Fra dato

Til dato

 • Søren Krøyer deltar ved flere utstillinger i København, og reiser så til Norge i juli sammen med fiolinisten Anton Svendsen og fullmektig A.P. Weis.Han er i Stavanger og på Orre 21.-22. juli, hvor han besøker Kielland.

 • Paul Gauguin maler bildet Jakobs kamp med engelen i den franske byen Pont-Aven. Det skal komme til å bli regnet som det første bildet innenfor den kommende kunstretningen syntesismen, som er en av retningene som vokser frem i kjølvannet av impresjonismen. På maleriet står en gruppe kvinner kledt i tradisjonelle drakter med store, hvite hodeplagg og betrakter en kamp som pågår mellom en mann og en engel i bakgrunnen av bildet. Det er vanskelig å vite om det de ser utspiller seg i den virkelige verden, eller om de har et kollektivt, religiøst syn.

 • Hans Jæger sitter og drikker i det stripete teltet med uteservering i Kristiania, ved Studenterlunden. Han er svært nervøs og opprevet på grunn av forholdet til Oda Engelhart. Han skriver et brev til henne som han gjengir i boka Syk kkærlighet:

  "Dagen efter (Manda 2de Juli 88).

  BREV TIL VERA

 • Hans Jæger og hans venn Haakon Nyhuus bestemmer seg for å reise fra Kristiania til Emmerstad. Jæger er desperat etter å treffe Oda Engelhart. De får husly i det lille huset i Emmerstadbukta. Slik beskriver Hans Jæger denne dagen i boka Syk kjærlihet:

  "Dagen efter (Tirsda 3die Juli 88).

  Ve middagstide kommer Gaarder og jei gaaende nedover Storthingsplass, over paa solsiden, langs rækken af droscher som holler der.

 • Hans Jæger og Oda Engelhart tilbringer en komplisert natt sammen i Akersveien 19 mens Christian Krohg (som har fått navnet Bjørck i teksten under) er på vei hjem til Kristiania fra København. Jæger kjemper fortvilet for å lykkes i sengen med Oda (som har fått navnet Vera) , og plages av dårlig samvittighet overfor sin venn Christian Krohg, som han ikke vet om Oda har fortalt om forholdet de to har innledet.

  I sin bok Syk kjærlihet beskriver Hans Jæger hendelsene dette døgnet slik:

  "Aftnen efter. (Onsda 4de Juli 88).

 • Christian Krohg, som er på besøk hos Oda Engelhart på Rammebråten i Hvitsten, kommer om morgenen inn i Jensines stue i Emmerstad, der Hans Jæger, Haakon Nyhuus og kameratene ligger og sover på flatseng. Oda har fortalt ham om forholdet hun har til Jæger nå. Hun har også fortalt at hun har lovet Jæger å hjepe ham å ta livet av seg.

  Jæger beskriver dagen slik i boken Syk kjærlihet:

  "Maarenen efter. (Freda 6te Juli 88)

 • Hans Jæger og kameratene hans er i Kristiania, hos serverignsstedet Gravesen ved studenterlunden, og drikker. Jæger forstår at Christian Krohg ikke kommer til å reise til Oda i Hvitsten i dag. Når kameratene sier de vil ta en tur nedover, vil han være med.

  Han beskriver dagens hendelser slik i boken Syk kjærlighet:"Dagen efter (Sønda 8de Juli 88)

 • Christian Krohg er svært ulykkelig på grunn av den kompliserte situasjonen mellom ham selv, Hans Jæger og Oda Engelhart. Han har sendt et brev til Oda der har forteller at han går rundt og tar farvel med alle steder han er glad i.

  Han sammenlikner henne og Jæger med to jerngryter, mens han selv er laget av leire, og blir knust mellom dem.

  Oda forteller om brevet til Jæger denne formiddagen, mens de sitter sammen med Haakon Nyhuus og Odas søster og kjeder seg i Emmerstad ved Hvitsten.

 • Oda Engelhart har fått et dramatisk telegram fra Christian Krohg, som er i Kristiania. Det forteller om sykdom og galskap, sjalusi og fortvilelse. Han er langt nede nå.

  Hans Jæger, som holder til på Emmerstad, ikke langt unna, og bare har det ene ønsket å få være så mye som mulig sammen med Oda, er ikke særlig glad for at hun nå må ta imot Christian. Han skriver dette om hendelsene i boka Syk kjærlihet:

  "Dagen efter. (Tirsda 10de Juli 88).

