Dato
15 oktober 1861

I dag gifter 24 år gamle Laura Cathrine Bjølstad fra Glemmen med Fredrikstad seg med sin elskede Christian Munch fra Gjerpen, som er tyve år eldre enn henne. De to har vært forlovet i et år nå. De traff hverandre på gården Alfheim i Elverum, hos familien Munthe, der Laura har vært husjomfru og nesten som en familiemedlem for distriktslegen, hans kone og ungeflokken deres. To av barna er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåringen Margrethe Munthe, som begge kommer til å markere seg som kulturpersonligheter når de blir voksne.

Det har vært en travel tid hjemme hos Laura. Hennes søster Karen har hjulpet henne med å få i stand utstyret, alt har vært så hektisk, Laura har vært nervøs for at hun ikke skal få ferdig mer enn det nødvendigste til drakten sin, og heller ikke slåbroken som blir sydd til brudgommen som gave, har hun skrevet til ham i et av de mange brevene som er blitt utvekslet mellom dem den siste tiden.

De to søstrene er slett ikke friske; det er tubrkulose i familien, og det er en stor bekymring for dem begge, og også for den kommende brudgommen. Karen er svak, og har flere ganger spyttet blod. De planlegger at hun skal komme og bo hos de nygifte når sommeren kommer. Nå i vinter ar hun ikke sjansen på å komme. Men til sommeren vil Laura gjerne gjøre det hyggelig for henne, som har ofret seg slik for dem, skriver hun til sin Christian.

De to forlovede har fått tatt forlovelsesbilder, som seg hør og bør. Fotografiene kommer siden alltid til å henge i hjemmet deres lenge etter at de begge er døde. Og Lauras brudekjole er svært vakker; den kommer også til å bli bevart som et familieklenodium. Den er laget av  mykt, lett lerretsvevet bomullstøy. Skjørtet har mange folder, ermene lange og posete, og kragen er besatt med blonder. Til kjolen hører hansker i hvit glacé.

Og brudgommen er kledt i sin militæruniform under bryllupet. Han har ikke hatt særlig lyst til å få sydd seg ny sort habitt (kjole og hvitt) som han ikke kommer til å få videre bruk for, har han skrevet til Laura i forkant. Dessuten mener han at det nok er best å vise seg i uniform ved slik anledninger. Miliætæruniformen har vært en tur hos skredderen for å bli klargjort til bryllupet.

Når han ankommer til bryllupsfeiringen, har Laura fått lov av sin far til å komme ham i møte på skysstasjonen på Krabberød.

Etter bryllupet i Fredrikstad reiser brudeparet for å bosette seg på gården By i Løten. Om et snaut år kommer deres datter Sophie til å bli født her. Da kommer Karen til å være en av flere faddere.

Kort etter Sophies dåp, i oktober 1862, kommer de til å flytte videre til gården Engelaug østre. Det er her deres andre barn Edvard Munch kommer til å bli født.

 

Bilder
Image
Laura Bjølstad, forlovelsesbilde
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Stokkan, T., & Næss, A. (2013). Tante Karen : kvinnen bak Edvard Munch. Oslo: Orfeus. s. 28.