Galleri
-
Denne sommeren er de to fjellvandrerne Boeck og Keilhau på vandring i de ville fjellene som etter hvert skal bli kalt Jotunheimen. I 1896 kommer professor O.A. Øverland til å skrive om Jotunheimens oppdagelseshistorie:
-
Fjellgården Røisheim i Lom, som går tilbake til 1600-tallet, overtar i år rettigheter som skysstasjon. På Røisheim får reisende, kusker og hester som er på vei mellom øst og vest i Norge, hvile, søvn og mat.
De første turistene har også begynt å oppsøkte fjellheimen for å bestige de mange toppene nå. Det er åtte år siden Galdhøpiggen ble besteget for første gang. Røisheim kommer etter hvert til å bli en base for klatresporten i Europa.
-
Henrik Ibsen, som på sin samlerferd nok opprinnelig har tenkt seg korteste vei over til Vestlandet, gjennom Sjåk og videre til Geiranger eller Stryn, har på prestegården i Lom truffet på den katolske presten Christopher Holfeldt-Houen og den 23 år gamle Ludvig Aubert, som nettopp var blitt forlovet med Elise Aars, en av prestedøtrene på gården. De hadde tenkt seg over Sognefjellet til Skjolden, i retning Bergen. Dermed har han endret planene og blitt med sørover gjennom Bøverdalen.
-
Aasmund Olavsson Vinjes Eidsbugarden i Jotunheimen står ferdig dette året. De siste fem årene har Vinje samlet en kameratflokk rundt seg, som gjerne blir kalt Døleringen. Tre til seks uker hver sommer drar kameratene til fjells, da kryper de inn i kummerlige jaktbuer og er godt fornøyde med det. De tre mest ivrige fjellkammeratene er Berner, Boll og Sars.
-
Aasmund Olavsson Vinje dør på Gran på Hadeland, 52 år gammel. Han er nygift; han har giftet seg med den fraskilte lærerinnen Rosa Kjeldseth, men Rosa døde i barselseng 12. april etter å ha født en sønn. Dødsfallet gikk svært tungt inn på ham, og selv kollapset han med magekreft, men har skrevet seg selv ut fra sykehuset i Christiania for å komme seg en siste gang til fjells. Så langt kommer han imidlertid ikke; han dør hos sin venn, presten på Hadeland.
-
Edvard og Nina Griegs nye hjem Troldhaugen står klart ved Nordåsvannet ved Bergen. Rett på den andre siden av bukten bor deres kjære venner Frants og Marie Beyer, det er så nært at de kan rope til hverandre over bukten.
Men selv ikke Troldhaugen i vårskrud kan få Grieg til å falle til ro. Han lengter igjen ut igjen. Bergen føles igjen som en utpost, kjedelig, preget av «fortvilet slapphed og materialisme», mener han.
-
Edvard Grieg og Frants Beyer skriver seg inn i gjesteboka på Eidsbugarden i Jotunheimen. De har kommet med båt over Tyin.
I morgen skal de videre til Gjendebu, og siden til Spiterstulen.
-
Edvard Grieg går fjelltur i Jotunheimen med danske Holger Drachmann. Med Uranostiden ruvende majestetisk i bakgrunnen blir de rodd langs Tyins bredd til Tvindehaugen. I gjesteboka noterer de to vennene lystig "Eventyrets Land" i rubrikkene for forrige og neste oppholdssted.
-
Edvard Grieg går denne sommeren via Tyin og Eidsbugarden til Gjende med komponistkollega Christian Sinding og den engelske komponisten og norgesvennen Frederick Delius.
De tilbringer ni dager på hytta til professor Julius Nicolaysen ved utløpet av Leirungsået. Herfra tar de båtutflukter til Gjendsheim for å hente post og innta en kultivert middag. Eller de drar til budeiene på Memurudbu for proviantering.
-
Edvard Grieg er denne sommeren på Turtagrø i Jotunheimen: Han kaller det «Terskelen til det aller høyeste».
-
Edvard Grieg går denne sommeren turen Turtagrø – Skogadalsbøen – Vetti sammen med Frants Beyer fra Bergen og nederlenderen Julius Röntgen. På Skogadalsbøen treffer han Gjendine Slålien, en ung jente fra området.
-
Edvard Grieg besøker denne sommeren Turtagrø, Skogadalsbøen, Eidsbugarden og Tvindehaugen med skiftende turfølge: kameratene Julius Röntgen, Frants Beyer og Børre Giertsen.
-
Edvard og Nina Grieg skriver seg inn i Skogadalsbøens gjestebok sammen med frk. Grieg, frk. Hagerup, Børre R. Giertsen og Frants Beyer.
Om en knapp uke kommer Edvard til å være på Turtagrø sammen med Frants Beyer og noen danske venner. Da kommer de til å bestige Helgedalsnosi.
-
Edvard Grieg er på Turtagrø i Jotunheimen sammen med vennen Julius Röntgen. Her treffer han den britiske fjellklatreren William Cecil Slingsby, som han siden kommer til å brevveksle med.
-
Under et opphold på Maristuen på Filefjell begir Edvard Grieg seg på en kveldstur til sørenden av Tyin. Her får an anledning til å beskue Jotunheimens tindeverden en siste gang. Det gjør mektig inntrykk.