 • Oda Engelhart og Christian Krohg kommer sammen med venner til Emmerstad ved Hvitsten, hvor Hans Jæger og Haakon Nyhuus holder til. Oda virker glad og fornøyd, mens Christian er svært alvorlig. Oda sniker seg til et kort øyeblikk alene sammen med Jæger før de drar tilbake til Hvitsten. Jæger beskriver det slik i boka Syk kjærlihet:

  "Dagen efter. (Onsda 11te Juli 88).

 • Theo van Gogh, Vincents bror, leier ut et værelse i ungkarsleiligheten sin i 54 rue Lepic på Montmartre i Paris til den unge danske maleren Christian Mourier-Petersen, som kjenner Vincent godt fra Arles, hvor de to var mye sammen.

  I dag skriver Christian et brev hjem til København og sin venn, maleren Johan Rohde. Han beskriver det lille atelieret sitt som "smukt og hensigtmæssigt", selv om det er så overfylt av malerier som er stablet alle steder at Christian knapt kan røre seg uten å stikke ben eller armer gjennom uvurderlige impresjonistiske kunstverk.

 • Knut Hamsun går i land i København etter sitt Amerikaopphold. Han har kommet med dampbåten Thingvalla. Det første han gjør ved ankomsten til den danske hovedstaden er å pantsette vesten sin og ta inn på et værelse i St. Hans Gade, mellom Nørrebro og Østerbro, ikke langt fra der hvor Erik og Amalie Skram . Her fortsetter han å skrive på det som skal bli debutromanen hans, Sult.

 • Victoria Benedictsson skriver avskjedsbrev til sin fortrolige venn, forfatteren Axel Lundegård. Hun har bestemt seg for å ta sitt eget liv. Hun ber ham innstendig om å ikke ødelegge hennes private nedtegnelser etter at hun er død, selv om hun gjør ham oppmerksom på at han må forvente at Georg Brandes nok kommer til å be om at det blir gjort, for å spare sitt eget skinn. Hvert ord hun har skrevet i dagboken er sant, forsikrer hun. Og den sannheten vil hun nå besegle med sin død. Brandes bør også ha mot til å stå for det han har gjort.

 • Søren Krøyer, som har deltatt ved flere kunstutstillinger i København, reiser til Norge sammen med to venner. I dag er han på besøk hos Alexander Kiellland på sommerstedet til Kiellandfamilien på Orre.

 • Victoria Benedictsson begår selvmord på et hotellrom på Hotel Leopold i Hovedvagtsgade i København. Hun skjærer fire dødelige snitt i halsregionen med en barberkniv. Hendelsen vekker stor bestyrtelse.

  På samme hotell har hun for et halvt års tid tidligere forsøkt å ta livet av seg med en overdose morfin. Miljøet rundt Erik og Amalie Skram i København er rystet. Det er ikke så lenge siden hun var på middagsbesøk hos dem.

 • Søren Krøyer skriver til sin fostermor Bertha Cecilie i København om reisen han har hatt til fødebyen Stavanger og rundt om på Vestlandet. Været har vært fantastisk. Han har besøkt Kielland på Jæren, vært i Jotunheimen, ved Hardangerfjorden og på Vossevangen, kan han fortelle. Han ble født som fattig og uekte barn i denne byen av fostermorens søster, Ellen. Hun led av tunge depresjoner. Dt var derfor han ble satt bort til sin tante og hennes mann.

 • Amalie Skram har skrevet et hylningsbrev til Oda Engelhart. Oda er på Lassonsfamiliens sommersted på Rammebråten på Hvitsten sammen med Hans Jæger og leser et brevet høyt for ham.  

  Christian Krohg er tilbake fra København nå. Han har vært mye sammen med Erik og Amalie Skram der nede, og han har blant annet lest noe Oda har skrevet høyt for Amalie. Det er dette som har gjort Amalie så begeistret.

 • Amalie Skram skriver et langt brev over flere dager til sin venn Sophus Schandorph og hans kone Ida med mye sladder om hva som foregår i Københavns for tiden. Ikke minst skriver hun om sin mistro til brødrene Brandes, som hun mener er typiske jøder. Og hun skriver om hvor dypt inntrykk Victoria Benedictssons selvmord har gjort på henne.

