-
Herman Bang utgir romanen Haabløse slægter. Den handler om en aristokratisk familie som lider i håpløse nedgangstider. Romanpersonene i den har sterke likhetstrekk med familien Bang selv har vokst opp i; hovedpersonen er den siste mannlige etterkommeren av denne undergangsdømte slekten, og den stolte og tunge arven han bærer på er en stor belastning for ham. Den er umulig å komme fri fra. Han bestemmer seg for at det hans heltemodige forfedre utrettet i virkeligheten, skal han selv utføre på teatret. Men det går ikke så bra; han kommer fullstendig til kort som skuespiller.
-
Sigmund Freud er ferdig utdannet lege i Wien, og går i gang med forsking på afasi og mikroskopisk neuroanatomi.
-
Peder Severin Krøyer treffer den fjorten år gamle Marie Triepcke i et jødisk konfirmasjonsselskap i familien Hirschrprung i København.
-
Ola Hansson tar studenteksamen, og skriver seg inn ved universitetet i Lund.
-
Kristofer Janson blir ordinert som prest i unitarmenigheten i Chicago, før han tar fatt på sin gjerning som prest i Midtvesten. Samtidig sier han opp sin norske dikterlønn.
-
Knud Pontoppidan bruker sine oppsparte penger til å reise rundt i Frankrike og England. Hele resten av livet skal han komme til å elske å reise rundt og trekke inntrykk inn fra verden, uten reisefølge. I Paris oppsøker han legen Charcot og bivåner de berømte "lecons de mardi", og han treffer den unge legen Babinski.
-
Harriet Backer oppholder seg i Bretagne i den lille middelalderbyen Rochefort-en-Terre sammen med Kitty Kielland og hennes lærer L. Pelouse.
-
Edvard Brandes blir valgt inn på det danske folketinget som representant for Venstre.
-
Auguste Renoir reiser til Algerie, siden Italia, hvor han særlig studerer Rafael. På vei tilbake til Frankrike treffer han Paul Cezanne, og de to maler sammen ved L'Estaque.
-
Camilla Collett er i Paris og kommer stygt til skade når hun trer ut av en heis som ennå er i fart.
Hun blir liggende på sykehus i lang tid, men kommer seg igjen etter hvert, og fortsetter å skrive litterære artikler hjem til norske og danske tidsskrifter og blader.
-
Rudolf Steiner får ikke sove. Frem til klokken halv ett jobbet han intenst med et filosofisk spørsmål som Schelling har satt ham på sporet av. Han måtte finne ut om Schellings påstand er sann. Og så endelig følte han at han sto ved løsningen. Når han fikk skrevet den ned, kastet han seg ned på sofaen. her blir han liggende hele natten og tenke over sin innsikt, som han endelig har fått satt ord på og sortert i tankene.
Her er sitater fra Schelling som han har strevd med, i engelsk oversettelse:
-
Victoria Benedictsson får benhinnebetennelse og flytter til Malmö for å få hjelp med sitt vonde ben av "Lundakvinnan" Elna Hansson.
-
Søren Krøyer møter Christian Krohg for første gang under et utstilling i Göteborg. Han sier at han ikke setter særlig pris på Krohgs bilder, men tror nok de kan bli gode venner likevel.
-
Victoria Benedictsson blir denne våren alvorlig syk, etter å ha opplevd sin første virkelige forelskelse i svensk-amerikaneren Charles de Quillfeldt. Sykdommen er trolig av psykosomatisk årsak, og skal komme til å bli alvorlig og langvarig. Hun skal også komme til å få betennelse i det høyre benet, det skal komme til å medføre lamhet og flere operasjoner. De kommer til å bli utført av en professor i Lund, uten resultat.
-
Oda Lasson er hos fotografen i Kristiania sammen med sin mor og sine ni søsken. Hun er tyve år gammel nå, og har klippet pannelugg, det regnes som en dristig frisyre.
Den eldste søsteren hennes, Nastinka, er en litt streng og forsiktig storesøster som Oda skal komme til å bli uvenner med i voksen alder. Broren Per er ett år eldre enn henne, de to står hverandre nær. Han er familiens håp. Helst vil han bli musiker og komponist, men foreldrene vil at han skal studere jus.
