Hopp til hovedinnhold
Tidsånd

Main navigation

  • Tidslinjen
  • Tidslandskap
  • Personer
  • Steder
  • Temaer
  • Om Tidsånd

Navigasjonssti

  1. Tidsånd
  2. person

Oscar II

Portrettbilde
Fotografi av Oscar II

Galleri

Fotografi av Oscar II
Kilder

https://no.wikipedia.org/wiki/Oscar_II#/media/File:600_Norwegian_Lion_King_Oscar_II.jpg

  • 21 januar 1829

    Oscar Fredrik, som siden skal bli kong Oscar 2., blir født

    Oscar Fredrik, som siden skal bli kong Oscar 2., blir født i Stockholm.

    Les mer
  • 1872

    Amalie Müller snakker med kong Oscar II

    Amalie Müller snakker med kong Oscar II.Det er uklart hvor og hvordan møtet finner sted, men hun skal siden komme til å nevne det for sin kommende ektemann Erik Skram, i et brev hun skriver den 16.2.1883.

    Les mer
  • 1872

    Oscar II etterfølger sin bror Karl IV som konge over Norge og Sverige

    Oscar II etterfølger sin bror Karl IV, eller Karl XV som han het i Sverige, som konge over Norge og Sverige. Han skal bli den siste av unionskongene. Han er gift med Sophie av Nassau.

    Les mer
  • 18 juli 1873

    Oscar II og dronning Sofie blir kronet til konge og dronning over Norge og Sverige i Nidarosdomen

    Oscar II og dronning Sofie blir kronet i Nidarosdomen. Deres sønn skal bli kong Gustav av Sverige.

    Kong Oscar II er en opplyst mann, som blant annet skal komme til å skrive flere bøker. Dronnig Sofie er ofte i Norge og ferierer om sommeren. Da holder hun til på gården Skinnarbøl ved Kongsvinger. Hun kommer til å bli oldemor til kong Harald V.

    Dronning Sofie er opptatt av sosialt arbeid. Hun tar  initiativet til Sophiahemmet i Stockholm, og stiftelsen Sophies Minde i Kristiania.

    Les mer
  • februar 1876

    Ole Bull reiser til Egypt for å spille fiolin fra toppen av Kheopspyramiden

    Ole Bull drar til Egypt etter et veddemål med kong Oscar II, for å bestige Kheopspyramiden i Kairo. Her spiller han fra toppen på sin 66. fødselsdag.

    Les mer
  • september 1877

    Henrik Ibsen kreeres til æresdoktor ved universitetet i Uppsala

    Henrik Ibsen kreeres til æresdoktor ved universitetet i Uppsala. Han sender sitt skuespill Samfundets støtter til Kong Oscar II med et underdaning brev der han forklarer at det er hans mening at menneskene må frigjøres innenfra, og at det er menneskene og ikke institusjonene det kommer an på.

    Les mer
  • august 1883

    Kong Oscar II er på besøk i det norske Stortinget, men er ikke særlig begeistret for å se venstremannen Sverdrup

    Kong Oscar II er på besøk i det norske stortinget. Han hilser meget kort og sint på Sverdrup, som imidlertid ser verdig og bestemt ut. Men til Amalie Müller, som står i en tingstol flere trinn høyere enn gulvet, gir han en uhyre vennlig hilsen. De har en gang for elleve år siden truffet hverandre. Han gjør en bevegelse bakover med overkroppen som av overraskelse. Hun syns han er mye penere nå enn han var som kronprins. Han har fått grått hår.

    Les mer
  • 23 juni 1884

    Parlamentarismen blir innført i Norge

    Parlamentarismen innføres i Norge. Det innebærer at prinsippet om at ingen regjering skal kunne sitte uten tillit i nasjonalforsamlingen, blir gjeldende.

    Tre ganger har Stortinget vtidligere edtatt den nødvendige grunnlovsendringen, i 1872, 1879 og 1880. Hver gang har kong Oscar II nedlagt veto.

    Stortinget vedtar likevel at vedtaket skal kunngjøres som gjeldene lov. Dette reiser et annet viktig spørsmål: Skal Kongen ha absolutt veto i grunnlovssaker? Skal det være det nødvendig med tilslutning fra både Konge og Storting i spørsmål om endringer i grunnloven?

    Les mer
  • 27 september 1884

    August Strindberg vekker forargelse og blir satt under tiltale på grunn av en novellesamling som handler om seksuell frustrasjon, ekteskapet og samfunnets undertrykkelse av seksualiteten

    August Strindberg blir satt under tiltale for novellesamlingen Giftas: tolf äktenskapshistorier (Giftas I). Boka består av noveller som handler om forsørgelsesekteskap, seksuelle frustrasjoner og det han fremstiller som de ødeleggende konsekvensene av seksuell avholdenhet.

    Boka vekker forargelse og blir inndratt av myndighetene, men avgjørelsen kommer så sent at store deler av første opplag allerede er blitt solgt, og sensasjonen og debatten er et faktum.

    Les mer
  • 17 juni 1901

    Det står en nedsettende artikkel i avisen i Kristiania om Dagny Juel og hennes polske ektemann. Men Edvard Munch kommer siden til å forsvare henne varmt.

    I dag kan man lese følgende i Kristiania Dagsavis om Dagny Juel og hennes polske ektemann Stanislaw Przybyszewski.

    "Parret var gjentagne Gange heroppe, og bodde engang en hel Vinter paa Distrikslægens Eiedom "Rolighed" udenfor Kongsvinger. Det kneb dengang med at slaa sig igjennem, og Przsybyzsewski foranstaltet da en Slags Konsert, hvor hans mærkelige Foredrag satte de brave Kongsvingere paa Bagen af Forfærdelse."

    Les mer
  • 7 juni 1905

    Det norske Storting stemmer enstemmig for å avslutte unionen med Sverige

    Det norske Storting stemmer enstemmig for å avslutte unionen med Sverige. Kong Oscar II og den svenske regjeringen truer med militær invasjon for å gjenopprette unionen, og Norge svarer med å mobilisere militære og frivillige styrker.

    Diskusjonene går høyt i kunstnerkretser, der Amalie Skrams sønn Ludvig Müller er med, om man skal la seg verve til det militære for å gjøre en innsats for fedrelandet.

    Les mer
Om Tidsånd.no

Innholdet i denne nettressursen er samlet av Merete Morken Andersen (forfatter og førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Universitetet i Sørøst-Norge) i forbindelse med boken Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid (Spartacus, 2018).

Les mer

Tidslinjen har mottatt støtte fra:

Kulturrådet

Spartacus

Creative Commons-lisens
Innholder på nettsiden er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

User account menu

  • Logg på