Portrettbilde
Andre navn
Holger Henrik Herholdt Drachmann
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
9 oktober 1846
Dødsdato
14 januar 1908

Galleri

 • Holger Drachmanns far, Anders Drachmann, blir født.

 • Holger Drachmann blir født i København. Han skal komme til å bli en kjent dansk forfatter og skjønnånd, kjent for sine mange og intense kjærlighetsaffærer, og en av Amalies Müllers beilere i tiden rundt hennes første møte med Erik Skram.

 • Holger Drachmanns mor, Vilhelmine Marie Staehr, dør i København, 36 år gammel. Hun etterlater seg syv barn. Holger er den neste eldste, han er elleve.

 • Erik Skram og hans kamerat Holger Drachmann er to gutter på tolv år som går sammen på Metropolitanskolen på Frue Plads i København. Erik er en begavet, gutt, men han trives ikke på skolen. Den nye skoleordningen fra 1850 har sørget for at det er kommet til realfag som geografi, naturhistorie og moderne språk, særlig fransk, men ikke tysk, for det hører hjemme i dansktimene i det dansk-tyske monarkiet. Dessuten har de gymnastikk, og også svømming, som imidlertid blir stoppet, da vannet i Nyhavn er så forurenset at statslegen griper inn.

 • Erik Skram er denne sommeren 15 år gammel, og skal tilbringe sommerferien på godset Marienborg på Møn, hvor hans mors søster Emma lever som en slags selskapsdame. Hun er ugift. Eriks venn og klassekammerat Holger Drachmann skriver et muntert brev til ham og oppfordrer ham til å oppføre seg som en gentleman. Siden skal Erik komme til å skrive flere romaner fra miljøet på herregården. De kommer ikke til å bli godt mottatt i denne delen av familien.

 • Erik Skram er en ung gutt i Købehavn som sammen med sine skolekamerater danner foreningen Caliope, som han blir formann i. De vil styrke sitt åndelige liv med opplesninger og foredrag, møtene foregår i hans fornemme hjem i Rosenvænget. Erik leser noveller av Dickens, mens Holger Drachmann leser dikt av Christian Winther. Holger har imidleritid en høy og pipende stemme som det er lett å gjøre narr av.

 • Holger Drachmann er en ung gutt på seksten år som skriver et langt brev til sin venn Erik Skram. Det er sprudlende fullt av innfall og ideer, drømmer og planer, og også noen temmelig rammende selvbeskrivelser. Han foreslår at de to skal foreta en utflukt til Helsingør, for å atspre seg litt med jakt, landstrykeri og liknende.

 • Holger Drachmann er en ung gutt på seksten år som skriver et langt brev til sin venn Erik Skram. Det er sprudlende fullt av innfall og ideer, drømmer og planer, og også noen temmelig rammende selvbeskrivelser. Han foreslår at de ot skal foreta en utflukt til Helsingør, for å atspre seg litt med jakt, landstrykeri og liknende.

 • Viggo Hørup er en ung mann på 23 år som flytter inn på Regensen i København, som er et sted for danske studenter. Her er det de skandinavistiske drømmene som er dominerende, og de fleste beundrer Carl Ploug. Mange av hans jevnaldrende har meldt seg som frivillige til hæren når det blir klart at krigen er uunngåelig. Men den tanken streifer ikke Viggo. Han skal komme til å bli en kjent dansk politiker, redaktør og minister. Han er Holger Drachmanns fetter.

 • Holger Drachmann legger ut på sin første utenlandsreise, til Skottland og senere Sicilia.

 • Holger Drachmann begynner på Kunstakademiet i København. Planen er å bli marinemaler.

 • Erik Skram har vendt tilbake fra krigen og flyttet inn igjen i familiens fasjonable og svært dannede, men litt stive hjem på Østerbro, hos onkelen Mozart Waagepetersen.

  Til eiendommen hører en stor park i engelsk stil. Her kommer fremmede virtuose musikere, og også skuespilleren fru Heiberg som gjester. Holger Drachmann er Eriks gjest i dette huset. De spiller kort, bedriver litterære samtaler og våpenøvelser.