-
Kitty Kielland flytter denne våren sammen med Harriet Backer på deres felles atelier i Paris, i Rue de l'Université 19. De har tidligere bodd sammen i Munchen. De er begge nøysomme og klarer seg med liten plass. Kitty får sendt tre kasser med utstyr fra farens hus ved Bredevannet i Stavanger. Bak forheng i atelieret stiller de hver sin seng, så de nesten ikke synes. De får duk på bordet og grønne planter. Det lukter maling, men det er hjemlig og hyggelig. Her bor de, her arbeider de, og herfra tar de sine korte utflukter til Bolougneskoen, til kafeer og til venner på andre kanter av byen.
-
Erik Skram begynner som redaksjonssekretær i Morgenbladet. Her skal han komme til å bli frem til 1883.
Dette året flytter han for seg selv. De siste årene har han bodd sammen med moren og sine to søstre Henriette og Emma, som er lærerinner ved Natalie Zahles skole for unge piker. De bor i skolebygningen på Nørrevold 9. I samme oppgang bor Natalie Zahle selv, og en rekke lærere ved skolen.
-
Leis Schjelderup studerer denne vinteren ved Académie Julian i Paris. Dette private akademiet ble etablert i 1868, og har separate atelierer for kvinner og menn.
I et brev forteller hun at hun har deltatt i en konkurranse som blir avholdt hver måned mellom mennenes og kvinnenes atelierer. Leis' tegning av et hode er "det bedste av de Hoveder som var blevet descendu en bas for at vise", altså det beste av det som var tatt med i mennenes atelier til vurdering. Å få god omtale på slike interne konkurranser er oppmuntrende for studentene.
-
Bjørnstjerne Bjørnson, som nå går i sitt førtiende år, er på sin foredragsturné kommet til Fargo i Nord-Dakota. Det er her Amalie Müllers far Mons Alver, som kaller seg John Oliver, kommer til å slå seg ned med sin nye familie.
Her vrimler det også av andre nordmenn, blant dem Amalies slektninger på farssiden.
-
Bjørnstjerne Bjørnson får besøk av Knut Pedersen (Hamsun), som er 23, på Aulestad. Han forteller at han har vært i København, og at forlegger Hegel på Gyldendal har avvist hans Frida. Han vil gjerne ha Bjørnsons vurdering, og Bjørnson ber ham lese høyt for seg.
-
Carl Gustav Jung er seks år gammel og får være med sin tante til Basel for å besøke museer. Ved synet av gamle, antikke statuer blir han nærmest overveldet; han har aldri sett noe så vakkert som dette før. Men tanten trekker ham med seg og roper at han skal lukke øynene og at han er en skitten liten gutt, for statuene er nakne
-
Amalie Müller flytter med guttene sine fra sin yngre bror Ludvig i Fredrikshald til sin eldre bror Wilhelm i Kristiania.
Hun er 35 år gammel nå. Jakob er femten, Ludvig tretten.
Fredrikshald er blitt altfor konservativ for henne, men hun er heller ikke fremmed for å etablere seg innen for Kristianias borgerskap.
Hennes første biograf, Antonie Tiberg, skal om 30 år skrive dette om denne første tiden i Kristiania:
-
Wilhelm Alver, AmalieMüllers eldre bror, søker avskjed som sogneprest i Risør og bli medeier av en gutteskole i Kristiania, Holan og Gundersens latinskole i Nordahl Bruns gate 24.
Amalie og hennes to gutter flytter inn hos ham i en leilighet i Roseborggaden.
-
Rudolf Steiner er inne i en intenst skapende periode i sin tenkning. Han føler at hans oppgave er idealistisk: Å søke kunnskap om hva sannhet er. Dette er ingen venstrehåndsoppgave, den må gjøres med full oppmerksomhet, mener han, for det er den vitkigste oppgave man kan gi seg selv. Den som pålegger seg en slik oppgave, må være fri for både egoisme og resignasjon.