-
I Christiania opprettes ved kongelige resolusjon en midlertidig "Elementair-Tegneskole". Det er dette som etter hvert skal komme til å bli Statens Håndverks- og Kunstnindustriskole. Her skal Henrik Wergeland, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og mange andre kjente kunstnere komme til å få sin første tegneopplæring.
-
Oda Lasson er fem år gammelt og blir tatt med til fotografen i Christiania for å bli fotografert.
Hun vokser opp som en av 10 søsken, i et intellektuelt borgerlig miljø med kunstneriske, særlig musikalske, interesser. Faren hennes, Christian Otto Carl Lasson, er regjeringsadvokat. Oda vokser opp i en villa i Grønnegade ikke langt fra Slottet.
-
Otthilia Lasson, som om noen år skal komme til å bli kjent som Oda Krohg, er ti år gammel og flytter med familien fra Kongens gate 15 til Sørensens løkke innerst i Grønnegate ved Homannsbyen.
-
Oda Krohg (Otthilia Lasson) sin far Christian Lasson, regjeringsadvokat, kjøper Rammebråten på Hvitsten. Her bor familien om sommeren.
Stedet skal komme til å bli et sangomsust møtested for kunstnere som kommer på besøk: Frits Thaulow, som kommer til å male et bilde fra badehuet her, Nils Hansteen, Hans Jæger, Christian Krohg.
Rammebråten ligger ikke lenger fra Kristiania enn at Christian Lasson om sommeren lett kan komme ut hit etter arbeidet i Kristiania.
-
Alexander Kielland skriver til Georg Brandes i København. Han har nettopp fått sin roman i posten, og har lest den i formiddag. Det har vært oppløftende. Han lurer på om det faktisk kanskje er en god bok.
Han skjønner nok at romanen kanskje ikke er bisk nok, men han er spent på å høre doktor Brandes dom. Han ønsker å gå frem i ondskap og rykke fienden inn på livet, skriver han. Han vil være fin og forsiktig, men likevel stadig rykke nærmere.
-
Christian Krohg og Frits Thaulow annonserer i Aftenposten at de vil starte malerskole for damer på Storthings Plads i Kristiania, i huset som kalles Pultosten.
En av Christians elever kommer om tre år til å bli Oda Engelhart. Da kommer hun til å være separert tobarnsmor. For øyeblikket er hun tyve år gammel, og forlovet med grosserer Jørgen Engelhart, som er åtte år eldre enn henne. De to skal gifte seg til sommeren. Pultosten og Krohgs atelier skal etter hvert også komme til å bli et viktig sted for Edvard Munch.
-
Oda Lasson er hos fotografen i Kristiania sammen med sin mor og sine ni søsken. Hun er tyve år gammel nå, og har klippet pannelugg, det regnes som en dristig frisyre.
Den eldste søsteren hennes, Nastinka, er en litt streng og forsiktig storesøster som Oda skal komme til å bli uvenner med i voksen alder. Broren Per er ett år eldre enn henne, de to står hverandre nær. Han er familiens håp. Helst vil han bli musiker og komponist, men foreldrene vil at han skal studere jus.
-
Oda Lassons mor Alexandra, født von Munthe af Morgenstierne, dør, 43 år gammel. Hun er halvt russisk, og etterlater seg ti barn. Den eldste av dem har allerede passert tyve, Oda er nummer tre i søskenflokken, og tyve år gammel.
Om en måned skal Oda gifte seg med forretningsmannen Jørgen Engelhart. Ansvaret for familien faller nå på faren, som er regjeringsadvokat pg en kulturinteressert mann, og de eldste søstrene.
-
Oda Lasson gifter seg med Jørgen Engelhart i Kristiania. Han er åtte år eldre enn henne, og har tilbrakt flere år i utlandet, i Berlin, London og Paris. Han er en verdensvant og velstående mann som driver en blomstrende trelast- og iseksportforretning.
De nygifte flytter inn i en moderne leilighet i Pilestredet.
-
Oda Engelhart (Lasson)s datter Sascha med Jørgen Engelhart blir født i Kristiania. Oda er 22 år gammel nå.
-
Oda Engelhart reiser denne høsten med sin bror Per, som er kreftsyk til Tyskland det har n blir operert og får behandling.
Oda ordner alt praktisk og støtter og hjelper broren sin. Hun og Per står hverandre nær. Per skriver brev hjem til familien om hvor viktig hun er for ham. Det er Oda som har æren for at han nå har det bedre, skriver han.
-
Oda Engelhart får beskjed om at hennes mann, som er forretningmann, er slått konkurs i Kristiania. Hun selv er i Tyskland med broren Per, som er svært syk.
Oda kan ikke tilgi at mannen ikke har fortalt henne om hvordan saken ligger. Broren hennes kommer til å dø ombord på dampskipet på hjemveien fra Tyskland kommende sommer.