 • Holger Drachmann debuterer på Forårsudstillingen i København. Han begynner også å skrive kunstanmeldelser.

 • Holger Drachmann er i London og skriver diktet Engelske sosialister. Han bestemmer seg for å satse på skrivingen til fordel for maleriet.

 • Holger Drachmann gifter seg med sin Vilhelmine Eriksen, som er Bornholms skjønnhet.

 • Holger Drachmann besøker Skagen sammen med Frits Thaulow. Holger er 26 år gammel, Frits er 25. Begge er marinemalere. Og begge skal komme til å bli gode venner av Amalie. Holger og Erik har gått på skole sammen.

 • Holger Drachmann og Frits Thaulow er i Skagen og drikker vin på Brøndums hotell. Fra dette året regnes det skandinaviske kunstnerkolonien. Drachmann vender med jevne mellomrom tilbake til Skagen, der han slår seg ned for godt i 1902.

 • Alexander Kielland gifter seg med sin ungdomskjæreste Beate Ramsland, som han har vært hemmelig forlovet med siden 1866. Han kjøper Malde Teglverk (på Madla utenfor byen) og driver det i 9 år. I løpet av tre år skal paret komme til å få tre barn. Alexander går med liv og sjel opp i teglverkdriften og utmerker seg som en arbeidervennlig driftsherre. Tiden her gir ham også mange lærerike erfaringer som han senere skal komme til å utnytte i sitt forfatterskap. Vel så mye tid bruker han imidlertid på å sette seg inn i de nye tankeretningene i tiden.

 • Edvard Brandes og Holger Drachmann har premiere på sinn nyttårsrevy «Nytaarsaften» på Casino i København.

 • Holger Drachmann blir skilt fra sin Vilhelmine Eriksen.

 • Erik Skram har H. C. Andersen til bords ved en middag hos redaktør Bille, som er hans arbeidsgiver i Høyrepressen, og som han ofte har møtt hos gamle godseier Tutein på Marienborg. Tutein er ivrig høyremann, mens Bille er Eriks veileder og arbeidsgiver.Erik skal komme til å ha en mangeårig forhold til hans kone Louise Bille.

  Halvparten av Eriks inntekt kommer på denne tiden fra stenografjobben i Rigsdagen, mens den andre halvparten kommer fra journalistikk i høyrepressen.

 • P.A. Heibergs skrift "Er det ikke paa Tide at ophæve Folkekirken og Afskaffe Statsgeistligheden?" utgis i Danmark. P.A. Heiberg døde i 1841.

 • Holger Drachmann tar ut separasjon fra sin kone.

 • Erik Skram, som nå bor i Borgergade 91, femte etasje, tar mot til seg og skriver et brev til Georg Brandes der han ber mesteren om å lese sluttscenen i et kjærlighetsdrama han strever med. Georg overlater imidlertid saken til sin bror Edvard Brandes.

  I et par år har de to brødrene utgitt tidsskriftet Det nittende Aarhundrede, som de har gått Gyldendal til å finansiere, slik at de kan ha et talerør for sine synspunkter.

 • Holger Drachmann slår seg ned i München, hvor han blant annet kommer sammen med Henrik Ibsen

 • Holger Drachmann utgir romanen En Overkomplet i Danmark. I den skildrer han barndomsmiljøet, og sin kusine Henriette Steen, fetteren Viggo Hørups elskerinne, i skikkelsen Harriet.

 • Holger Drachmann treffer Polly Thalbitzer og forelsker seg voldsomt i henne.

 • Holger Drachmann innnleder et stormfullt forhold til sin ungdomskjæreste Polly Culmsee, som er gift med proprietær Thalbitzer. Polly blir gravid og føder datteren Gerda, men forlater så Holger, som i stedet gifter seg med hennes søster Emmy.

 • Holger Drachmann reiser til Paris.

