Dato
september 1881

I Kristiania blir det denne vinteren arrangert en rekke møter i Arbeidesamfundet med prostitusjon som tema. Hans Jæger møter opp, men han syns diskusjonen er uinteressant. Etter å ha kjedet seg en stund, reiser han seg og holder et krast innlegg der han beskriver årsakene til prostitusjonen i samfunnets usunne normer for samlivet mellom kjønnene.

Jæger mener at det er ekteskapet som undertrykkende institusjon og kvinners lave lønn som er årsakene til prostitusjonen. Så lenge sosial ulikhet og ekteskapet hindrer den frie kjærligheten, vil prostitusjonen bestå, sier han.

Han foreslår derfor offentlige bordeller med kontroll av både den prostituerte og de besøkende menn, og tar til orde for full medborgerlig aktelse for de prostituerte.

Etter dette er Jæger en beryktet mann i Kristiania. Han forsøker å komme til orde i avisene for å forklare seg, men dørene stenges rundt ham.

Jæger mener at alle samlivsformer bør være lov, og at kvinner bør kunne få forsørge seg selv.

Men ikke alle kristianiaborgere er opptatt av prostitusjonsdebatten.I sin roman Moderne Damer, som skal utkomme om to år, og som er en nøkkelroman med Amalie Mûller (enere Skram) som lett gjenkjennelig hovedperson, beskriver den unge bergenseren John Paulsen vinteren slik for borgerskapet i byen som er ute og spaserer:

«Man var i Februar. Seen lå fremdeles, hvid og skinnende, udover Kristiania-dalen og fjorden var tilfrossen. Udover Drammensveien for en solskinsdag en masse promenerede tilfods og tilvogns. De fleste vare pelsklædte, med store skind-huer nedover ørerne, bjelderne klingrede, den tørre sne knirkede lystigt under fod-vandreren, åndedrættet såes i den skarpe kulde som en liden røg-sky, og damernes slør var dugget og klæbede sig ligsom fast ved munden.

Valdemar gik alene. Han havde siddet hjemme og skrevet flere timer og og nød nu turen dobbelt. Ved Skjællebæk standsede hanog så udover fjorden med de mange skøiteløbere, til Bygdø, hvis hvide slot neppe var at skjælne fra de sne-masser, der omgav det.»

Prostitusjonen beviser at menn ikke finner seg til rette i det strengt borgerlige ekteskapet, mener Hans Jæger. En mann har kapasitet til minst 20 forhold gjennom et liv, og ekteskapet tar fra ham 19 tjuendedeler av livsinnholdet.

Camilla Collett på sin side uttrykker sterk mistro til denne nye bevegelsen med fri kjærlighet, og hevder at bohemens frigøringsprogram er et rent mannsprogram. Selv har hun skrevet om den kvinnelige avmakten, og hvor liten råderedd kvinner har i de viktige forholdene i livet.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Wichstrøm, A. (1988). Oda Krohg: et kunstnerliv. [Oslo], Gyldendal. s.23

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2014062707075

og

Sørbø, J. I. (2015). Arne Garborg: frå bleike myr til alveland. Oslo: Samlaget. s. 119

og

Hans Jæger, 1880-tallet. Store norske leksikon

og

https://nbl.snl.no/Hans_J%C3%A6ger

og

Fosli, H. (1997). Kristianiabohemen: byen, miljøet, menneska. Oslo, Samlaget, s. 269.

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2010041303028

og

Paulsen, J. (1883). Moderne damer: (Kristiania-billeder). København: Gyldendal.

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2010052706034