Hopp til hovedinnhold
Tidsånd

Main navigation

  • Tidslinjen
  • Tidslandskap
  • Personer
  • Steder
  • Temaer
  • Om Tidsånd

Navigasjonssti

  1. Tidsånd
  2. sted

Hamar

Galleri

Fra Torggata på Hamar
Alhed Fliflet med barna Gunnar, Hogny og Ivar-Wilhelm
Nella og Agnes Agersborg og Marie Hoel
Portrett av Nella og Agnes Agersborg
Vestre del av Stortorget på Hamar ca 1910
Tryggve Andersen fotografert av Karl Anderson
Østre torg på Hamar
Utsikt fra kirketårnet i Domkirken på Hamar
Apoteker Agersborgs gård på Hamar

Sider

  • Nåværende side 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Neste side Next ›
  • Siste side Last »
  • 1 januar – 30 desember 1852

    Andreas Wilhelm Agersborg åpner apotek på Hamar

    Andreas Wilhelm Agersborg åpner apotek i Hamar i det som siden skal bli Skappels gate (og som nå heter Bakkegaten). Det er i denne familien Alhed Fliflet (født Agersborg) vokser opp, hun som skal komme til å bli Amalies bror Ludvig Alvers hybelvertinne på Hamar, en kjær venninne og redningsplanke når følelsesstormene hans rir som verst.

    Les mer
  • 24 juni 1862

    Henrik Ibsen legger ut på sin samlerferd for å samle sagn og folkeviser

    I dag legger Henrik Ibsen ut på sin samlerferd for å samle sagn og folkeviser.

    Stipendet han har fått innvilget er på 110 specidaler, og litt mindre enn det han opprinnelig har søkt om, men likevel nok til å finansiere en skikkelig rundreise.

    Les mer
  • 17 august 1862

    Henrik Ibsen har en artikkel på trykk fra sin samlerferd i Norge. Han er ikke særlig imponert over det flate landskapet rundt Mjøsa.

    I dag har Henrik Ibsen  den første artikkelen fra sin samlerferd for å samle sagn og folkeviser på trykk i Illustreret Nyhetsblad i Kristiania. Artikkelen er illustrert med en tegning fra Elstad. Landskapet rundt Mjøsa og den nederste delen av Gudbrandsdalen kommer ikke særlig heldig ut i Ibsens beskrivelse. Han skriver:

    Les mer
  • april 1863

    Hulda Bergesen flytter med moren og de to søstrene sine til Hamar. Hulda er ett år gammel.

    Hulda Bergesen, som skal bli Hulda Garborg, er ett år gammel, og flytter med moren og de fem og sju år gamle søstrene sine til Hamar. De har rømt fra den brutale faren på storgården i Stange. Moren forsøker å livnære seg som sydame. Faren flytter etter hvert også til Hamar, og de to foreldrene skal komme til å bli boende rett i nærheten av hverandre. Hulda, moren og søstrene bor i Skappelsgården. 

    Les mer
  • 1866

    Hulda Bergesens far tar med seg de to eldre søstrene hennes og flytter til Christiania, mens Hulda blir boende med moren på Hamar

    Hulda Garborg (Bergesen)s far tar med seg de to eldre søstrene hennes og flytter til Kristiania, mens Hulda blir boende med moren på Hamar.

    Les mer
  • mai 1866

    Hulda Bergesens far mister sin tillatelse til å være sakfører

    Hulda Gaborg (Bergesen)s far mister sin tillatelse til å være sakfører.

    Les mer
  • april 1870

    Hulda Bergesens to eldre søstre vender tilbake til Hulda og moren på Hamar

    Hulda Bergesens to eldre søstre, som vanligvis bor med faren i Kristiania, er tilbake hos Hulda og moren på Hamar. Faren bor nå sammen med Jomfru Andersson på Sæter gård på Nordstrand. Hun skal etter hvert bli fostermor til Huldas søster Sophie. Når Sophie reiser til Amerika, skal hun også komme til å ta seg av datteren hennes.

    Les mer
  • august 1871

    Hulda Bergesens eldre søster Sophie flytter tilbake til faren i Christiania

    Hulda Garborg (Bergesen)s eldre søster Sophie flytter tilbake til faren i Christiania etter å ha bodd hos moren på Hamar. Den andre søsteren, Martha Elida, skal aldri komme til å komme ut av det med farens nye kvinne. Faren har minst tre barn utenfor ekteskap med andre kvinner.

    Les mer
  • 4 november 1871

    Hulda Bergesens mor er svært syk. Hulda er ni år gammel.

    Hulda Gaborg (Bergesen)s mor er meget syk. Hun besvimer og kaster opp blod mens hun strever med å få arbeidet fra seg. Hun må ofte ligge til sengs, presten blir tilkalt, meningheten ber for henne. En kone steller natt og dag for henne sammen med Huldas søster Martha, som nå er 15 år gammel. Moren er vanskelig å omgås; ingen tør å si henne i mot, for det tar hun seg nær av. Hun tåler det ikke. Hulda er ni år gammel.

