Dato
8 mai 1889

Amalie får brev fra Christian Krohg, som planlegger å reise til Skagen med Oda.Han ber Amalie, som er på Kongsberg hos sin bror Ludvig og skriver på fortellingen om Hellemyrsfolket, om å være med.

Hun skriver i brev til Erik i København: «Jeg fik idag et brev fra Krohg skrevet på Grand Hotel, svært muntert og elskværdigt, han er færdig med sit store maleri, som han i det sidste har malet på med tungen ud af halsen og fra kl. 4 om morgenen, og nu har dovenskjabsdjævlen og formiddagsabsintherne tat ham ganske i besiddelse, skriver han. Om 8 dager rejser de til Skagen og så spør han om jeg vil være med og bli der i sommer. Det skulde og burde De, for det havde De godt af.

Men det blir ikke noe av tur til Skagen for noen av dem denne sommeren. Derimot drar Oda og Christian til Åsgårdstrand, hvor de leier en gård og blir helt til september. Oda føder sønnen Per i juni, og under dåpen i juli er Edvard Munch en av fadderne ---mens Gunnar Heiberg bivåner begivenheten.

Her i Åsgårdstrand holder også maleren Hans Heyerdahl, den radikale Kristiania-advokaten Ludvig Meyer og de tre unge bohemene Sigurd Bødtker, Hagbarth Dedichen og Johan Collett Michelsen sammen og forarger den borgerlige sommeridyllen som best de kan.

Krohg har vært en viktig lærer og mesen for Edvard Munch for noen år siden, og han følger fortsatt ivrig med å hans kunstneriske utvikling. Denne sommeren er det et godt forhold mellom familien Krohg og familien Munch, og for Edvard er dette en svært viktig sommer. Her i Åsgårdstrand har han funnet sitt landskap. Sommernettene er blå og slørede, og formene i strandlinjen og ellers i naturen myke. Han maler blant annet sin søster Inger på stranden, og i samtale med vennen Sigurd Bødtker. Krohg følger med.

Oda maler også denne sommeren. Bildet hennes av en søster som sitter i døråpningen en sommerkveld med en kinesisk lykt tent mot den dypblå luften utenfor skal komme til å bli kjent som et av hennes beste. Hun har søstrene Mimi og Bokken på besøk denne sommeren. Og Krohg maler Oda som leser avisen. Høygravid, med hatt og kåpe på, foran en bugnende kornåker, avslappet ved siden av vennen Hagbarth Dedichen. Og når sønnen Per er kommet til verden og blitt noen uker gammel, maler han ham i baljen. Det kommer til å bli stilt ut på Høstutstillingen i Kristiania denne sommeren. Han maler det i flere varianter, med ulike personer med på bildet,

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Amalie til Erik Skram 8. mai 1889. Gjengitt i Garton, J. (2002). Elskede Amalie. Brevvekslingen mellom Amalie og Erik Skram 1889-1899. Oslo, Gyldendal.

http://www.nb.no/nbsok/nb/c3128deaef79a10d84bfdf227a99f033.nbdigital?lang=no

og

Thue, O., Krohg, C., & Berg, K. (1997). Christian Krohg. Oslo: Aschehoug. s. 173-175

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2008071800002