Dato
1858

Fjellgården Røisheim i Lom, som går tilbake til 1600-tallet, overtar i år rettigheter som skysstasjon. På Røisheim får reisende, kusker og hester som er på vei mellom øst og vest i Norge, hvile, søvn og mat.

De første turistene har også begynt å oppsøkte fjellheimen for å bestige de mange toppene nå. Det er åtte år siden Galdhøpiggen ble besteget for første gang. Røisheim kommer etter hvert til å bli en base for klatresporten i Europa.

Det var rundt 1820 at Peter Christian Bianco Boeck og Baltazar Mathias Keilhau «oppdaget» Jotunheimen. Før denne tid har denne trakten kun vært kjent av jegere og fangstmenn.

Det er Ole Halvorssen Røisheim som eier driver Røisheim. Han er en erfaren fjellfører som fører turister til Galdhøpiggen, over til Gjende og opp på de mange 2000 meter-toppene i området.

Etter hvert kommer også mange kunstnere til å bli fascinert av Røisheim; Hans Gude, Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Fritz Thaulow, Aasmund Olavsson Vinje, Arne Garborg og Gerhard Munthe kommer til å slå seg ned her i perioder.

Korrekturlest?
Nei