-
Oda Engelhart er på reise hjem fra kreftbehandling i Tyskland med sin bror Per. Denne dagen dør han. De når aldri hjem til Kristiania. Han er 24 år gammel, han er komponist, og en svært begavet ung mann. Oda er 23.
-
Oda Krohg (Otthilia Engelhart) sin sønn Fredrik (Ba) blir født. Oda tar ham og søsteren Sascha med seg og flytter til Sporveisgaten. Separasjonen er en skandale. Oda vil bli malerinne.
-
Christian Krohg er i København og opplever å måtte fylle rollen som hanrei mellom Oda og Gunnar Heiberg.
Amalie Müller skriver om dette til sin venninne Helene Sandberg i Bergen.Hun har vondt av sin venn Christian.
-
Oda Engelhart begynner på Christian Krohgs maleskole, sammen med Ragnhild Thrane og Sara Hornemann.
-
Oda Engelhart utvikler i løpet av dette året et kjærlighetsforhold til sin malerlærer Christian Krohg. Oda har to barn, Sascha og Ba, og bor for seg seg med dem i en enkel leilighet i Pilestredet. Christian maler et portrett av henne der hun intenst studerer et fotografi. Christian er kjent for å benytte fotografi i sine malerier på denne tiden.
-
Oda Engelhart (Lasson) er gravid for tredje gang på fire år. Faren er Christian Krohg. Skandale må unngås, Odas far Christian Lasson må skånes, for hun er ikke offisielt skilt fra Jørgen Engelhart. Separasjonstiden er tre år.
For å redde situasjonen reiser Oda og Christian til Belgia, der Christian deltar på verdensutstillingen i Antwerpen om sommeren. Odas opphold blir kamuflert som studietur.
-
Christian Krohg maler et bilde av Kalle Løchen, Edvard Munch, Constance Brun (skuespiller) og Oda Krohg (Otthilia Engelhart) på sitt atelier i Pultosten på Stortings plass i Kristiania.
I januar i fjor ble Oda Engelhart elev av Krohg og det har utvikle seg et forhold mellom de to. Oda, som har to barn fra før, er blitt gravid.
I april dette året resier de to til Antwerpen og blir boende i Belgia i fem måneder. I denne perioden føder Oda datteren Nana. hun blir oppkalt etter Christians søster som døde som barn, og satt bort til en belgisk familie.
-
Oda Engelhart, som er høygravid, har reist sammen med barnefaren Christian Krohg på en kamuflert studietur. Christian deltar på Verdensutstillingen i Antwerpen.
-
Oda Krohg (Otthilia Engelhart) føder sitt tredje barn, en datter i Brüssel. Faren er Christian Krohg. Oda er fremdeles gift med Jørgen Engelhart, og fødselen må holdes skjult av hensyn til faren hennes, regjeringsadvokaten.
Datteren får navnet Nana, etter en søster av Christian som døde da hun var ni. Hun blir plassert hos fosterforeldre. De har reist hit sammen under dekke av en stor kunstutstilling.
Odas barn med Engelhart kalles Sasha og Ba. De bor hos hennes familie på Lassonløkken i Kristiania.
-
Oda Krohg (Otthilia Engelhart) blir offisielt separert fra sin mann. Paret har to barn sammen; datteren Sascha og sønnen Ba.
-
Oda Krohg (Otthilia Engelhart) debuterer på Høstutstillingen med bildene Ved Christianafjorden og Gutten min.
-
Christian Krohg maler bildet Østenfor sol og vestenfor måne. Det viser Oda Engelhart, som han har et forhold til, og som har flyttet fra sin mann og bor i en leilighet i Industrigaten i Kristiania. Oda sitter på sengekanten og leser for barna Ba og Sasha.
-
Christian Krohg vekker oppsikt i Malmø med sitt maleri av Albertine i politilegens venteværelse. Erik Skram skriver i brev til Amalie Skram:
«Idag har Carl Madsen skrevet en Artikel om Kroghs Billede i Politiken, jeg har ikke læst den, jeg ser blot, at han råder alle Venner af Kunst til at tage over til Malmø i denne Uge for at se på Billedet. Får jeg Råd gør jeg det. Husk at Du kan købe Politiken i Kristiania i Aviskioskerne.»
-
Edvard Brandes gifter seg med Amalie Skrams venninne Ingeborg Gad i et borgerlig bryllup i København. Ingeborg er skilt fra Frits Thaulow nå. Frits på sin side er lykkelig gift med sin Alexandra, Oda Engelhart (Lasson) sin søster.
Edvard og Ingeborg flytter inn i Nørre Farimagsgade i København, ikke langt fra der hvor Amalie og Erik Skram bor, med sine fire jenter på 11, 10, ni og åtte år.
Georg Brandes sender en halvhjertet og dyster lykkeønskning til bryllupet, med henvisning til de advarslene som Edvard sendte ham i 1876, da han selv giftet seg.