 • Holger Drachmann reiser til Italia etter å ga utgitt diktsamlingen Dempede Melodier

 • Holger Drachmann har et stormfull privatliv, men er samtdig på toppen av sin diktning. Han utgir verkene Tannhäuser, Ungt blod, Derovre fra grænsen og diktsamlingen Sange ved havet, som plasserer ham ubestridt som Danmarks største lyriske dikter. Han møter dette året kabaretsangerinnen Amanda Nilsson, som han kaller Edith, og som blir hans største muse. Han forlater konen Emmy og barna og lever et bohemliv i Hamburg meg Edith, pengelens og syk. Men han kommer ofte tilbake til Danmark, som regel for rekreasjon.

 • Holger Drachmanns roman Tannhäuser utkommer i København. Holger er en av Erik Skrams barndomskamerater. Tittelen er hentet fra Wagners opera, som har hatt sin første oppførelse i Danmark året før.

  Romanen utspiller seg i en prestegård og på en fornem herregård, og er ispedd dikt. Handlingen er svulmende og romantisk og involverer grevens unge datter som er gjenstand for noen unge sangeres stormende frierier.

 • Holger Drachmann utgir sin roman Ungt Blod i København.

 • Harald Høffding er denne våren på besøk i Lund, og oppsøker Holger Drachmann, som han ahr hørt har gått i skjul her sammen med den gifte kvinnen han har fått barn med. Drachmann blir først svært nervøs over besøket, men når de siden treffer hverandre i et selskap i København, trekker han Høffding med seg inn i et sideværelse og takekr ham varmt for støtten den gangen. Kvinnen forlot ham forresten til fordel for en scensk lege, husker Høffding. de to drikker dus.

 • Erik Skram og Georg Brandes opptar sin brevveksling igjen etter en pause på noen måneder. De diskuterer særlig Holger Drachmann. Erik syns Drachmann oppfører seg altfor flagrende og vidløftig, men syns likevel ikke at man skal støte ham ut.

  Brandes er imidlertid nådeløs på dette punktet.

 • Holger Drachmann gifter seg med Emmy Culmsee.

 • Foreningen Bogstaveligheden blir stiftet i København. Det er en diskusjonsklubb som først og fremst består av radikale malere, men den har også forfattere som medlemmer.

  Medlemmer er for eksempel Valdemar Irminger, P.S. Krøyer, Frits Thaulow, P.C. Asbjørnsen, Erik Skram, Holger Drachmann, Edvard og Georg Brandes, Sophus Schandorph og J.P. Jacobsen og Harald Høffding.

   

  Det første møtet blir holdt hjemme hos xylograf Hendrixen, som er en vittig type, i hvert fall denne kvelden; herrene ler så de ligger på stolene.

 • Edvard Brandes er i Kristiania etter oppfordringer fra broren Georg. Her treffer han en rekke norske kunstnere og kulturpersonligheter, blant annet Frits Thaulow, som fører stort hus på Drammensveien med sin unge, danskfødte kone Ingeborg Gad, som er søsteren til Mette, som er gift ed Paul Gauguin.

  Frits og Ingeborg kjenner Edvard Brandes godt fra København, hvor de hørte til klikken rundt Holger Drachmann i sin tid.

 • Georg Brandes er tilbake i København etter Norgesturneen. Her trefffer han sine venner Sophus Schandorph, Holger Drachmann, og Erik Skram.

 • Oda Lasson er hos fotografen i Kristiania sammen med sin mor og sine ni søsken. Hun er tyve år gammel nå, og har klippet pannelugg, det regnes som en dristig frisyre.

  Den eldste søsteren hennes, Nastinka, er en litt streng og forsiktig storesøster som Oda skal komme til å bli uvenner med i voksen alder. Broren Per er ett år eldre enn henne, de to står hverandre nær. Han er familiens håp. Helst vil han bli musiker og komponist, men foreldrene vil at han skal studere jus.

 • Holger Drachmann skriver et brev til Frits Thaulow der han takker for sist, og reflekterer om en morgenstund de to kom hjem samme og satt der med sitt sodavann og "talte om gammelt". De to har truffet hverandree i Gøteborg på den sotre nordiske kunstmønstringen der. Holger syns Frits har utviklet seg på en forbausende måte på de årene de ikke har sett hverandre.

