Portrettbilde
Andre navn
Alexandra Lasson
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
22 november 1862
Fødselssted

Galleri

 • Alexander Kielland skriver til Georg Brandes i København. Han har nettopp fått sin roman i posten, og har lest den i formiddag. Det har vært oppløftende. Han lurer på om det faktisk kanskje er en god bok.

  Han skjønner nok at romanen kanskje ikke er bisk nok, men han er spent på å høre doktor Brandes’ dom. Han ønsker å gå frem i ondskap og rykke fienden inn på livet, skriver han. Han vil være fin og forsiktig, men likevel stadig rykke nærmere.

 • Frits Thaulow går i spissen for et opprør blant norske malere i Kunstforeningen på et møte i Studentersamfundets sal. Den nye tiden er på vei inn i norsk billedkunst. De vil danne sin egen høstutstilling. De går i gang med arbeidet med å arrangere og samle inn penger. Frits er riktignok en skummel figur for borgerskapet på grunn av sin naturalistiske holdning til hva kunst skal være, men men sin joviale og slagferdige fremtoning er han også svært populær. Han blir kalt «han Fresk».Til utstillingen møter Frits blant annet med et maler av Alexandra Thaulow i kålåkeren.

 • Frits Thaulow og hans nye kone Alexandra, Odas søster, slår seg ned på Grini etter en enkel vielsesseremoni i det Lassonske hjem.

  De nygifte ville egentlig ikke ha et kirkelig bryllup, men har gått med på å gjøre det med en prest til stede.

  Alexandra har laget en enkel alterring, og lager en frokost for vennene før ekteparet tar avsted til utlandet.

 • Frits og Alexandra Thaulows sønn Harald blir født i Bærum.

  Harald skal komme til å vokse opp i en familie der mange store kunstnerpersonligheter er gjester. Han kommer for eksempel til å skrive dette som gammel i 1967:

 • Søren Krøyer feirer sin 37-årsdag i Skagen med stor festivitas. Han gjør ferdig sitt storslåtte maleri «Hip, hip Hurra!». Han gjennomgår også en streng kur mot syfilis for tiden, hvor han får kvikksølv.

 • Frits Thaulow er en av dem som har sittet i juryen for verdensutstillingens store kunstmønstring i Paris nå i år. Frits fyller snart 38, han er en vennlig mann, det store skjegget hans er velpleid, øynene er blå og magen rund. Han kler seg som en kunstner fra den gamle tiden. Og han kjenner Paris godt, han har bodd her i mange år, han har mange venner og kontakter her.

 • Christian Krohg maler et portrett av sin svigerinne Alexandra Thaulow, som er gift med Frits Thaulow.

  Selv har han vært gift med Alexandras søster Oda i et års tid.

 • Denne junimåneden oppholder Frits Thaulow seg på Rammebråten ved Hvitsten.

  Rammebråten er sommerhuset til familien Lasson, og Frits har vært gift med Alexandra Lasson i fire år nå.

  Alexandras søster søster Oda giftet seg med Christian Krohg i 1888, mens en tredje søster, Soffi Lasson, kommer til å giftet seg med den danske maleren og forfatter Holger Drachmann, som er Erik Skrams barndomsvenn.

   I 1910 kommer Edvard Munch til å kjøpe naboeiendommen Nedre Ramme.

 • Frits Thaulow skriver til Jonas Lie om sine lange sykkelturer som han gjør sammen med sin kone Alexandra. I dag har de ved absinthtiden svingt opp foran Café da la Regence, i Paris de har syklet fra Montreiul. De er innstilt på å vekke sensasjon og få seg en skikkelig rangel, men blir skuffet når de bare treffer kunstkritikeren H. B. Jæger.

  Frits er fysisk god form; han har gått 80 kilometer fra Beauvais. Det syns han er bra for en som er så tykk.

 • August Strindberg har installert seg i Passy, Paris. Han har bestemt seg for å satse på maleriet. Han publiserer essayet Om slumpen i det konstnärliga skapandet i tidsskriftet Revu des Revues.

  Strindberg presenteres i tidsskriftet som en av de mest betydningsfulle samtidsforfatterne, og som en av tidens mest merkverdige menn, en mann som snart har tilegnet seg all den kunnskapen som hans samtid rommer.

  Han besøker også familien Thaulow i Dieppe denne høsten.

 • Frits Thaulow forærer sin venn Auguste Rodin et maleri som takk for skulpturgruppen Chloë og Daphné, som han og Alexandra har fått i gave sammen med et vennlig brev. Han og Alexandra er gode venner med Rodin og hans kone. Rodin lever et dobbeltliv; en feiret kunstner som hver lørdag åpner sitt atelier, som fylles av nysgjerrige kunstelskere som studerer skulpturene hans med lorgnet, til hans store fortvilelse. Men om kvelden er han hjemme hos sin kone i deres enkle leilighet på Haut Meudon på en av høydene over Seinen.