-
Amalie og Erik Skram følger fra sin godt informerte utkikkspost i København ivrig med på utvklingen i Albertine-saken i Kristiania, og på alt sladderet rundt den lille gruppen som kan kalles Kristiania-bohemen. Albertine-saken handler om beslagleggelsen av Christian Krohgs roman om sypiken i Kristiania som ender som prostituert på grunn av en politimann som forfører henne og forgriper seg på henne.
-
Hans Jæger har reist til Paris for å slippe unna fengselsstraffen i forbindelse med Fra Kristianiabohemen. Når Oda Engelhart får høre det, blir hun svært opprørt og ulykkelig. Hun skriver et brev til Jæger om hvordan hun føler det.
I boken Syk Kjærlighet, der Oda har fått navnet Vera, beskriver Jæger brevet og sin reaksjon på det slik:
"BREV FRA VERA
Lørda aften
-
Hans Jæger befinner seg, ifølge den dypt selvbiografiske boken han skal komme til å utgi om seks år, på denne datoen i Paris, i nærheten av Boulevard Clichy, oppløst i nervøse stemninger knyttet til den kontakten han har og ikke har med Oda Engelhart.
-
Hans Jæger er kommet til Paris. I boken Syk Kjærlighet beskriver han denne dagen slik:
"Tre uker efter. (15de december 87).
Jei er flyttet op i et lite smalt smug som strax nedenfor munder ut paa Boulevard Clichy. Der bor jei i en liten portnerstue, litt større enn et hunnehus, som ligner en liten kahyt og staar for sei sell alene, fremme ve ingangen til den lille plassen foran huset.
-
Hans Jæger er i Paris Han ligger i sitt lille, mørke losji, som han kaller kahytten og skriver brev til sin venn Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under). Han kjeder seg. Han skriver om hvordan det er å leve i Paris. Han prøver å beskrive alt så nøyaktig han kan.
"Fjorten dage senere. (2den Januar 1888)
Brev til Bjørck
Kjære Bjørck!
-
Hans Jæger skriver brev fra Paris, der han i følge boken Syk kjærlighet, som han skal utgi om seks år, vandrer rundt i svart fortvilelse og lengter etter Oda Engelhart, at han har hørt fra en av de norske kunstnerne som befinner seg i byen at Oda har måttet flyttet hjem til sin far, og at henne mann har overtatt de to barna, BA og Sascha.
Jæger skriver brev til Oda og spør om det er sant. I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik:
"En maaned efter. (5te Februar 1888.)
BREV TIL VERA:
Paris.
«Kjære fru Vera!
-
Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger i dag. Hun har fått tilbake barna sine, Sasha og Ba (som har fått navnene Gog og Nadja i Jægers roman Syk Kjærlihet og bor sammen med dem hos sin far på Løkken i Grønnegade i Kristiania.
I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:
"BREV FRA VERA
(Mottatt 14 dage efter):
Kristiania 15/2 88.
-
Hans Jæger, som er i Paris, får brev fra Oda. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet, denne dagen og sin reaksjon på brevet slik:
"Fem uker efter. (25de Marts 88.)
-
Hans Jæger er i Paris. Klokken er to om natten, han sitter full på en kafé. Etter hvert får han et dramatisk og opprivende møte med en prostituert.
I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger denne natten slik:
"Tre uker efter. (15de April 88.)
-
Hans Jæger har i et brev fra Oda Engelhart fått beskjed om at han på denne daoten klokken tolv skal stå parat ved hjørnet av Rue Faubourg Montmartre og Rue Drouot, ved uret. Så skal hun komme dit. Hun vil at de to gå inn på en liten absinth-kneipe som hun kjennner til. Det er planen. De to treffes faktisk, antakelig litt senere enn avtalt. Begjær og besettelse om å eie Oda og gi seg hen til henne stiger til nye høyder for Jæger. Etter dette oppholdet i Paris kommer Oda til å reise hjem til Kristiania, mens Christian reiser til København.
-
Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er i Paris sammen med Oda Engelhart. Hans sender telegram til Hasn Jæger og inviterer ham til å møtes.
I boken Syk Kjærlighet gjengir Jæger telegrammet
"Tre uker efter (9de Mai 88)
CARTE TÉLÉGRAMME
Kjære ven.
Vi spiser idag i den store Duvallen ligeved Palais-Royal kl. 1, sansynlivis nedenunder. Forresten bor jei i Rue Monthyon (tværgade til Rue Faubourg-Montmartre) men det maa du ikke fortælle til noen, jei er her incognito. Hvis vi ikke træffes læg brev i Regencen.
