Dato
23 juli 1888

Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.

Så drar han til Paris for å male et stort bilde av medlemmene av «Den franske komité» ved Verdensutstillingen i byen. Her skal han komme til å treffe igjen Marie Triepcke, som nå tuderer hos den kjente maleren Puvis de Chavannes. Han kommer til å gifte seg med Marie, og de to kommer i en periode til å bo her i Skagen, delvis i København, hvor Erik og Amalie Skram kommer til å være blant deres gjester. De kommer til å få en datter sammen.

Marie kommer imidlertid til å forlate ham til fordel for en annen mann, en komponist. Selv kommer han etter skilsmissen til å bli boende her i Skagen.

Hans venn, levemann, forfatter, dikter, journalist, kvindebedårer og marinemaler Holger Drachmann, som også er en av Amalie og Eriks Skrams venner, kommer til å slå seg ned her i 1902, med sin kone Soffi, er søster til Oda Krohg og Alexandra Thaulow.

På maleriet som nå er ferdig er kunstnervennene i Skagen samlet rundt et bord med hvit duk fylt med flasker og glass, men uten mat. Herrene har reist seg og er i ferd med å utbringe en skål, mens damene, tre voksne og et barn, blir sittende. Midt i bildet står Christian Krohg i lys dress, med sitt blonde fullskjegg og skallede panne. Lyset er skimrende, gruppen er omgitt av grønt, det er tydelig at Krøyer er influert av impresjonistene.

Krøyer begynte på bildet i 1884, han fikk ideen til motivet da han så noen fotografier som ble tatt under bursdagsfeiringen til den tysk maler. Men personene som er med på bildet nå er ikke de samme som var med den gangen.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Skadberg, G. A. (2009). Peder Severin Krøyer: sett fra Stavanger - fødebyen. Stavanger, Wigestrand. s. 197 og

https://en.wikipedia.org/wiki/Hip,_Hip,_Hurrah!