 • Holger Drachmann skriver et brev til Frits Thaulow der han takker for sist, og reflekterer om en morgenstund de to kom hjem samme og satt der med sitt sodavann og "talte om gammelt". De to har truffet hverandree i Gøteborg på den sotre nordiske kunstmønstringen der. Holger syns Frits har utviklet seg på en forbausende måte på de årene de ikke har sett hverandre.

 • Frits Tahulows mor Nina (Født Nicoline Lovise Munch), som er seksti år i år, og som mistet sin mann, apotekeren Harald Thaulow i mars, skriver til sin gode venn Bjørnstjerne Bjørnson om planene som Frits og hans danske kone Ingeborg har for de kommende månedene:

  De har vært hjemme hos henne i en uke nå, det har vært herlig å ha dem på besøk. Men nå vil Frits, som nå er 34 år gammel, ta med familien til Kragerø. Han er svært opptatt av de mange fine motivene der, og han vil arbeide med å lære seg å male snø.

 • Henrik Ibsen sender et begeistret brev til Holger Drachmann med rosende ord om hans bok Gamle guder og nye

 • Erik Skram er tilstede på et møte i foreningen Bogstaveligheden, en diskusjonsklubb for københavnske intellektuelle herrer. Det blir laget en tegning av de tilstedeværende. Tegningen viser Georg Brandes, Sophus Schandorph, Holger Drachmann, Edvard Brandes, Viggo Johansen, August Jerndorff, Herman Trier, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Karl Madsen, Pietro Krohn, Kristian Zahrtmann, F. Hendriksen, Karl Gjellerup, Otto Borchsenius, Hans Nic. Hansen, Martinus Galschiøt, Laurits Tuxen, Harald Høffding og Michael Ancher. Erik har påtatt seg arbeidet med å holde gruppen samlet.

 • Holger Drachmann er på besøk hos Bjørnsons på Aulestad, og med på dikterfesten. Han skriver senere i et brev til Georg Brandes at man i Norge stiller seg skeptiske til Edvard Brandes sinnelag, hans tirrende vesen, hans blaserte språk, hans kynisme og hans måte å omgås damer på. Han har etter nordmennenes syn både noe dårlig fransk og noe dårlig jødisk i seg.

 • Holger Drachmann skriver en sang med hentydning til det fransk-jødiske og usympatiske i uvennen Edvard Brandes' fremtoning. Han har fremført den på Aulestad-festen hos Bjørnson, og nå spres den i den danske pressen. Dette blir anledningen til Drachmanns brudd med det danske Venstre. Heretter oppfattes han som  høyresidens skald. Erik Skram er blant dem som er svært forbitret over sin gamle skolekammerats utspill.

 • Amalie våkner i sengen på Aulestad, der hun er på flere dagers fest for Bjørnson, og vet at det er Erik Skram hun vil ha. Hun har bare kjent ham noen dager, men hun føler det som det står i Bibelen: Hun er født på ny i løpet av et øyeblikk. Slik skal hun siden komme til å beskrive det i et brev til Erik.

  Men hun liker ikke seg selv lenger, og hun er fortvilet ved tanken på at han i morgen kommer til å være borte.

 • Amalie er tilbake i Kristiania etter turen til Gausdal for å feire Bjørnstjerne Bjørnson. Men hun tenker seg snart videre til Grefsen, der hun vil feriere litt sammen med venner.

  Hun skriver til sin venninne Elisa Knudtzon i Bergen:

 • Holger Drachmann, som har vært blant gjestene på dikterfesten hos Bjørnson på Aulestad, skriver til Georg Brandes om hvor upopulær Georgs bror Edvard Brandes er blant nordmennennene på grunn av sitt tirrelige vesen, sitt blaserte språk, sin kynisme, og sin måte å omgås damer på. Holger mener alt dette er eksempler på de dårlige jødiske karaktertrekk hos Edvard.

 • Alexander Kielland skriver et dypt refsende brev til Holger Drachmann, som har sendt ham sin nye bok. Han er dypt rystet og sjokkert over hvor dypt Drachmann har sunket, og tar på det sterkeste avstand mot alt Drachmann nå står for. Det gjør også Beate, hans kone. han aner ikke hva han skal gjøre med Drachmanns julehilsen. Han avslutter vennskapet.

 • Georg Brandes kommer flyttende fra Berlin til København og installerer seg i en leilighet på Skt. Annæ Plads. Han har en voldsom produksjon dette året, blant annet forelesningene til sjette del av Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur, som handler om tysk litteratur før 1848. Samtidig reiser hans bror Edvard brått til Paris for å sikre seg Ingeborg Thaulow foran nesen på Holger Drachmann, som også er interessert. Erik Skram følger dramaet med interesse, og diskuterer det med Amalie i brev.

 • Erik reagerer sterkt på drømmen Amalie har fortalt ham om, hvor hun var utro med hans venn Drachmann. Han har også selv drømt. Han skriver om drømmene deres til Amalie. Han forsøker å forstå hva det er som foregår, han er sikker på at man i fremtiden vil forstå mer av det som har med drømmer å gjøre, og føler at han er på sporet av noe viktig her: 

 • Bjørnstjerne Bjørnsons En Handske kommer ut med omskrevet slutt. Alle tidligere versjoner blir makulert. Bjørnson feirer søvbryllup med sin Karoline. Stykket er sterkt inspirert av hans erfaringer med den kompliserte kjærlighetsaffæren mellom Ingeborg Thaulow, som vakler mellom Holger Drachmann og Edvard Brandes, og Bjørsons klossete forsøk på å trøste henne. Det har fått ham til å tenke nærmere over spørsmålet om kjønnmoral. Han er opprørt over alle disse lidderlig mennene som løper etter gifte kvinner.

 • Edvard Grieg er denne våren i København, i et lite bakværelse hos venner. I lengsel etter vennefellesskap og vår på Troldhaugen, komponerer han sine aller vakreste "Lyriske stykker for piano": "Sommerfugl", "I hjemmet", "Småfugl" og kjærlighetserklæringen "Til våren". Til vennen Frants skriver han: "-den stille glede over alt som er der oppe, var det som ble til toner". Om sommeren går han fjelltur i den norske fjellheimen med Holger Drachmann.

 • Edvard Grieg går fjelltur i den norske fjellheimen med Holger Drachmann.

 • Edvard Grieg går fjelltur i den norske fjellheimen med Holger Drachmann.

 • Erik Skram skriver en lang og omfattende oversiktartikkel om ny skandinavisk litteratur i tidsskriftet Tilskueren i København. Den er et forsøk på å gripe hva det er som foregår på det litterære feltet for tiden, og sier mye om hans litteratursyn.

  Det som trengs, er fri, modige diktere som skriver om farlige emner, mener han. Og det er bedre miljø for slikt i Norge enn i Danmark. Han skriver blant annet om sine venner Hans Jæger, Christian Krohg, den unge nordmannen Nils Collett Vogt, Jonas Lie og Alexander Kielland.

 • Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.

 • Erik Skram skriver den omfattende oversiktsartikkelen «Moderne Forfattere» til det danske tidsskriftet Tilskueren. Artikkelen er et innlegg i en debatt som for tiden pågår i det nystartede tidsskriftet Ny Jord, om sammenhengen mellom litteratur og vitenskap, der blant annet Sophus Schandorph, Valdemar Vedel og August Strindberg deltar.

 • Holger Drachmann publiserer et dikt om Elvira Madigan og Sixten Sparre i Illustreret Tidende, der han gir uttrykk for sterke følelser for hendelsen det ulykkelige kjærlighetsparet har iscenesatt. Hans minnedikt handler om alle de tusende av elskende som må velge døden fordi deres kjærlighet ikke er i samsvar med de herskendes interesser. Han leser parets død som et slag midt i fjeset på det bestående, det vil si kirken, domstolene, politiet og alle mulige andre offentlige instanser som konrollerer folks kjærlighetsliv ihjel.