-
Oda Engelhart skriver til Hans Jæger. Hun og Christian Krohg er på vei hjem fra Paris. I boken Syk Kjærlihet beskriver Jæger brevet slik:
"Fjorten dage senere (24de Mai 88)
Naa er jei naad ombôr i Alfa — au revoir kjære kjære Dem Hans Jæger — jei kan ikke glemme det bedrøvete ansigte Deres, aldri aldri! Di maa la mei faa se Dem igjen — hører Di — husk paa det er synn paa mei ossaa.
M’ami bien aimé,
Deres Vera.
Husk paa at jei dør af sorg hvis jei ikke faar se Dem."
-
Oda Engelhart, som snart skal bli Oda Krohg, har vært i Paris og truffet Hans Jæger. Nå er hun på båten på vei hjem. I dag er de kommet til Kristiansand, de har hatt elendig vær på overfarten, hun sitter med en fôrverkskåpe vrengt med fôret ut på en kasse på dekk av båten, litt beruset etter å ha tatt seg en dram på fastende hjerte. Hun skriver et lidenskapelig brev om hvor mye hun savner Hans Jæger, og hvor mye han betyr for henne.
-
Hans Jæger er i Paris og lengter etter Oda Engelhart, som har reist hjem til Kristiania. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet han skriver og denne dagen slik:
"BREV TIL VERA
Et kvarter efter at Di reiste.
-
Oda Engelhart er tilbake i Grønnegade Kristiania og skriver ti Hans Jæger, som er i Paris. Christian Krohg er i København og leter etter leilighet til dem.
I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik:
"To dage efter (Lørda 2den juni 88).
BREV FRA VERA:
Tirsda aften 12½
-
Oda Engelhart skriver brev til Hans Jæger. I boken Syk Kjærlighet beskriver Jæger brevet slik. Oda gir han navnet Vera:
"Fem dage senere (Thorsda 7te juni 88).
BREV FRA VERA:
Kristiania 3die juni 88.
Kjære Hans Jæger —
-
Oda Engelhart skriver to brev til Hans Jæger denne dagen. Hun er i champagnerus. I boken Syk Kjærlihet gjengir Jæger brevene slik:
"To dage senere (Sønda 10de juni 88).
Modtat tre breve fra Vera, det første skrevet paa et gullkantet kort.
Første Brev Fra Vera:
Tirsda formidda 5/6.
-
Hans Jæger skriver til Oda Engelhart:
"Dagen efter (Freda 8de juni 88).
Kjære — hvor den gjore mei ont den lille lappen Di sente mei. Men naa har Di faat breve mit ikke sant, og saa forstaar Di at jei aldri har villet være slem, aldri villet være væmmeli mot Dem, men at jei kunne jo ikke skrive før — og naa kan jei heller ikke skrive, for jei venter, aah hvor jei venter paa aa faa vite hva intryk breve mit har gjort paa Dem, og hvordan Di naa føler likeoverfor mei.
Deres
Hans Jæger.
-
Hans Jæger sitter i Paris og skriver til Oda Engelhart. Han forklarer henne hvorfor det vil være helt umulig for ham å leve i en kjærlighetstrekant med henne og Christian Krohg. Det vil være umulig for henne å elske ham, for han er syk, syk i hjernen, betror han henne, og hun ville jo i alle fall vært nødt til å forsørge ham, i den forfatningen som han ville komme til å være.
-
Hans Jæger står på dekk ombord på dampskipet Motala, som glir inn den blanke Kristianiafjorden, forbi Hovedøen. Han er på vei hjem fra Paris for å treffe Oda, og er full av en blanding av håp og engstelse for at hun kanskje skal ha vært der på kaien for å møte ham.
Foran ham ligger havnen med alle mastene, og bak den byen som han aldri hadde trodd han skulle få se igjen. Han står lent mot hjørnet på røykelugaren og stirrer innover mot byen med bankende hjerte.
-
Hans Jæger er i Kristiania. Han er lykkelig. Alt er godt mellom ham og Oda. Han bor hos sin venn Haakon Nyhuus (som har fått navnet Gaarder i teksten under), som har en liten leilighet med blåmalt stue i Akersveien 19.
Han treffer Edvard Munch på gaten.
Han beskriver denne fine sommerdagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 26de Juni 88)
Jei vaagner ve daggry paa Gaarders sofa, og staar i samme nu me et spring mitt paa gulve me begge hænder for bryste og ser mei skjælvende gla omkring i den lille blaamalte stuen —:
-
Hans Jæger gjør et mislykket forsøk på å besøke Oda Engelhart på Hvitsten, der hun er på familiens sommerhus Rammebråten. Han beskriver dagen slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Thorsda 28de Juni 88).
Klokken er toll, toge stanser ve Vestby station og jei stiger ut og gaar rask opover de solbeskinnete bakker til Vestby kirke... Bratte er de disse bakkerne, men det gjør mei ikke træt, bryste løfter sei saa lett og saa fritt, det kjennes som en nydelse aa faa bruke noen ialfall af alle de kræfter jei har - saa full a kraft har jei aldri følt mei i mit liv...
