Image
Alexandra og Christian Lassons ti barn
Dato
1881

Oda Lasson er hos fotografen i Kristiania sammen med sin mor og sine ni søsken. Hun er tyve år gammel nå, og har klippet pannelugg, det regnes som en dristig frisyre.

Den eldste søsteren hennes, Nastinka, er en litt streng og forsiktig storesøster som Oda skal komme til å bli uvenner med i voksen alder. Broren Per er ett år eldre enn henne, de to står hverandre nær. Han er familiens håp. Helst vil han bli musiker og komponist, men foreldrene vil at han skal studere jus.

Etter Oda komme Alexandra. Hun skal komme til å gifte seg med Frits Thaulow. De to har sine uoverensstemmelser, men skal komme til å ha mye kontakt gjennom livet, og begge skal komme til å bo i Paris i lange perioder.

Søsteren Marie er en snill og tålmodig ung kvinne som skal komme til å leve et rolig liv i Kristianias borgerskap, og være et stabilt punkt i søstrenes liv. Gutt nummer to, Christian, er families sorte får. Han har liten lyst til lære, og blir sendt til Tromsø for å ta artium. Deretter skal han komme til å reise til Kina, hvor han komme til å dø som 38-åring.

Søsteren Mimi vil lære mer enn hva som er vanlig for Kristianiaborgerskapets kvinner, og må kjempe lenge med faren for å få lov til å ta artium. Hun komme til å begynne på universtitetet, men så gifte seg med legen Axel Thoresen. De to skal komme til å tilhøre bohemkretsen, og deres hjem på Eidsvold skal komme til å bli et tilfluktsted for trette kunstnere fra hovedstaden.

Søsteren Bokken er svært musikalsk, og må kjempe for å få sangundervisning. Hun skal komme til å bli romansesangerinne, og etter hvert finne sin egen stil som kabaretkunstner og grunnlegge kabaretteatret Chat Noir. Soffi skal komme til å leve et omskiftelig liv. Hun kommer til å gifte seg tre ganger, det andre ekteskapet kommer til å være med dansken Holger Drachmann. Hun har et dramatisk sinnelag som skifter raskt mellom lys og skygge.

Den yngste heter Betzy og er sin fars trøst. Søskenflokkens mor er halvt russisk, hennes mor var av tsarslekt og tilbrakte flere måneder i året ved det russiske hoffet i St. Petersburg. Hun døde før Oda og søsknene hennes ble født.

De første årene av sitt liv har Oda bodd i Kongens gate 15, men siden hun var ti, har familien hatt tilhold Sørenses løkke innerst i Grønnegate ved Homannsbyen. Huset er okergult og har en stor glassveranda, familien bor i syv værelser i første etasje. I andre etasje bor farmor og en ugift tante.

Huset ligger fritt i en stor hage og utsikt til alle kanter, ikke langt fra Frydenlunds bryggeri. Hagen er full av syriner om sommeren. Hit kommer mange kunstnere og andre kulturpersonligheter. Odas far er regjeringsadvokat, og en kulturinteressert mann.

Sted
Bilder
Image
Alexandra og Christian Lassons ti barn
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Wichstrøm, A. (1988). Oda Krohg : et kunstnerliv. Oslo, Gyldendal. 

11https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2014062707075

og

Ovesen, R. (1881). Regjeringsadvokat Christian Lasson og hustru Alexandra von Munthe af Morgenstiernes barneflokk. Oslo museum Byhistorisk

https://digitaltmuseum.no/021015469345/alexandra-og-christian-lassons-ti-barn?aq=text%3A%22lasson%22&i=55 3A%22lasson%22&i=55