Image
Krohg, C. (1887). Albertine i Politilægens Venteværelse.
Dato
15 mai 1887

Christian Krohg vekker oppsikt i Malmø med sitt maleri av Albertine i politilegens venteværelse. Erik Skram skriver i brev til Amalie Skram:

«Idag har Carl Madsen skrevet en Artikel om Kroghs Billede i Politiken, jeg har ikke læst den, jeg ser blot, at han råder alle Venner af Kunst til at tage over til Malmø i denne Uge for at se på Billedet. Får jeg Råd gør jeg det. Husk at Du kan købe Politiken i Kristiania i Aviskioskerne.»

Christian har vært i København i en forgjeves forsøk på å få utstilt bildet der, men nå har han reist videre til Paris. Her ha Salonen nettopp åpnet, og Christian vanker mye sammen med bergenseren Irgens Hansen -- en bror av Gerhard Armauer Hansen og Amalies lege fra tiden i Bergen, Klaus Hanssen.

Krohg besøker også flere ganger Jonas Lie og hans kone Thomasine i deres hjem.

Eilif Peterssen er her også. Han og Krohg, som i utgangspunktet er venner fra barndommen av, er uvenner for tiden. En dag kommer Petterssen og leverer et brev fra Bjørnstjerne Bjørnson der Bjørnson krever en forklaring og en unnskyldning på noe Krohg har skrevet i forbindelse med Hans Jæger-saken. Bjørnson krever resolutt at ingen av hans venner skal få være sammen med Krohg før han har fått unnskyldningen sin.

Dette utspillet hjelper ikke på Krohgs følelser for Bjørnson; han får enda større motvilje mot ham, og fra nå av er de to bitre uvenner. Og når Lie inviterer ham igjen, nekter Bjørnson å komme på besøk.

Det blir i det hele tatt en turbulent 17. mai-feiring blant nordmennene i Paris. Rivalieringen mellom Bjørnson og Lie er påtakelig, mens Krohg på sin side har bestemt seg for å lage en egen fest for bohemer og radikalere. Og Bjørnson bedyrer at han ikke vil ha noe som helst å gjøre med Krohg og Irgens Hansen.

Alexander Kielland er også engasjert i feiden: Han skriver i et brev hjem at han syns Krohg er blitt en blitt en blære som ikke lenger rommes under himmelen, men som tilbes av de fleste kvinner.

I begynnelsen av juni reiser Krohg hjem til Kristiania og går umiddelbart til frontalangrep på de konservatives kunstnernes vårutstilling der, i Christiania Kunstforening. Både Eilif Petterssen og Hans Gude reagerer skarpt på artikkelen.

Oda Engelhart holder til på Filtvedt på Hurumlandet denne sommeren, og Krohg og Jæger besøker henne der.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Erik Skram t til Amalie 15. mai 1887 Fra Garton, J., Ed. (2002). Elskede Amalie. Brevvekslingen mellom Amalie

http://www.bokselskap.no/boker/elskedeamalie/tittelside