-
Hans Jæger sitter i det rødstripete teltet på uteserveringen Gravesen i Kristiania, som ligger rett overfor Grand, på den andre siden av Studenterlunden, og drikker og er svært nervøs. Sammen med ham sitter Nils Johan Schjander og Haakon Nyhuus. Jæger beskriver denne dagen og brevet han skriver til Oda Engelhart, som er i Hvitsten, slik i boka Syk kjærlighet:
"Dagen efter (Freda 29de juni 88).
Klokken er fire om eftermiddan.
-
Hans Jæger reiser til Hvitsten og har en komplisert dag sammen med Oda Engelhart. I boka Syk kjærlihet skriver han langt og detlajert om hendelsene denne dagen:
"Dagen efter. (Lørda 30te Juni 88.)
... Toge har forlatt den siste station før Vestby, jei sitter der alene i kupéen me volsomt bankende hjerte —:
-
Hans Jæger sitter og drikker i det stripete teltet med uteservering i Kristiania, ved Studenterlunden. Han er svært nervøs og opprevet på grunn av forholdet til Oda Engelhart. Han skriver et brev til henne som han gjengir i boka Syk kkærlighet:
"Dagen efter (Manda 2de Juli 88).
BREV TIL VERA
-
Hans Jæger og hans venn Haakon Nyhuus bestemmer seg for å reise fra Kristiania til Emmerstad. Jæger er desperat etter å treffe Oda Engelhart. De får husly i det lille huset i Emmerstadbukta. Slik beskriver Hans Jæger denne dagen i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter (Tirsda 3die Juli 88).
Ve middagstide kommer Gaarder og jei gaaende nedover Storthingsplass, over paa solsiden, langs rækken af droscher som holler der.
-
Hans Jæger og Oda Engelhart tilbringer en komplisert natt sammen i Akersveien 19 mens Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er på vei hjem til Kristiania fra København. Jæger kjemper fortvilet for å lykkes i sengen med Oda (som har fått navnet Vera) , og plages av dårlig samvittighet overfor sin venn Christian Krohg, som han ikke vet om Oda har fortalt om forholdet de to har innledet.
I sin bok Syk kjærlihet beskriver Hans Jæger hendelsene dette døgnet slik:
"Aftnen efter. (Onsda 4de Juli 88).
-
Christian Krohg, som er på besøk hos Oda Engelhart på Rammebråten i Hvitsten, kommer om morgenen inn i Jensines stue i Emmerstad, der Hans Jæger, Haakon Nyhuus og kameratene ligger og sover på flatseng. Oda har fortalt ham om forholdet hun har til Jæger nå. Hun har også fortalt at hun har lovet Jæger å hjepe ham å ta livet av seg.
Jæger beskriver dagen slik i boken Syk kjærlihet:
"Maarenen efter. (Freda 6te Juli 88)
-
Hans Jæger og kameratene hans er i Kristiania, hos serverignsstedet Gravesen ved studenterlunden, og drikker. Jæger forstår at Christian Krohg ikke kommer til å reise til Oda i Hvitsten i dag. Når kameratene sier de vil ta en tur nedover, vil han være med.
Han beskriver dagens hendelser slik i boken Syk kjærlighet:"Dagen efter (Sønda 8de Juli 88)
-
Christian Krohg er svært ulykkelig på grunn av den kompliserte situasjonen mellom ham selv, Hans Jæger og Oda Engelhart. Han har sendt et brev til Oda der har forteller at han går rundt og tar farvel med alle steder han er glad i.
Han sammenlikner henne og Jæger med to jerngryter, mens han selv er laget av leire, og blir knust mellom dem.
Oda forteller om brevet til Jæger denne formiddagen, mens de sitter sammen med Haakon Nyhuus og Odas søster og kjeder seg i Emmerstad ved Hvitsten.
-
Oda Engelhart har fått et dramatisk telegram fra Christian Krohg, som er i Kristiania. Det forteller om sykdom og galskap, sjalusi og fortvilelse. Han er langt nede nå.
Hans Jæger, som holder til på Emmerstad, ikke langt unna, og bare har det ene ønsket å få være så mye som mulig sammen med Oda, er ikke særlig glad for at hun nå må ta imot Christian. Han skriver dette om hendelsene i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Tirsda 10de Juli 88).
-
Oda Engelhart og Christian Krohg kommer sammen med venner til Emmerstad ved Hvitsten, hvor Hans Jæger og Haakon Nyhuus holder til. Oda virker glad og fornøyd, mens Christian er svært alvorlig. Oda sniker seg til et kort øyeblikk alene sammen med Jæger før de drar tilbake til Hvitsten. Jæger beskriver det slik i boka Syk kjærlihet:
"Dagen efter. (Onsda 11te Juli 88).
-
Amalie Skram har skrevet et hylningsbrev til Oda Engelhart. Oda er på Lassonsfamiliens sommersted på Rammebråten på Hvitsten sammen med Hans Jæger og leser et brevet høyt for ham.
Christian Krohg er tilbake fra København nå. Han har vært mye sammen med Erik og Amalie Skram der nede, og han har blant annet lest noe Oda har skrevet høyt for Amalie. Det er dette som har gjort Amalie så begeistret.
-
Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.
-
Oda Engehart vil dø. Christian Krohg har endelig forstått at forholdet mellom henne og hans Jæger er seksuelt, ikke bare en kameratskap. Hun trodde han hadde forstått det lenge, men det har han altså ikke. Begge er i følelsesmessig oppløsning. Oda har skrevet til Jæger og bedt ham gi henne flasken med morfin han har, så hun kan ta livet av seg med den.
Jæger får panikk. Det går opp for ham at Oda faktisk kan dø.
Jæger beskriver hendelsene denne dagen lsik i sin bok Bekjendelser:
"Dagen efter. (Manda 30te Juli 88)
Klokken er elve om aftenen.
-
Oda Engelhart skriver i et brev til Hans Jæger at hun har oppdaget at hun er gravid. Nå vil hun forsøke om det er mulig for å henne å bli glad i barnet hun bærer, i stedet for i Hans. Hun skriver at hun skal prøve så hardt hun kan, hun skal riktig slite seg ut for den ungen, la den suge ut av henne alt hun eier av kraft og styrke. Hun håper det blir en gutt. Hun skal la den gutten få suge all hennes kjærlighet ut av brystet hennes.
-
Hans Jæger, som har vært gjest i Erik og Amalies hjem, og som Erik Skram så godt han kan forsøker å hjelpe, er nå utstøtt av så å si alle borgere mede respekt for seg selv for sine erotiske skildringer og nådeløst nærgående nedtegnelser av de kompliserte spenningene i kjærlighetstrekanten han inngår i sammen med Christian og Oda Krohg.
I dag får Hans Jæger får brev i fengselet fra Oda. Hun skriver at det må være slutt mellom dem. Og han må aldri, aldri vise til noen det han har skrevet om henne. Hun føler at hun ikke forstår ham lenger.
-
Frits Thaulow besøker Hans Jæger i fengselet sammen med Oda Engelhart. Han syns ikke det ser særlig hyggelig ut der i cellen -- det var hyggeligere den gangen han selv satt her i seksti dager etter å ha fiket til redaktør Amandus Schibsted i Aftenposten fordi han hadde fornærmet kunstnerne, syns han. Den gangen arbeidet han flittig hele tiden.
Thaulow tilbyr Jæger å få låne en lampe, en behagelig stol og gardiner, så han kan få det litt mer behagelig. Det takker Jæger ja til.
-
Christian Krohg gifter seg med Oda Engelhart, født Lasson, i Kristiania. Hennes skilsmisse fra hennes første ektemann, Jørgen Engelhart, er endelig orden. Med ham har hun to barn, Ba og Sasha. Med Christian har hun datteren Nana.
Nana bor i Belgia, hvor hun ble født i hemmelighet. Hun er oppkalt etter Christians søster, som døde da han var liten.
Etter brullypet reiser brudeparet til Skagen. Her planlegger de å bli frem til desember.
-
Nygifte Oda Krohg skriver til Hans Jæger fra Skagen, der hun befinner seg sammen med Christian Krohg. De er på bryllupsreise. Hun skriver at hun nå er kommet så langt fra ham at hun forstår at hun kan komme til å klare seg uten ham nå.
Hun har bestemt seg for å gjøre alt hun kan for å feste seg til Christian, skriver hun. Barna Ba og Sasha har hun latt være igjen hos sin far.
-
Det syvende nummer av bladet Impressionisten utkommer i Kristiania. Etter at Christian Krohg giftet seg med Oda, er vennskapet mellom de to redaktørene Christian Krohg og Hans Jæger nå blitt temmelig kjølig, og Jæger står alene som utgiver av bladet i dette nummeret.
-
Hans Jæger utgir et utdrag av boka Syk Kjærlihet, En dag i mitt liv. Den handler om da Oda etter avtale skulle hjelpe ham å begå selvmord, etter at de hadde hatt sin eksperimentelle kjærlighetssommer sammen.
-
Hans Jæger får vite at Oda Krohg er tilbake i Kristiania fra det flere måneder lange oppholdet i Skagen. Men når de treffes, sammen med andre venner, ser hun ikke på ham. Hun er gravid. Jæger har publisert en selvbiografisk tekst som handler om Oda, ham selv og Christian.
Men ingen snakker om det som har skjedd. Hans kan ikke leve med dette, han følger etter Oda og Christian etter selskapet, oppover Christian Augustsgate, helt opp til Welhavens gate.