  Georg Brandes' forhold til hennes venninne Bertha Knudtzon er godt kjent blant de innvidde. Nå har hun nylig observert dem i teatret.

  Hun skriver:

 • Paul Gauguin skriver til Vincent van Gogh fra Pont Aven og takker for det lange brevet med diskusjon om kunst, den betydning og hvordan den bør utføres, som han nettopp har mottatt. Etter en lang og slitsom periode med sykdom føler Gauguin seg nå full av ideer og skaperkraft, de siset elleve dagene har han fått et vell av ideer for mye malerier som han gjerne skulle ha begynt å arbeide med i Provence, der Vincent befinner seg. Men han har ingen penger, og da blir det vanskelig å reise.

 • Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.

 • Victoria Benedictsons dødsannonse står på trykk i danske Politiken. Det nevnes ikke at det har dreid seg om et selvmord. De står at hun har vært sykelig hele livet, og at hun døde brått. Det er hennes elsker Georg Brandes som har sørget for at det er dette som blir den ofisielle versjonen av det som har skjedd. Han har instruert sin bror Edvard.

 • Victoria Benedictsons dødsannonse står på trykk i danske Politiken. Det nevnes ikke at det har dreid seg om et selvmord. De står at hun har vært sykelig hele livet, og at hun døde brått. Det er hennes elsker Georg Brandes som har sørget for at det er dette som blir den ofisielle versjonen av det som har skjedd. Han har instruert sin bror Edvard.

 • Vincent van Gogh maler med stor intensitet i huset han leier i Arles. I dag skriver han til sin bror Theo i Paris og legger ved brevet han har fått bra Paul Gauguin, som han er blitt svært glad for.

  Han kunne virkelig ønske at Gauguin kunne komme og flytte inn hos ham slik at de kunne arbeide sammen, og fortsette diskusjonene om kunst som nå må foregå pr brev. Slik det er nå, kan det gå dager uten at han snakker med noen.

 • Frits Thaulow skriver til sin venn Erik Werenskiold om hvor lei han er av av de snevre kunstforholdene i Kristiania for tiden. Mest lei er han av at det ikke fins bedre samhold blant kunstnerne. Han gidder ikke lenge å være sendebud mellom Paris og Kristiania, skriver han. Gjennom sin virksomhet i den eldre Kristiania Kunstnerforening har han håpet at det kunne oppstå et bredere kunstnermiljø i Norges, og at teaterfolk, musikere og arkitekter ville gjøre felles sak med billedkunstnerne. Men tiden ser ikke ut til å være moden.

 • Oda Engehart vil dø. Christian Krohg har endelig forstått at forholdet mellom henne og hans Jæger er seksuelt, ikke bare en kameratskap. Hun trodde han hadde forstått det lenge, men det har han altså ikke. Begge er i følelsesmessig oppløsning. Oda har skrevet til Jæger og bedt ham gi henne flasken med morfin han har, så hun kan ta livet av seg med den.

  Jæger får panikk. Det går opp for ham at Oda faktisk kan dø.

  Jæger beskriver hendelsene denne dagen lsik i sin bok Bekjendelser:

  "Dagen efter. (Manda 30te Juli 88)

  Klokken er elve om aftenen.

 • Peder Severin Krøyer skriver brev til sin fostermor om hvordan man på Skagen har feiret hans fødselsdag den 23. juli. Gjestene var utkledt, det var kanonskudd og trommer og champagne på stranden. Bramsen og frue var der, to herrer Gad, Robert Hirschprung og søsteren og flere andre gjester. Han føler seg i kjempeform.

 • Amalie er lettet og glad; endelig har hun funnet en forlegger til sin roman Lucie. Det er hennes venn forfatteren Herman Bang som har hjulpet henne; forleggeren blir Schubothe, etter at Salomonsen sa nei.

  Amalie skriver til sin venn Schandorph om saken:

 • Amalie skriver til sin venn Schandorph igjen om sin eldste sønn Jakob, som nå er 22 år gammel, og som har hatt store problemer, og bor hos henne og Erik. Han arver gamle klær etter Schadorph, som er i ferd med å bli temmelig fet. Jakob har fått jobb på et setteri gjennom en av Amalies kontakter, og hun har bedre håp for ham nå: