-
Napoleon Bonaparte kommer inn på militærakademiet École Militaire i Paris, landets fremste krigsskole.
-
Maurits Hansen, som nå er blitt 15 år gammel, blir innrullert ved Christiania katedralskole. Så langt er det hans far, presten, som har stått for undervisningen av Maurits og de seks søsknene hans.
-
Det er nyttårstider, og den unge jusstudenter Conrad Nicolai Schwach utgir en antologi som han kaller Nor, med bidrag fra tyve norske poeter i alle aldre. En av dem er den unge russen Maurits Hansen. I dagboken sin skriver Jacob Aall: "Den unge student Hansen, er blant alle Apollos yngre sønner her i Norge, den jeg gladest tilraaber: macte virtute esto!
-
Maurit Hansen gifter seg med den 28-årige læreren Helvig Leschly. De to kommer til å få mange barn, og om ikke lenge (1817) kommer de til å opprette en høyere skole for jenter som de to kommer til å drive sammen til han 1820 blir ansatt som lærer ved Trondhjems borgerlige realskole.
Han kommer til å undervise datteren Johanne Katrine med sikte på å føre henne frem til examen artium.
Men han kommer ikke til å få se henne som landets første kvinnelige artianer; han kommer til å dø som skolebestyrer på Kongsberg i 1842, 48 år gammel.
-
Maurits Hansen blir overlærer og bestyrer ved Kongsberg middelskole. Her kommer han til å undervise fram til sin død, om tyve år.
-
Nicolai Wergeland skriver til skoleinspektøren ved Brødremenighetens skoler i Christiansfeld i Slesvig. Han vil sende sin datter Camilla dit. Hun er blitt fjorten år gammel nå, og har nettopp vært et par år ved Jomfru Pharos pikeskole i Christiania.
Herrnhuterne driver for denne tiden aktiv misjonsvirksomhet i Christiania. De er lutheranere, av den mildere typen som ikke preker bot og straff, men forkynner den indre, gledesfylte opplevelsen av Kristus. De mener at Jesu død opphever arvesynden, det gjelder også for kvinnene. Overfor Gud er kvinner og menn likeverdige, mener de.
-
Camilla Wergeland er nå blitt femten år gammel, og er elev ved herrhutermenighetens skole i Christiansfeld i Danmark. Hun utpreger seg med en heftig rettferdighetssans og en hellig indignation som iblant kan ytre seg som heltemot. Hun har også uvanlig stor ømtålelighet for den minste krenkelse. En dag opplever hun at en general - Biilow heter han - med et tåpelig smil overrekker hennes et papir som viser seg å inneholde en nidvise mot hennes far Nicolai. Når Camilla ser hva det er, blir hun som en furie. Raseriet utløser en voldsom tårestrøm og intenst raseri over generalens hode.
-
Peter Andreas Munch er denne våren ferdig med sine studier ved latinskolen i Skien. Han er klar for universitetet i Christiania nå.
Han har tatt en glimrende eksamen artium der inne i Christiania, den har vakt oppsikt.
Han er vokst opp på prestegården i Gjerpen. Faren hans, Edvard Munch, er en dannet og begavet mann, fin og beleven. Moren er også uvanlig begavet, hun er kjent for å ha språket i sin makt, og en sterkt utviklet humoristisk sans.
-
Henrik Ibsen, fem og et halvt år gammel, blir innskrevet ved Borgerskolen i Skien. Her får han opplæring i lesning, skrivning, religion og grunnelementer fra geografi og naturlære. Fra annen klasse kommer så undervisning i tysk, historie, geometrisk tegning, stiløvelse og naturhistorie.
-
Aasmund Olavsson Vinje blir konfirmert i Vinje kirke. Han får karakteren «utmerket godt» i kristendomskunnskap.
Presten, som anerkjenner Aasmunds gode hode, vil ha ham til omgangsskolelærer i heimbygda. Dermed blir det til at Aasmund går til fots til hjelpeseminaret i nabokommunen Kviteseid. Her oppnår han det beste avgangsresultatet i skolens historie. Det er prosten Søren Schive i Tinn som uteksaminerer ham.
-
Henrik Ibsen, som er en gutt på syv år, flytter dette året sammen med familien til gården Venstøp, som et resultat av farens økonomiske problemer. Gården er temmelig forfallen etter å ha stått ubebodd i flere år. Han begynner sannsynligvis på den skolen som kammerherre og jernverkseier Severin Løvenskiold til Fossum har opprettet for barn av funksjonærer og jernverksarbeidere. Han har antakelig også fått noe undervisning hos Knud Ibsens omgangsvenn, klokker Christen Lund, som driver privatskole på sin gård Århus.
-
Skolemannen Maurits Hansen, som holder til med sin familie på Kongsberg, kunne gjerne tenke seg lektorstillingen i fliosofi ved Universitetet i Christiania. Men stillingen går til Johan Sebastian Welhaven, og Hansen må fortsette som skolebestyrer i fjellbyen om tre år, som 48-åring.
-
I Bergen flytter katedralskolen inn i den nåværende skolebygningen (Latinskolen har eksistert fra 1706). Den er byens eneste skole med eksamensrett for examen artium og dermed adgang til universitetet. Kandidater kan imidlertid dimmiteres privat. Elevprotokollene viser at forbausende mange forlater skolen uten å fullføre.
-
Aasmund Olavsson Vinje, som er blitt 23 år gammel, har en stund tenkt å utvandre til Amerika, men presten A.E. Smitt overtaler ham denne våren til å begynne på lærerseminariet i Asker. Han får tilbud om et lån på 50 spesidaler. Vinje slår til, og denne sommeren går han til fots til Asker Seminarium, som blir bestyrt av Knud Gislesen.
Ved siden av skolearbeidet leser han atskillig utenom pensum. Om to år kommer Vinje til å ta eksamen med beste karakter.
-
Maurits Hansen dør på Kongsberg, 48 år gammel. Hansen nyter stor anseelse som forfatter, han er blitt lest med interesse av Henrik Wergeland, Camilla Collett, Jørgen Moe og Peter Christen Asbjørnsen. I Morgenbladets nekrolog het det: «... den tid vil komme da han vederfares fuld Rettfærdighed.»
-
I Norge utgir Henning Junghans Thue leseboken Læsebog i Modersmaalet for Norske og Danske. Den inneholder tre tekster av Søren Kierkegaard, som Thue har nært kjennskap til fra sine studiedager i København, hvor han blant annet opponerte ex auditorio ved Kierkegaards doktordisputas. Et av utdragene er fra Enten-Eller, og et fra Stadier paa livets Vei, som kun er noen måneder gammel når leseboken går i trykken. Her finner vi blant annet dette sitatet: "Ak! hvorfor var 9 Maaneder i Moders-Liv nok til at gjøre mig til et gammelt Menneske, ak!
-
Aasmund Olavsson Vinje, som er 30 år gammel, har kommet til Christiania og blitt student ved det som blir kalt Heltbergs Studentfabrik. Her kommer han sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie.
-
Ernst Sars, som er Marens Welhavens sønn, kommer flyttende til Bergen og begynner å på skolen der. I en erindringsbok fra Bergen på 1840- og 50-tallet blir klassemiljøet i klassen der Sars og Jonas gikk i sammen, beskrevet slik av hans klassekamerat Lorentz Dietrichson:
-
I Bergen fremmer skolekommisjonen et forslag om syv nye skoler med to lærere i hver og til sammen 200 elever. Dette mener man vil omfatte de fleste allmuebarn i byen. Men søkningen stiger raskere enn forventet, og skoletilbudet må stadig utvides.
-
Lars Hertervig er en ung mann på nitten år som begynner som elev ved Bernhard Hansons private tegneskole i Stavanger.
-
Lars Hertervig er en ung mann på tyve år som får økonomisk hjelp fra Grosserer og skipsreder Hans G. B Sundt i Stavanger. Sundt går sammen med andre fremstående borgere i byen, Hans Lindahl, Henrich Svendsen og Jens Z. Kielland, om å finansiere Lars sin utdannelse ved Den kongelige Tegne- og kunstskole i Christiania.
-
I dag skriver Laura Bjølstad hjem til sin lillebror Hans fra Alfheim gård på Elverum, hvor hun er husjomfru hos distriktslege Pavels Munthe og hans store familie.
Hans er elleve år gammel nå, moren deres døde da han ble født. Laura skriver kjærlig og gudfryktig til ham med formaninger om at han må være flittig og snill og be ofte til Gud slik at han kan være sikker på at han blir et lykkelig menneske. Han må heller ikke glemme å takke Gud for den gode og kjærlige faren deres, skriver hun. Og han må be om at han kan få bli en trøst og støtte i livet for faren.
-
I Norge innføres allmueskoleloven.
Slik blir skolestellet på bygda omorganisert. Den gamle omgangsskoleordningen avvikles. I stedet for at læreren reiser fra gård til gård og gir undervisning, skal barna nå komme til en fastskole og møte læreren sin der.
Kommunene skal motta statlige tilskudd til lærerlønninger, bygging av skolehus osv. Der et tilstrekkelig anntall skolepliktige barn kan samles innenfor et bestemt geografisk område skal det opprettes egen skolekrets.
-
I Bergen har Ole Irgens, Amalie Alvers høyt elskede lærer, blitt byens første skoleinspektør. Han sørger for å få allmueskolen utbygget, slik at den oppfyller kravene fra skoleloven fra 1848. Han lager og gjennomfører også en ny undervisningsplan med historiske, geografiske og andre verdslige emner, til fortrengsel av det tidligere overveiende religiøse innhold -- til tross for protester fra flere prester. Han går også inn for flere kvinnelige lærere. Dette har også en økonomisk side: Kvinner er billigere å lønne, siden de kan bo hjemme hos foreldrene til de gifter seg.
-
I Bergen overdras Greves pigeskole til skolemannen Ole Elias Holck. Heretter skal den komme til å hete Holcks pigeskole. Det er denne skolen Amalie Alver går på. Hun er nå femten år gammel.
-
Ole Irgens, Amalie Alvers lærer, får stillingen som skoleinspektør i Bergen. Han oppretter blant annet fem småbarnsskoler der undervisningen blir gitt av kvinner.
-
Laura Munch, som denne våren har vært i dårlig form og hatt lite krefter, føler seg bedre. Nå har hun besøk av sin forlovede Christian Munch, som vikarerer et par dager for distriktslege Munthe på gården Alfheim i Everum. De to planlegger fremtiden sin sammen. Ett av barne i søskenflokken på Alfheim er tolvåringen Gerhard, som kommer til å bli en berømt maler. Lillesøsteren hans Margrethe, som ble født for et drøyt år siden, og kommer til å bli en anerkjent pedagog og forfatter av barnebøker og sanger.
-
Arne Garborg blir konfirmert denne høsten. I kirkeboka står han oppført som Aadne Evensen. Han får svært god karakter, og som sin far har han utmerket seg i flid og oppførsel. I et saliggjørende glimt rett før konfirmasjonen, en fin vårdag, blir han dessuten brått befridd for alle sine sorger i en form for religiøs oppvåkning: Det går opp for ham at dette som prestene og bønnebøkene har preket om, bare er tull. Han forstår at det fins ingen slik gammel sinnatagg av enn gud som sitter og lurer på om han kan få kastet folk i helvete.
-
Arne Garborg, som er seksten år gammel, har fått sin første lærerjobb, rett øst for Sandnes. Undervisningespliktene er ikke tyngre enn at han kan kombinere dem med mye lesing. For alvor tar han nå til å lese Ibsen, som har sitt store gjennombrudd i disse årene, med Brand og Peer Gynt.
-
Arne Garborg går på lærerskole i Time på Jæren. I skolens håndskrevne blad Mellemstunden skriver han om pedagogiske og religiøse spørsmål. Han forsøker seg også som dikter.
Han skal etter dette komme til å arbeide som lærer på Hetland ved Stavanger frem til 1868.
-
Mette Gad, som siden skal komme til å gifte seg med Paul Gauguin, får jobb som huslærerinne på Skaføgård for godseier og innenriksminister Jacob Estrups to døtre. Her skal hun komme til å bli i fem år. Mette blir fort uunnværlig på gården. Estrup får stor respekt for henne, og for hennes liberale livsanskuelser.
-
Tulla (Mathilde) Larsen blir født i Kristiania, som nummer elleve av tolv barn. Faren er vingrossist Peter Andreas Larsen, født 1822, sønn av en lensmann i Løten, og moren Mathilde Elisabeth Gløersen, f. 1828.
Tullas far kommer til å dø når hun er seks år gammel, mens moren kommer til å leve frem til 1906.
-
Arne Garborg, som nå i et par år har levd et nokså fritt liv ved Holt lærerseminar i Tvedestrand, får lærerpost i Søndeled ved Risør.
Selve læreryrket opplever Garborg som en tvang, og han trives ikke særlig godt. Derimot er han svært interessert i opplysningsarbeid, publisering og offentlig debatt. Han starter bladet Seminaristen (senare Lærer-standens avis) som han driver nesten alene til det slutter å utkomme sommeren 1873.
-
Victoria Benedictsson (Bruzelius) får tilbud om ekteskap av Christian Benedictsson. Han er 48 år gammel og enkemann, postmester i Hörby, og far til fem barn. Victoria avslår.
Hun har lenge ønsket å få begynne på kunst- og håndverkskole(nå: Konstfack i Stockholm, og i utgangspunktet har faren hennes lovet henne dette. Men nå tar han tilbake løftet sitt. Resultatet er at Victoria fortsetter å arbeide som guvernante.
-
Arne Garborgs far Even Aadnesen Garborg henger seg etter lang tids depresjon. Det er søsknene Jon på 15 og Stine på 18 som finner ham hjemme på gården på Jæren. Denne dagen har moren ligget syk, og ingen har visst hvor faren er blitt av. De to ungdommene har vært i Bø, og kommer hjem i kveldingen. De får lys i lykten og går ut for å se etter.
-
Arne Garborg starter et blad for lærere, først kalt Seminaristen, senere Lærer-standens avis. Han driver bladet nesten alene i et par år, frme til han flytter til Kristiania og blir student.
Bladet skal ikk være et snevert pedagogisk metodeblad, men bidra til allmenn daning og til at læreren kan bli “en folke-lærer i og for livet” i stedet for “en abc-indbanker i kakkelovns-krogen”.
-
Knut Hamsun er lærer i Bø i Vesterålen, i omtrent et år.
-
Laura Munch, Edvards lillesøster, fjorten år gammel, har det travelt. Faren, militærlegen, som selv underviser henne, skal holde en liten eksamen for henne når han kommer hjem. Laura har gått et års tid på Othilia Dietrichs skole, men sluttet. Hun regnes som en nervøs og vanskelig person; oppfarende, påståelig og en som alltid skal ha rett.
-
Amalie Müller flytter med de to sønnene Ludvig og Jakob til Kristiania fra Fredrikshald, hvor de etter utskrivelsen hennes fra Gaustad asyl har bodd en stund sammen med hennes bror Ludvig Alver, og en tid for seg selv. Hennes mor Lovise har også slått seg ned hos Ludvig nå, og mor og datter går ikke så godt sammen. De krangler blant annet om Amalies barneoppdragelse.
-
Amalie Müller har tilbrakt noen dager på Hamar, byen hennes bror Ludvig har fått et så nært forhold til. Hun er på vei til Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad.
Her på Hamar bor også hennes kjære lærer fra Bergen, Ole Elias Holck. Han skrev hun lange brev til den gangen hun som ung kapteinsfrue på jordomseiling var fortvilet og kjempet med troen. Holck var en stor støtte for henne. Nå er han en viktig skolemann på Hamar.
-
I løpet av den siste generasjonen har enkelte ugifte kvinner fra middelklassen begynt å bryte med det gamle kjønnsrollemønsteret og ta seg “pent” arbeid utenfor hjemmet. Det har også kommet lovendringer som har fjernet en del barrierer, og det har åpnet seg nye yrkesmuligheter gjennom tekniske nyvinninger: Telegrafen, telefonen, skrivemaskinen og et voksende forretningsliv skaper behov for billig og dannet arbeidskraft, og det anses ofte som en fordel å ansette kvinner, da de ser ut til å være fornøyd med lavere lønn enn menn.