 • Oscar Wilde står på høyden av sin berømmelse, men blir dømt til fengselsstraff i ett år for homoseksuelle forhold, og er fdermed ra nå av en utstøtt. Når han kommer ut fra fengselet, skal han blant annet komme til å bli tatt vare på av sine venner Frits og Alexandra Thaulow. Men det kommer til å gå stadig nedover med ham etter dette.

 • Amalie er i Paris fra begynnelsen av måneden frem til februar 1896. Hun er i elendig form; nedstemt og krangelvoren. Hennes roman På Sct. Jørgen, som er den andre delen av hennes beretning om livet på sinnssykehusene, utkommer i København. Det er den direkte fortsettelsen på Professor Hieronimus. I løpet av oppholdet sitt her besøker hun Alexandra og Fritz Thaulow, som er hennes gode og trofaste venner.

 • August Strindberg skriver et brevkort til Edvard Munch, som han ofte har truffet i Paris. Han mener at Munch står i ledtog med polakken Stanislaw Przybyszewski, kalt Stachu blant venner, og syns han ser ut som en morder, eller en håndlanger.

  Han har fått beskjed om at Stachu er sluppet ut fra fengsel, og han er fra seg av redsel:Han føler at det går mot hans egen undergang. Han flykter fra Hôtel Orfila, som han har tatt inn på, med kun lett bagasje.

 • Oda og Christian Krohg tar med sønnen Per og tilbringer sommeren og noe av høsten i Dieppe, hos Alexandra og Frits Thaulow. Alexandra er Odas søster. Per går på skole i Dieppe, og lærer seg fransk.

  I Thaulows hus bor også Oscar Wilde, som er sluppet ut av fengselet i England.

  Frits Thaulow har så langt vært svært populær blant den britiske kolonien og solgt mange bilder til dem, blir nå sært upopulær.

  Wilde er en omstridt mann. Han får et svært godt forhold til familien Thaulow.

 • Frits Thaulow skriver til Jonas Lie om hvordan han og Alexandra lever et stille og arbeidssomt liv i Dieppe. Han selv maler, og Alexandra har begynt å utvikle en teknikk med å brenne og farge skinn til kunstneriske møbler, kan han fortelle.

 • Oscar Wilde slipper ut etter sin fengselsstraff. Han er fysisk og psykisk nedbrutt, men har gjennomlevd et religiøst skifte. Han tilbringer sine siste måneder i Frankrike, hvor han blant annet besøker Frits og Alexandra Thaulow.

 • Frits Thaulow har fra nå av sitt hovedkvarter i Paris, i Boulevard Berthier 21, som hans kone Alexandra gjør om til et gjestfritt hus hvor mange gjester kommer på besøk. Blant dem er Georg Brandes, Drachmann, Kielland, Lie, Bjørnson og Ibsen.

  Frits har et avmålt forhold til impresjonismen, men han er god venn med Claude Monet, som han har fått overtalt til å reise til Norge for å male vinterbilder i Sandvika.

 • Frits Thaulow og Alexandra reiser til Auvers fra Paris og blir der til slutten av oktober. Alexandra skriver et brev til deres venn Auguste Rodin og beklager at de ikke har fått truffet ham denne gangen.

 • Frits Thaulow og Alexandra inviterer Auguste Rodin med samboeren Rose til et opphold hos dem ved havet i Ambleteuse Pas de Calais.

 • Christian Krohg besøker denne sommeren familien Thaulow i Quinperlé nær Pont Aven i Bretagne. Her treffer han blant annet Auguste Rodin, Anna og Edvard Diriks og Nils Collet Vogt. Han reiser rundt i landsdelen og skriver reisebrev.

  Frankrikeoppholdet hans skal komme til å vare i mer enn syv år.

 • Christian Krohg underviser ved Académie Colarosse i Paris. Familien bor i ulike atelierleiligheter på Montparnasse, mens Frits og Alexandra Thaulow bor økonomisk ubekymret i en herskapsvilla med tjener og Rodin-statue i hagen i Boulevard Berthier. Krohg sliter med å få solgt sine bilder, mens Thaulow høster mye anerkjennelse, etter hvert også i Frankrike. For å forsørge familien må Krohg drive utstrakt journalistisk virksomhet.

 • Amalie holder selskap for Frits og Alexandra Thaulow, som hun en gang har besøkt i Paris. Frits har vært hennes trofaste venn i mer enn 30 år. Men det nye spisestuen hennes er ikke på langt nær så stor som den gamle. Og etter selskapet er Amalie syk og utslitt. Det dårlige benet har brutt ut med nye sår som ikke vil lukke seg.

 • Alexandra Thaulow sender telegram til familievennen Auguste Rodin om at Frits er