Krøyer
Dato
19 juni 1882

Søren Krøyer ankommer Skagen og tar inn på Brøndum Hotel. Han har ankommet med dampbåten Baldur til Fredrikshavn og videre med hesteskyss. Det plaskregner og blåser storm, de kjører i vannkanten, så nær bøgene at vannet spruter rundt hestens ben.

Han finner hotellet dårlig og med elenedige rom, og ingen andre malere er der enn Ancher. Men etter noen dager ankommer Drachmann, solen skinner igjen og Krøyer får installert seg i en hyggellig leilghet med utsikt over heden og Vesterhavet, soverom i andre etasje og malestue og dagligstue i første.

Han bader i Vesterhavet, og kommer raskt i gang med bildet «I Købmandens Bod naar der ikke fiskes». Bildet viser et overfylt landhandleri, og er malt fra baksiden av disken. Ni voksne menn fyller rommet. Noen sitter på en benk foran de to vinduene og snakker sammen, andre lener seg bedagelig mot disken. Tre røyker pipe, alle i lokalet uten en liten gutt bærer hodeplagg; det er lett å se på hodeplagget om de er fiskere eller finere folk. Den lille gutten lener seg ivrig over disken og studerer en av handelsbetjentene som måler noe opp på en vekt. Ved siden av ham står en liten jente av omtrent samme høyde, hun har rødt skaut, håret er mørkt og stramt kammet til begge sider for en tydelig midtskill. Lyset som komme inn gjennom vinduene er mykt. Utenfor synes så vidt den grønne vegetasjonen. Selv om motiver viser at det må være mye lyd av menneskestemmer i rommet, er stemningen i bildet merkelig stille.

Personer
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Skadberg, G. A. (2009). Peder Severin Krøyer: sett fra Stavanger - fødebyen. Stavanger, Wigestrand. s. 79 og 196