 • Frits Thaulow er innom Kristiania i begynnelsen av måneden, så er han på Rammebråten på Hvitsten og maler bildet «Ved Ramme».

  Bildet viser badehuset som hører til familien Lassons sommereiendom, som er et samlingspunkt for familien. Det er en vindfull dag, bølgene slår mot bryggen som badehuset står på. Taket er dekket av bølgeblikk. En kvinne beveger seg lang langveggen. Det blå skjørtet hennes beveges av vinden.

 • Holger Drachmanns roman Forskrevet kommer ut i København. Den undersøker hans egen brennende kjærlighet til syngepiken Edith, men også fetteren Viggo Hørups kjærlighetsforhold til Henriette Steen. I romanen er Henriette og Viggo modellene for Jaguaren og redaktør Bendtzen.

 • Denne junimåneden oppholder Frits Thaulow seg på Rammebråten ved Hvitsten.

  Rammebråten er sommerhuset til familien Lasson, og Frits har vært gift med Alexandra Lasson i fire år nå.

  Alexandras søster søster Oda giftet seg med Christian Krohg i 1888, mens en tredje søster, Soffi Lasson, kommer til å giftet seg med den danske maleren og forfatter Holger Drachmann, som er Erik Skrams barndomsvenn.

   I 1910 kommer Edvard Munch til å kjøpe naboeiendommen Nedre Ramme.

 • Holger Drachmanns far Anders Drachmann dør.

 • Edvard Munch har tilbrakt kvelden før sin utstillingsåpning i Berlin med å male de siste strøkene på maleriene sine. Nå er det åpning, og klokka ti presis åpnes dørene. Og før klokken er elleve, hører han hviskingen og latteren blant publikum.

  De er støtt: Publikum syns bildene er latterlige, groteske, tegn på et fordervet sinn. Det virker som om de mener at  selve Kunsten er truet. Denne nordmannen Munch, som i Frankfurter Zeitung blir kalt Blunch, omtales som en gal impresjonist som har brutt seg inn blant rekke av de gode borgelige malere og forgiftet kunsten.

 • Edvard Munch har sin første separatutstilling i København hos kunsthandleren Valdemar Kleis. Utstillingen er organisert av Johan Roede.

  Utstillingen laget skandale i Berlin i fjor, men her i København får den enkelte positive anmeldelser.

  Munch får mange kontakter i det danske litterære miljøet i forbindelse med utstillingen. Han holder ellers til i Berlin for tiden, hvor han er del av miljøet rundt kneipen Zum Schwarzen Ferkel. Her møter han Holger Drachmann, August Strindberg, Dagny Juel, Stanislaw Przysbyzewki, Julius Meier-Graefe og andre kunstnere og intellektuelle.

 • Stanislaw Przbyszewski publiserer sin første roman, den satanistiske Totenmesse (messe over de døde). Han skal siden komme til å skrive en rekke romaner, dikt og skuespill som er inspirert av Dagny Juel. Han gir Dagny tilnavnet Ducha. "Duch" er det polske ordet for sjel.

 • Gunnar Heiberg har lykkelige og intense dager i det skandinaviske kunstnermiljøet i Berlin. Det har dannet seg en begeistret menighet rundt August Strindberg, som er på sitt mest eksentriske på denne tiden. Strindberg sitter blant annet modell for et portrett malt av Christian Krohg.

  Holger Drachmann er også en aktiv deltaker i miljøet, han er strålende og festlig, og han og Strindberg er i vill konkurranse.

 • Edvard Munch har en dårlig dagen derpå etter alt oppstyret blant kunstnervennene på kneipen Zum schwarzen Ferkel i går kveld. Holger Drachmann er tilbake i byen, og han må nok ta noe av skylden for bråket. Det var mange lett antennelige lunter til stede, og Drachmann visst å tenne dem slik at kvelden endte med at de fleste tok sine sårede kunstnerpersonligheter  med seg og gikk.

 • Christian Krohg skriver en lang artikkel om kunstnermiljøet på Café Bauer i Berlin, der han jevnlig har oppholdt seg på dagtid, i Verdens Gang. I anledning av at Drachmann er kommet tilbake til Berlin samtidig med at Strindberg akter å reise til Munchen, blir det laget en fest for de to på Ferkelen, kunstnernes samlingssted om kvelden. Det utvikler seg imidlertid snart misstemning og uvennskap, og resultatet blir brudd mellom ekteparet Krohg og Strindberg.

 • Gustav Vigeland, som er er på vei til Firenze for å studere de store mesterne der, stopper på veien i Berlin. Det er i begynnelsen av ferbuar, i utgangspunktet har han bare tenkt å bli en ukes tid for å se de store skulptursamlingene, men det skal vise seg at oppholdet kommer til å strekke seg over to måneder til sammen.

 • Holger Drachmann fyller femti år. Erik Skram forteller om hvordan de to som tolvårige gutter tilbrakte en gysende spennende natt ved Kirsten Pils kilde i Dyrehaven. Erik beskriver sin venn Holger som en liksom svulmende personlighet. Han var med på hva som helst den gangen, bøyelig, oppfinnsom og rask. Men man måtte også være forberedt på at han at ha plutselig kunne komme til å gi en god dag i det hele.

 • Holger Drachmann blir kjent med den norske kabaretsangerinnen Bokken Lasson, og forholdet til konen Edith går i stykker. Han får en ny livskrise, og reiser hvileløst rundt mellom Norge, Skagen og København. Alle eiendelene sine har han i to kofferter.

 • Holger Drachmann blir kjent med den norske kabaretsangerinnen Bokken Lasson, og forholdet til Edith går i stykker. Han får en ny krise, og reiser hvileløst rundt mellom Norge, Skagen og København. Alle eiendelene sine har han i to kofferter.

 • Holmenkollbanen åpnes i Kristiania.

 • Frits Thaulow har fra nå av sitt hovedkvarter i Paris, i Boulevard Berthier 21, som hans kone Alexandra gjør om til et gjestfritt hus hvor mange gjester kommer på besøk. Blant dem er Georg Brandes, Drachmann, Kielland, Lie, Bjørnson og Ibsen.

  Frits har et avmålt forhold til impresjonismen, men han er god venn med Claude Monet, som han har fått overtalt til å reise til Norge for å male vinterbilder i Sandvika.

 • Holger Drachmann reiser på turné med Bokken Lasson til Amerika. På kaien i New York blir han møtt av Bokkens søster Soffi Drewsen, som skal komme til å bli hans siste kone.

  Det skal vise seg at det ikke kommer til å bli noe av opplesningsturéen. Drachmann er pengelens og fortvilet -- men han er inne i en fruktbar skriveperiode.

 • Holger Drachmann feires i det nyåpnede Nationaltheatret i Kristiania. Han holder separatutstilling hos Blomquist og oppholder seg en tid i byen sammen med sin nye kone Soffi, Oda Krogs søster. Oda blir i Norge lenger utover høsten en vanlig dette året.

  Senere på høsten legger Christian Krohg seg inn på et alkoholiker- og omsorgshjem på Tandem i Ringsaker, på en odde ut mot Helgøya ved Mjøsa. Her skal han komme til å bli frem til våren 1901, når han får vite at Gunnar Heiberg har forlatt Oda i Paris og reist hjem til Norge.

 • Holger Drachmann kjøper et hus i Skagen, slår seg ned der og begynner å male igjen.

 • Holger Drachmann gifter seg med Soffi Lasson (søster til Oda, Alexandra og Bokken). Ekteskapet skal komme til å bli svært stormfullt, og begge ektefeller vil opleve å bli innlagt på sykehus med ujevne mellomrom.

 • Søren Krøyer er i Skagen. Han lager æresport til Holger Drachmanns likfølge. Han orker ikke å arbeide stort, men går turer med datteren Vibeke og fru Brodersen, som han også maler.

 • Holger Drachmann dør i Skagen. Hans siste år har vært stormfulle og fulle av sammenbrudd og bekymringer.

 • Holger Drachmann dør i Roskilde.