Image
Strandgata på Hamar i 1880-årene
Dato
20 juni 1882

Karen Bjøstad, Edvard Munchs tante, skriver til ham fra Kristiania og skjenner på ham for at han så sjelden skriver hjem for tiden. Edvard er blitt atten år gamel nå, og tante venter og venter på brev, forteller hun. Hun ber ham om å ta et mønster av kameraten Bjarne Falks fotsåle. Hun har nemlig planer om å brodere et par vakre tøfler til ham. Hun vil brodere dem med silke og gull. Hvs altså Edvard er enig. Det holder at han skriver et par ord på et brevkort, skriver hun.

Hun tenker stadig på at han kunne trengt en ny dress, tilføyer hun.

Bjarne Falk er en kjøpmannssønn fra Hamar, to år yngre enn Edvard, og det er her på HedemarkenEdvard besøker ham denne sommeren. De to er blitt kjent på den tekniske tegneskolen i Kristiania. Bjarne er døv, han mistet hørselen etter at han fikk skarlagensfeber i tiårsalderen. Farfaren hans er sorenskriver Abraham Falck Muus.

Bjarnes far vokste opp på embetsgården Vidarsholm i Vang. Nå driver han en av Hamars største forretninger, om ligger i Kvartal 56 i Standgaten. Han har vært enkemann i 15 år, så det er en av søstrene hans som styrer huset i dette kjøpmannshjemmet med solide røtter i embetsmannskulturen

Bjarnes to eldre søstre Ella og Sigrid er 19 og 18 år gamle, og når Edvard endelig etter et par uker tar seg tid til å skrive hjem til tante Karen, kan han fortelle at Ella er en skjønnn brunette som han og Bjarne har fornøyelsen av å male fot tiden. Men tante kan ta det ganske med ro; Ella er forlovet.

Hamar har forandret seg siden Edvard var her sist, for sju år siden. Den gangen ankom han med damspkip, nå er det kommer jernbane til byen. Jernbanestrekningen Eidsvold-Hamar har vært åpen i to år nå, og tar seg av det meste av passasjertrafikken. Det er også kommet ny stasjonsbygning. Falkegården i Strandgata ligger ikke langt fra stasjonen.

 

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 62