Christian Krohg vil ikke ha ham der. De to krangler. Jæger sier at han har noe han vil spørre Oda om
-
Den danske maleren Christian Mourier-Petersen skriver til sin venn Vincent van Gogh. Han er tilbake i Danmark etter å ha bodd hos Vincents bror Theo i Paris. Han forteller Vincent om de skandinaviske malerne som forsøker å få til noe av det samme som de franske impresjonistene, men som motarbeides av det han mener er den idiotiske og konservative juryen. Malerne han skriver om er antakelig Oda og Christian Krohg, Theodor Philipsen, Erik Werenskiold og Viggo Johansen.
-
Amalie Skram skriver fra Kristiania til sin mann Erik i København om stygge rykter som Nils Collett Vogt har satt ut om Christian Krohg og hans Oda:
"Sig til Nils Collet Vogt at alt hvad han har fortalt om Krohg er løgn, lutter løgn og sludder. Krogh [sic] er bedre og kjækkere mand end nogensinde, men hans kone er frugtsommelig og rasende styg, men elskværdig."
-
Christian og Oda Krohg maler i fellesskap bildet Gunnar Heiberg leser «Kong Midas» i atelieret i nedre Slottsgade 3. På bildet sitter Gunnar Heiberg i mellomgrunnen og leser.
I bakgrunnen sees skuespillerne Ludvig Bergh og Olaf Hansson, og mellom dem antakelig Milly Ihlen (Bergh).
Sittende på chaiselongen på motsatt side sitter kanskje Amalie Skram. Det er tydelig at selskapets gjester både røyker og drikker.
-
Amalie Skram, som for tiden befinner seg i Kristiania, skriver hjem til sin mann Erik i København om Georg Brandes, som nettopp har vært på besøk i den norske hovedstaden, og som alle her snakker om. Brandes' elskerinne Bertha Knudtzon, som også er en av Amalie bekjente, er sammen med ham. Amalie skriver:
«Ja, det undrer mig ikke at G.B. var mest fornøjet med Xania. Han drog fra byen med 1554 kr.s nettoudbytte, sa Thomsen, som havde vært hans inkassator, og så havde han jo sin mamsel Bertha her. Han havde langtfra fåt så mange penger de andre steder, sa Thomsen.
-
Amalie får brev fra Christian Krohg, som planlegger å reise til Skagen med Oda.Han ber Amalie, som er på Kongsberg hos sin bror Ludvig og skriver på fortellingen om Hellemyrsfolket, om å være med.
-
Frits Thaulow er en av dem som har sittet i juryen for verdensutstillingens store kunstmønstring i Paris nå i år. Frits fyller snart 38, han er en vennlig mann, det store skjegget hans er velpleid, øynene er blå og magen rund. Han kler seg som en kunstner fra den gamle tiden. Og han kjenner Paris godt, han har bodd her i mange år, han har mange venner og kontakter her.
-
Edvard Munch er fadder for Oda og Christian Krohgs sønn Per sammen med seks andre faddere i Borre kirke i Vestfold. Det er mange kirkefremmede personer til stede i den gamle kirken denne sommerdagen. Dåpsbarnet er oppkalt etter Oda bror, somhun var nært knytte til, og som er død av kreft.
Denne sommeren bor Christian og Oda Krohg i Åsgårdstrand. Christian maler bildet I baljen, som viser Oda, hennes to barn fra første ekteskap, Ba og Sasha, søstre og venner som beundrer Per som blir badet. Han maler flere versjoner av bildet.
-
Hans Jæger skriver et brev til Oda Krohg fra Paris og trygler om å få tilbake brevene han har skrevet til henne da han satt i fengsel og sonet dommen for Fra Kristiania-Bohemen. Han trenger dem til den store boken som han skriver på. Hun skal få dem tilbake så snart han har skrevet dem av, forsikrer ham.
-
Hans Jæger skriver til Erik Skram, som hjelper ham med redigeringen av manuset til hans Novelletter. Erik har også hjulpet Jæger med å skaffe penger slik at han kan trykke den selv. Erik mottar en rekke brev og telegrammer fra Jæger for tiden. Jæger tror han er i mål med novellettene nå. Trykkingen av boken begynner på mandag. Boken er en direkte henvendelse til Oda Krohg. En av novellettene heter En siste Bøn, det er en gjengivelse av brevet han senere skal skrive at han sendte henne fra Paris den 25. juli 1889. Nå daterer han det til 11. august.
-
Oda Krohg får trykt et utdrag fra sin selvbiografiske roman om forholdet til Christian Krohg og Hans Jæger i Dagens Krønike i København.
-
Denne junimåneden oppholder Frits Thaulow seg på Rammebråten ved Hvitsten.
Rammebråten er sommerhuset til familien Lasson, og Frits har vært gift med Alexandra Lasson i fire år nå.