-
Edvard Munch, som denne våren er atten år gammel, ankommer i dag Hamar, og drar sammen med sin venn Gerhard Falk, som er to år yngre enn ham, til Domkirkeodden, der byens borgere siden midten av 1850-tallet har hatt for vane å feire nasjonaldagen med et stort friluftarrangement. De går i prosesjon ut til Domkirkeuinene, som er i temmelig dårlig stand.
-
Arne Garborg, som er blitt stasrevisor i Kristiania, utgir dette året romanen Bondestudentar. Det skal etter hvert vise seg å bli en av de viktigste sosial- og kulturhistoriske skildringene i norsk diktning. Den tar for seg den norske fattigdommen og åndsarmoden, men er samtidig skrevet for å egge bonden til mot. Senere kommer litterarturhistorikere til å anse denne romanen for Garborgs egentlige litterære gjennombrudd.
-
Amalie Müller, som har vært på hemmelig kjærlighetsmøte med Erik Skram i Sverige, reiser tilbake til Kristiania sammen med sine to sønner Ludvig og Jakob tilbake fra Fredrikshald, hvor de har feiret jul sammen med Amalies bror Ludvig Alver og moren Lovise.
I Kristiania bor Amalie og sønnene sammen med den eldste broren Vilhelm Alver i Rosenborggade 11 på Hegdehougen. Vilhelm driver en gutteskole.
Ved avreisen sender Amalie et telegram til Erik i København.
-
I Kristiania blir en hemmelig klubb stiftet av seks unge kvinner. Den får navnet Skuld, og skal komme til å få stor betydning for kvinnesaksarbeidet i Norge. De seks kvinnene er Marie Holst, Anna Bugge, Laura Rømcke, Minda Ramm, Betzy Børresen og Cecilie Thoresen. Foreningen deres har som formål å kjempe for at kvinner skal få rett til å utdanne seg, delta i offentlige debatter og stemme ved valg. De vil støtte hverandre, møtes ukentlig og diskutere temaer som er oppe i tiden, og bidra til hverandres selvutvikling, slik at de kan delta i diskusjoner.
-
Sigbjørn Obstfelder tar en glitrende eksamen på Kongsgård skole i Stavanger, og flytter til studenterhjemmet i Kristiania, hvor han skal studere filologi et par år.
-
Rudolf Steiner, som nå i et par år har arbeidet med å redegere Goethes skrifter, flytter inn hos ekteparet Ladislaus og Pauline Specht i Wien, for å være huslærer for de fire sønnenederes.
Her kommer han til å bo frem til 1890. Huslege i familien er Joseph Breuer, og Steiner og Breuer treffer hverandre i deres hjem.
-
Den første norske skolen for både gutter og jenter, Ragna Nielsens latin- og realskole, starter opp i Kristiania. Skolen holder til i samme bygning som Amalies bror Wilhelm har hatt sin gutteskole frem til han døde; i Nordahl Brunsgate 22-24. Det var også her Amalie Müller bodde, i etasjen over brorens skole, for tre år siden. Lærerne er av begge kjønn. Mange syns det er en uhørt ting at kvinner skal undervise gutter.
-
Sigbjørn Obstfelder, som er elev ved Stavanger Katedralskole, spiller i amatørteateret, Idun. Denne julen har de julekomedie på repertoaret.
-
Carl Gustav Jung er blitt tolv år gammel, og har det ikke enkelt for tiden. I dag tørner han sammen med en annen skolegutt så kraftig at han mister bevisstheten og må fraktes hjem. Hendelsen gjør at han får den tanken at nå trenger han ikke lenger å gå på skolen, og det er i grunnen en lettelse.
-
Ragna Nielsen kjøper Nordahl Brunsgate 22 i Kristiania for å starte skole her. Hun flytter inn ved påsketider. Dette er nabogården til gården der Amalie bodde med broren Wilhelm og sine to sønner Ludvig og Jakob for syv år siden.
Ragna er nå 44 år gammel nå, og dette er den første skolen i Norge der gutter og jenter undervises sammen. Gården er en vanlig leiegård i tre etasjer, med full kjelleretasje og noen loftsrom, og det fins også en bakbygning som skal brukes til gymnastikksal. Skolen kan ta seg av 200 - 220 elever, fordelt på to dagspuljer.
