Fra dato

Til dato

 • Friedrich Nietzsche er sammen med Lou Salomé og søsteren Elisabeth i nesten hele august. Lou viser ham sin "Bønn ti llivet", som han skriver musikken til.

 • Alexander Kiellands roman Skipper Worse utkommer. Den blir vel motttatt, til tross for dikterens frynsete rykte som radikaler. Handlingen er lagt til samme miljø som Garman & Worse, bare en generasjon tilbake, til annen halvdel av 1840-årene. Det er en roman om religion og kjærlighet som utspiller seg mot en bakgrunn av sjø og sild, handel og vandel. Her viderefører Kielland sitt angrep på statskirken. Opp mot denne setter han en levende legmannkristendom, personifisert i den fromme og menneskevennlige predikanten Hans Nielsen Fennefos' skikkelse.

 • August Strindberg skriver to teaterstykker direkte for sin kone Siri von Essen: Herr Bengts hustru og Lycko-Pers resa, etter å ha fått henne til å reise hjem fra Helsingfors.

 • Edvard Brandes er på seiltur med Frits Tahulow og stopper i Gøteborg. Her treffer han en rekke svenske radikale kulturpersonligheter, som S. Hedlund og Karl Warburg. Disse er meget skeptiske til Strindberg, som de mener er et åndløst og sjelløst menneske som burde konsentrere seg om å elske, ikke hate.

 • Kristofer Janson og Drude tar barna med på besøk på Damsgård i Bergen, der Kristofers bror Helmich holder hus.

 • Edvard Brandes er på seiltur med Frits Tahulow og stopper i Gøteborg. Her treffer han en rekke svenske radikale kulturpersonligheter, som S. Hedlund og Karl Warburg. Disse er meget skeptiske til Strindberg, som de mener er et åndløst og sjelløst menneske som burde konsentrere seg om å elske, ikke hate.

 • Bertha Pappenheim ser nå ut til å ha kommet til et slags vendepunkt i det terapeutiske arbeidet som hun og legene hennes, Joseph Breuer, gjennomfører i fellesskap på klinikken Inzersdorf, som ligger i landlige omgivelser utenfor Wien. Terapien går ut på at hun etter et slags katharsisk prinsipp dag for dag spiller ut grufulle opplevelser fra i fjor, året da faren hennes ble syk og døde. Det virker som om Bertha har bestemt seg for å årsdagen for hennes innleggelse på klinikken skal være slutten på terapien.

 • Oda Engelhart (Lasson)s datter Sascha med Jørgen Engelhart blir født i Kristiania. Oda er 22 år gammel.

 • Søren Krøyer ankommer Skagen og tar inn på Brøndum Hotel. Han har ankommet med dampbåten Baldur til Fredrikshavn og videre med hesteskyss. Det plaskregner og blåser storm, de kjører i vannkanten, så nær bøgene at vannet spruter rundt hestens ben. Han finner hotellet dårlig og med elenedige rom, og ingen andre malere er der enn Ancher. Men etter noen dager ankommer Drachmann, solen skinner igjen og Krøyer får installert seg i en hyggellig leilghet med utsikt over heden og Vesterhavet, soverom i andre etasje og malestue og dagligstue i første.

 • Karen Bjøstad, Edvard Munchs tante, skriver til ham fra Kristiania og skjenner på ham for at han så sjelden skriver hjem for tiden. Edvard er blitt atten år gamel nå, og tante venter og venter på brev, forteller hun. Hun ber ham om å ta et mønster av kameraten Bjarne Falks fotsåle. Hun har nemlig planer om å brodere et par vakre tøfler til ham. Hun vil brodere dem med silke og gull. Hvs altså Edvard er enig. Det holder at han skriver et par ord på et brevkort, skriver hun.

  Hun tenker stadig på at han kunne trengt en ny dress, tilføyer hun.

 • Sigmund Freud skriver for første gang, etter fem års brevveksling, det fortrolige "du" i stedet for "De" til sin venn Wilhelm Fliess.