Alexandras søster søster Oda giftet seg med Christian Krohg i 1888, mens en tredje søster, Soffi Lasson, kommer til å giftet seg med den danske maleren og forfatter Holger Drachmann, som er Erik Skrams barndomsvenn.
I 1910 kommer Edvard Munch til å kjøpe naboeiendommen Nedre Ramme.
-
Hans Jæger skriver brev til Oda Krohg. Dette er det eneste av hans brev til henne som blir bevart for ettertiden i som virkelig brev, ikke bare gjengitt i hans bøker. I brevet erklærer han sin kjærlighet og sin ulykke. Brevet handler likevel mest om romanprosjektet han vil virkeliggjøre. Boken skal være hans skrik, i den vil ha tømme ut alle sine redsler, skriver han.
-
Oda Krohg maler bildet Stakkars liten, og sitt selvportrett. Det stilles ut i Kristiania.
-
Hans Jæger, Oda og Christian Krohg, Jappe Nilsen og Edvard Munch sitter på Grand Café i Kristiania. Jæger og Munch sitter i det innerste hjørnet, Christian, Oda og Jappe lenger borte ved inngangen.
Jæger får vite av Munch at Jappe frykter Jægers nærvær. Det har vært revolverdrama i Åsgårdstrand. Jappe har villet skyte seg, og Oda har måttet søke tilflukt hos Munch. De to er bare venner.
Christian Krohg er knust, for Oda har innledet et intimt forhold til Gunnar Heiberg, og også til Jappe.
-
Hans Jæger skriver til Erik Skram og ber om hjelp med å få utgitt et par mindre manuskripter. Han er i desperat pengemangel, og planlegger å reise til Paris for å skrive. Han har lovet Oda Krohg å ikke utgi boken om dem før hun har fått skrevet ferdig sin versjon, slik at de kan komme ut sammen, men han stoler ikke på at hun mener det hun sier. Hun vil bare ha mest mulig utsettelse. Jæger føler selv at han MÅ ha denne boken ut for å komme vekk fra Oda.
Han ber Erik hilse sin kone Amalie. Men Erik svarer aldri på brevet.
-
Stanislaw Przbyszewski publiserer sin første roman, den satanistiske Totenmesse (messe over de døde). Han skal siden komme til å skrive en rekke romaner, dikt og skuespill som er inspirert av hans elskede Dagny Juel. Han gir Dagny tilnavnet Ducha. "Duch" er det polske ordet for sjel.
-
Hans Jægers Syk Kjærlihed utkommer i Paris.Dette er første bind av det som etter hvert skal bli triologien om kjærlighetsdramaet mellom Jæger, Krohg og Oda Engelhardt, som etter hvert skal bli Oda Krohg.Romanen følger disse menneskene, deres lidelser, deres håp om forsoning, deres patetiske selvmordsforsøk dag for dag, handlingen starter 5. november 1887 i Munkedamsveien i Kristiania, hvor Jæger selv er i ferd med å forberede sin tale i Høyesterett. Planen er å flykte til Paris når dommen er falt. Men det eneste han klarer å tenke på, er i grunnen Oda.
-
Christian Krohg og hans familie bryter opp fra Kristiania med kurs for Berlin. På grunn av is i Østersjøen må de imidlertid vente i flere uker i København før de kommer seg videre. Christian maler et portrett av barna Per og Nana som vekker oppsikt med sine norske pelser og luer.
-
Oda Krohgs far, regjeringsadvokat Lasson, er dødssyk og vil tilbringe sitt siste år i Paris. Han har lengtet etter denne byen, men aldri besøkt den før nå. I byen er også Kitty Kielland på besøk fra sitt Kristiania-liv. Lasson har alltid beundret Kittys kunst, og nå inviterer han henne til en fest han har arrangert til ære for henne på en restaurant i Palais Royal. Det serveres champagne, og regjeringsadvokaten holder tale for henne og overrekker henne ærbødig en bukett roser. Kitty er glad som en ung pike.
-
Christian og Oda Krohg er ankommet Berlin. Christian skriver brev til Vilhelm Dybwad om hvordan de rangler sammen med Drachmann, Gunnar Heiberg, Strindberg og alle de andre, og at de har brukt forferdelig mye penger. Men nå skal det være slutt. De har fått leid et atelier med elektrisk lys i Potsdamerstrasse.
Denne våren gjenopptar Oda sitt forhold til Gunnar Heiberg, etter at de to har kommet litt bort fra hverandre de par siste årene. For Christian er dette en nesten uopprettelig katastrofe.
-
Gunnar Heiberg har lykkelige og intense dager i det skandinaviske kunstnermiljøet i Berlin. Det har dannet seg en begeistret menighet rundt August Strindberg, som er på sitt mest eksentriske på denne tiden. Strindberg sitter blant annet modell for et portrett malt av Christian Krohg.
Holger Drachmann er også en aktiv deltaker i miljøet, han er strålende og festlig, og han og Strindberg er i vill konkurranse.