Image
Domkirkeodden på Hamar 17. mai 1864
Dato
17 mai 1882

Edvard Munch, som denne  våren er atten år gammel, ankommer i dag Hamar, og drar sammen med sin venn Gerhard Falk, som er to år yngre enn ham, til Domkirkeodden, der byens borgere siden midten av 1850-tallet har hatt for vane å feire nasjonaldagen med et stort friluftarrangement. De går i prosesjon ut til Domkirkeuinene, som er i temmelig dårlig stand.

Klokken tolv er det småguttenes flaggtog, og klokken fem har fanetoget avmarsj. Ute på Domkirkeodden blir det sunget sanger, og seminarister holder taler for dagen. Edvard syns talene er kjedelige, skriver han til sin tante Karen, som ivrig venter på brev. Om kvelden er det folkefest i Victoria hotell.

Hamar er blitt en viktig skoleby nå. Her fins både almueskole, borgerskole, Sagatun folkehøyskole, og lærerskole. Oppe på Sagatun er det stor aktivitet, med stormfulle folkemøter der Bjørnstjerne Bjørnson for noen år siden har vært en av talerne. Seminaristene på lærerskolen er nok mer konservative i forhold.

Hver dag er Edvard og Bjarne ute i Hamar og omegnen for å tegne skisser. Hver av Strandgatens gårder har sin egen hage som strekker seg helt ned til Mjøsa, og gaten har en vakker lindeallé. Om sommerkveldene glir en sverm av små båter frem og tilbake på innsjøen, og det høres musikk. Flere av Edvards skisser gjør han fra sjøsiden.

Edvard tegner også et portrett av sin venn Bjarne, og av søstrene hans sammen med tanten mens de er på utflukt i det fine sommerværet. Og de to unge guttene blir også tatt med på besøk til familier og kjente i omegnen. Han treffer en hel del vakre unge damer, det er i det hele tatt mange av dem i Hamar, rapporterer Edvard hjem til tante Karen.

Han kan også fortelle at han vært på besøk hos løytnant Dahl, som nettopp har bygget seg en storartet gård i nærheten av byen, og hos oberstløytnant Seiersted, som holder til på gården Finsal i nærheten av Vang kirke. Her spilte de krokket sammen med de to døtrene i huset, og besøkte kirken, der Eilif Peterssens altertavle henger, skriver Edvard.

Tante Karen kan tro det er vakkert her nå i løvspretten, Særlig rundt Vang Kirke, syns han

Edvard blir hos familien Falk på Hamar i tre uker. Så drar han videre til Engelaug i Løten. Der er han godt kjent fra herlige sommerferieopphold sammen med broren Andreas.

 

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 67.

og

https://www.emunch.no/HYBRIDNo-MM_N0730.xhtml#ENo-MM_N0730-03