Image
August Strindberg på balkongen i Gersau, 1886
Dato
27 september 1884

August Strindberg blir satt under tiltale for novellesamlingen Giftas: tolf äktenskapshistorier (Giftas I). Boka består av noveller som handler om forsørgelsesekteskap, seksuelle frustrasjoner og det han fremstiller som de ødeleggende konsekvensene av seksuell avholdenhet.

Boka vekker forargelse og blir inndratt av myndighetene, men avgjørelsen kommer så sent at store deler av første opplag allerede er blitt solgt, og sensasjonen og debatten er et faktum.

Tiltalen gjelder først og fremst for gudsbespottelse. Men også boka erotiske emner vekker forargelse blant leserene.

Det er uklart hvem som egentlig står bak tiltalen -- noen mener det er dronning Sofia og hennes fromme venninner, mens andre mener det må være kong Oscar 2.

Strindberg befinner seg i Sveits sammen med Siri og barna når han får beskjed om tiltalen, og han har liten lyst til å reise hjem til Sverige og rettssaken. Forleggeren Albert Bonniers bror blir nødt til å reise til Geneve og overtale ham til å komme hjem. Men når han først kommer, blir han møtt av en stor folkemengde på Centralstationen, og saken ender med at han blir frikjent av retten den 21. november.

Det meste av forordet i boken bruker Strindberg til å angripe Henrik Ibsen for Et Dukkehjem. Han har den siste tiden nærmet seg den norske bohemens program.

Han skriver:

«Äkenskapet vilar […] på en orimlighet. […] Nu är det så illa ställt att somliga människor äro födda till monogami […] andra till polygami»

Dette får Strindberg til å foreslå et friere forhold mellom kjønnene. Han foreslår også å innføre det han kaller "Civiläktenskap». Det skal være en ekteskapsform som fritt kan oppløses når partene ikke lenger føler noen naturlig tiltrekning til hverandre.

Korrekturlest?
Nei