-
Denne sensommermåneden avslutter pedagog og forfatter Nordahl Rolfsen sin nye lesebok for folkeskolen. Molkte Moe har ansvaret for det språklige i boka. Boka er illustrert av kjente norske kunstnere.
Leseboka skal komme til å få enorm utbredelse: Den vil utgitt i nye opplag helt frem til på 1950-tallet, og til sammen bli trykket i mer enn 8 millioner eksemplarer.
-
Vilhelmine Ullmann, som er Ragna Nielsens mor og Amalie Skrams gamle og kjære venninne, fyller 79 år i år, og slutter som asylbestyrerinne på Vaterland barneasyl.
Heretter kommer hun til å være en påpasselig bestyrerinne for Ragnas skole i Nordahl Brunsgate. Hun har allerede bodd her hos sin datter Ragna i et par år.
-
Ragna Nielsens skole i Nordahl Brunsgate i Kristiania har brann på loftet. Taket og deler av loftsinnredningen blir ødelagt. Alt må fornyes, inkludert pipene, ti stykker. Ild og vann gjør at svære reparasjoner må til.
På skolen er det toaletter, som kalles priveter, i trappen. Den fins 29 kakkelovner i bygget.
-
Ludivg Alver slutter som rektor ved Kongsberg middelskole, hvor han vært siden 1887. Han har vært konstituert som rektor to ganger. Grunnen til at han slutter ved skolen, er at han har ledet den største motstanden mot den nye skoleordningen og blitt forbigått av kollega Ole Andreas Udby, som nå blir rektor for den kommunale skole.
Ludvig flytter til Bergen.
-
Ragna Nielsen kjøper Nordahl Brunsgate 24, som er nabogården til huset hun allerede holder skole i. Dermed eier hun hele gården. Her har Amalie Müller bodd, i perioden da hun levde sammen med sin bror Wilhelm og deres til sammen tre sønner.
På Rangas skole, som nå rommer rundt 500 elever, strekker småskolen seg over fem år, mens middelskolen varer i fire år. De er ti minutters friminutt mellom timene, mens «store fri» er på 15-20 minutter. Da kan de elevene som har råd, elevene stikke innom «Pedellkona», vaktmesterkona, og kjøpe varm sjokolade for fem øre koppen.
-
I dag dør den siste adelige godsbesitteren i Norge. Marcus Gerhard Hoff-Rosenkrone er en internasjonalt orientert mann, men har siden ungdommen, bortsett fra noen utenlandsreiser, levd et rolig liv sammen med sin ugifte bror og to ugifte søstre. Han har vært en høy, spinkel skikkelse med markert, lang nese og glattbarbert ansikt. Det mørke håret har han båret halvlangt og med sideskill, som i den gamle stilen fra 1830- og 40-årene. Han har alltid hatt det som forfatteren Hans E. Kinck senere kommer til å kalle forunderlig blanke barneøyne.
-
Inga Syvertsen, som skal komme til å bli Gustav Vigelands modell, elskerinne, assistent i atelieret og husholderske gjennom 20 år, avslutter folkeskolen og blir utskrevet fra Ruseløkken Folkeskoles avgangsklasse. Hun har fått sju års skolegang.
-
Helen Keller, som er blitt år gammel, og er blind og døvstum, begynner med hjelp av sin guvernante Anne Sullivan på Radcliffe College.
Gjennom sin beundrer Mark Twain har Helen kommet i kontakt med oljemagnaten Henry Huttleston Rogers, som betaler for utdannelsen hennes.
-
Inga Syvertsen, som skal komme til å bli Gustav Vigelands modell, elskerinne, assistent i atelieret og husholderske gjennom 20 år, har tatt et tre måneders kurs hos K A. Trønnes Handelsskole i Kristiania. Vitnemålet viser at hun har fått undervisning i bokholderi med karakteren «nesten utmerket godt», handelsregning med karakter «nesten utmerket godt» og i skriving «meget godt». Vitnemålet er undertegnet av Trønnes.
Skolevesen
Illustrasjon