    Les mer
  • 1 januar 1876

    Ludvig Alver er leieboer hos Nils Fliflet og kona Alhed i Morterudsgate 26 på Hamar

    Ludvig Alver blir i folketellingen som utføres i dag skrevet inn i protokollen som en av beboerne i Mortetrudgate 26 på Hamar. Huset ligger like ved Stortorget, Ludvig bor på kvisten. Sivilstanden oppgis som ugift, og yrket som middelskolelærer.

    Husverten hans er overrettssakfører Nils Fliflet, født i 1838, og hans kone Alhed, født i 1845 i Lærdal, og altså kun et drøyt år eldre enn Ludvig.

    Les mer
  • 17Y18 mai 1876

    Ludvig Alver holder 17. mai-talen på Stortorget i Hamar, og hans sang om Wergeland synges på Domkirkeodden

    Ludvig Alver, som er blitt vennlig mottatt som leieboer hos familien Fliflet på Hamar, holder 17. mai-talen for skoleguttenes fanetog på Stortorget på Hamar. Han er overveldet over hvor bra det hele har gått. I dagboken skriver han om hvordan middelskolens elever med sine flagg marsjerte opp på torget, der de fattige almueskolebarna med de dårlige klærne og bare noen få, fattigslige flagg ventet på dem. Ludvig er  på gråten, skriver han. Han er redd han ikke vil klare å holde talen, men tar seg sammen og får tak i vedkassen kan skal stå på på så alle kan høre.

    Les mer
  • 22 desember 1877

    Ludvig Alver skal hjem til jul. Men han gleder seg ikke til å treffe familien i Kristiania.

    I dag skriver Ludvig Alver i dagboken:

    "I morgen dskal jeg hjem! Hjem til julen! I fjor nede i Skien havde jeg ingen længsel efter at komme hjem, ingen smærte over at måtte være hjemløs. Jeg var fuldstendig oprevet. Mit liv lå herjet nede i elendighed. Og gjør det ikke det endnu? Og dog, medens jeg har gået her og pakket ind, har jeg af og til følt ligesom glæde over at skulle reise.

    Les mer
  • 4 april 1878

    Ludvig Alver har fått et dikt på trykk og skriver i dagboken om en ulykksalig opptreden i arbeidersamfundet i Fredrikshald og om lykkelige tider på Hamar

    I dag skriver Ludvig Alver, som er Amalie Skrams yngre bror, som for tiden har lærerjobb på Hamar, i dagboken:" (*På den følgende siden har søsteren Amalie Skram som senere kommer til å skrive romanen Julehelg på bakgrunn av dagboken), eller en annen leser, gjort tre store streker i margen*)

    "Mit digt over Hærem blev dog optaget i Fædelandet mot rettelsen, ”så hastig” ist. ”vanvittig”.

    Les mer
  • 6 mai 1878

    Amalie Müller er på besøk på Hamar

    Amalie Müller er på Hamar. Antakelig besøker hun sin gamle lærer Ole Elias Holck, som er skoledirektør her. Holck har betydd svært mye for henne gjennom skoletiden, og også mens hun var til sjøs med August Müller.

    Les mer
  • november 1881

    Amalie Müller har tilbrakt noen dager på Hamar

    Amalie Müller har tilbrakt noen dager på Hamar, byen hennes bror Ludvig har fått et så nært forhold til. Hun er på vei til Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad.

    Her på Hamar bor også hennes kjære lærer fra Bergen, Ole Elias Holck. Han skrev hun lange brev til den gangen hun som ung kapteinsfrue på jordomseiling var fortvilet og kjempet med troen. Holck var en stor støtte for henne. Nå er han en viktig skolemann på Hamar.

    Les mer
  • 17 mai 1882

    Edvard Munch feirer 17. mai hos venner i familien Falk på Hamar, og besøker Domkirkeruinene

    Edvard Munch, som denne  våren er atten år gammel, ankommer i dag Hamar, og drar sammen med sin venn Gerhard Falk, som er to år yngre enn ham, til Domkirkeodden, der byens borgere siden midten av 1850-tallet har hatt for vane å feire nasjonaldagen med et stort friluftarrangement. De går i prosesjon ut til Domkirkeuinene, som er i temmelig dårlig stand.

    Les mer
  • 20 juni 1882

    Edvard Munchs tante Karen er frustrert over at han ikke skriver hjem fra sin sommerferie på Hedemarken. Hun vil brodere tøfler til kamerate hans.

    Karen Bjøstad, Edvard Munchs tante, skriver til ham fra Kristiania og skjenner på ham for at han så sjelden skriver hjem for tiden. Edvard er blitt atten år gamel nå, og tante venter og venter på brev, forteller hun. Hun ber ham om å ta et mønster av kameraten Bjarne Falks fotsåle. Hun har nemlig planer om å brodere et par vakre tøfler til ham. Hun vil brodere dem med silke og gull. Hvs altså Edvard er enig. Det holder at han skriver et par ord på et brevkort, skriver hun.

    Hun tenker stadig på at han kunne trengt en ny dress, tilføyer hun.

