Dato
juliYaugust 1886

Edvard Grieg går fjelltur i Jotunheimen med danske Holger Drachmann. Med Uranostiden ruvende majestetisk i bakgrunnen blir de rodd langs Tyins bredd til Tvindehaugen. I gjesteboka noterer de to vennene lystig "Eventyrets Land" i rubrikkene for forrige og neste oppholdssted.

Siden kommer Grieg til å skrive at de på reisen traff noen henrivende unge kvinner som inspirerte dem til å lage sanger. Fjellturen munner ut i et kunstnerisk samrbeid om tekst og musikk til opus 44 Rejseminder fra Fjeld og Fjord. Prologen har undertittel På Skineggen, ind imod Jotunhejem, og epilogen Farvel til Tvindehaugen.

Mello prolog og epilog finner vi sangene Johanne, Ragnhild, Ingebjørg og Ragna. Johanne og Ragna er kone og datter til kunstmaler Nils Bergslien, som de har besøkt underveis i Eidsfjord, mens Ingebjørg trolig er en ung kvinne de treffer på Tvindehaugen.

Drachmanns tekst inneholder blant annet disse ordene: "Din Hånd er barket, Ingebjørg (...) den sørger for Turistens Tarv".

Og videre: "Dit Bryst er hvelvet, Ingebjørg, lig Bræens Høje Sne -- men ingen Fjeldbestiger faar Underet at se."

Etter hjemkomsten skriver Grieg entusiastisk i et brev at han formerlig er blitt ny igjen etter turen. Han er full av arbeidslyst."

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Horton, J. and Ø. Gaukstad (1973). Edvard Grieg. Oslo, Dreyer.s. 190-197

og

Aasgaard, J. (2016). Jotunheimen : gjennom historien. Oslo: Dreyer. s. 172