    Les mer
  • 21 desember 1883

    Olaus Arvesen på Hamar angriper John Paulsen for å ha brukt Amalie Müller som modell i nøkkelromanen Moderne Damer

    Olaus Arvesen trykker en artikkel som angriper John Paulsens nøkkelroman Moderne damer, i Oplandenens avis, som han grunnla i 1872.

    Artikkelen anklager John Paulsen for å ha brukt en modell alle kjenner og svertet henne til:

    "Vi tror ikke Forfatterens navn i Lengden vil have godt av denne Trafik."

    Les mer
  • 11 juni 1885

    Henrik og Suzannah Ibsen er på vei til Trondheim. Toget stopper på Hamar, hvor de blir hyllet med kraftige hurrarop.

    Suzannah og Henrik Ibsen er på vei med jernbane fra Kristiania til Trondheim. Bjørn Bjørnson fulgte dem til stasjonen i dag tidlig, og idet de tok farvel, sa Ibsen med så høy stemme at alle som hadde møtt opp fikk det med seg: "Hils alt som er ungt i Norge, og be dem være tro, og si at jeg vil være med dem som fløymann på venstre side, som venstre fløymann. Det som kan se ut som galskap hos de unge, det blir likevel det spirende. Vær sikker på det." Den store menneskemengden som har møtt frem, roper: "Leve Henrik Ibsen og frue!"

    Les mer
  • juli 1885

    Edvard Munch er på besøk på Hamar

    Edvard Munch besøker kjøpmann Gustav Falcks familie på Hamar. Han maler kjøpmannens datter Ella.

    Edvard er venn med kjøpmannens døvstumme sønn Bjarne. De to maler sammen i Kristiania.

    Les mer
  • 10 september 1886

    Kitty Kielland har vært på Sagatun folkehøgskole på Hamar og hørt Viggo Ullmann tale om kvinnesaken

    Kitty Kielland skriver til Asta Lie om hvordan hun har vært til stede på et møte på Sagathun folkehøyskole på Hamar og hørt Viggo Ullmanns rolige og overbevisende stemme snakke om kvinnesaken.

    De har sittet rundt peisen på foklehøyskolen, den er drevet i gundtvigansk kristen ånd, men ikledt norsk nasjonal drakt. Den kombinerer troen med åpenhet og søken etter å orientere seg i den nye tiden. Viggo Ullmann er Vilhelmine Ullmanns sønn, Ragna Nielsens bror, og Venstre-mann på Stortinget.

    Les mer
  • 2 august 1890

    Pauline Hall blir født på Hamar

    Pauline Margrethe Hall blir født i Hamar, som datter av Magda (Magdalene Catharina) Agersborg, en av døtrene i den svært musikalske familien Agersborg, som driver byens apotek, og apoteker Isak Muus Hall.

    Pauliene skal komme til å bli en kjent komponist, og en ivrig formidler av moderne musikk i Norge.

     

    Les mer
  • 27 august 1895

    Knut Hamsun har planer om å reise til Hamar for å studere fru Hanneborg fra et vindu

    Knut Hamsun er på Faaberg og har planer om å reise til Hamar for å se på fru Hanneborg fra et vindu, et skur, en bod, når hun kommer tilbake fra Nordland. For det har han nemlig sagt han vil gjøre, og nå vi han ha det litt moro.

    Han skriver om dette i brev til sin venn Alf Mjøen, som han har vært sammen med på Gjøvik. Alf er fru Hanneborgs bror. Fru Hanneborg er fraskilt, skilt, musikalsk og svært vakker. Hamsun har hatt en herlig tid på Gjøvik og er i fin form igjen, kan han fortelle. Nå vil han skrive.

    Les mer
  • 5 november 1903

    Hulda Garborg skriver i dagboken om foreldrene og barndomsopplevelser fra Hamar

    Hulda Garborg sitter på Labråten og skriver i dagboken sin. Hun tenker at det kan vel hende den kommer på trykk en gang. Og først i den boken skal det stå et bilde av hennes foreldre, ser hun for seg. De er vakre på det bildet. Hun tenker på sin far, som hun ikke har kjent, men som hun har noen såre minner fra.

    Hun bodde på Hamar sammen med moren og søstere da hun var liten. Foreldrene var skilt.

    Les mer
  • 9 november 1910

    Antonie Tiberg er ferdig med sin biografi om Amalie Skram og sender den til Amalies datter Johanne

    Antonie Tiberg skriver til Johanne Skram fra Hamar og forteller at hun nå har vært i trykkeriet i Kristiania og signert et eksemplar av boken til henne. Johanne vil nok motta den nå en av dagene, tror hun. Bøkene var fortsatt ikke ferdig innbundet, men Tiberg ville spare tid og få den av gårde så fort som mulig.

    Les mer

Sider

  • Nåværende side 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Neste side ››
  • Siste side Siste »
Om Tidsånd.no

Innholdet i denne nettressursen er samlet av Merete Morken Andersen (forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge) i forbindelse med boken Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid (Spartacus, 2018).

Les mer

Tidslinjen har mottatt støtte fra:

Kulturrådet

Spartacus

Creative Commons-lisens
Innholder på nettsiden er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

User account menu

  • Logg på