Portrettbilde
Bosteder
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
7 september 1862
Fødselssted
Dødsdato
7 november 1877
Dødssted
Kilder

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Johanne_Sophie_Munch_(1862%E2%80%931877)

Laura Munch (1837-1868), gift med Christian Munch (1817–1889), med de fem barna Inger Marie, Johanne Sophie, Peter Andreas, Laura Cathrine og Edvard Munch står til høyre for moren. Det yngste barnet, Inger som sitter på morens fang, var født 5, februar 1868, og moren Laura døde 29. desember samme år, så bildet må ha vært tatt dette året.

 • I dag gifter 24 år gamle Laura Cathrine Bjølstad fra Glemmen med Fredrikstad seg med sin elskede Christian Munch fra Gjerpen, som er tyve år eldre enn henne. De to har vært forlovet i et år nå. De traff hverandre på gården Alfheim i Elverum, hos familien Munthe, der Laura har vært husjomfru og nesten som en familiemedlem for distriktslegen, hans kone og ungeflokken deres. To av barna er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåringen Margrethe Munthe, som begge kommer til å markere seg som kulturpersonligheter når de blir voksne.

 • Edvard Munch, som er blitt fire måneder gammel, blir døpt i Løten, Hedmark. Vinteren er streng, og det er først nå man har våget å ta ham ut, for han er et svakelig spedbarn som tåler lite.

  Hans foreldre har allerede en datter; Sophie, som han skal komme til å bli svært knyttet til.

  Edvard skal komme til å være mye syk i sine første leveår. Familien leier tre små rom på gården Engelaug. Moren Laura har tuberkulose. Faren er korpslege for Østerdalske Jægerkorps, og var ungkar frem til han var 44.

  Laura var 23 da hun giftet seg med ham.

 • Edvard Munch er blitt to år gammel og flytter sammen med familien inn i Pilestredet 30 A i Christiania, i forlengelsen av forstaden Grensen. Her kommer de til å bo frem til 1873, da flytter de til en større leilighet i Pilestredet 30 B, hvor de kommer til å bo frem til 1875.

 • Edvard Munch, som er sju år gammel, tar et kullstykke og legger seg på gulvet i leiligheten på Grünerløkken i Christiania og tegner et følge med blinde mennesker som han har sett når han har vært sammen med tante Karen nede i byen.

  Han tegner dem i monumentalt størrelse. Han føler stor glede ved dette, han føler at hånden er mer med nå enn når han tegner på baksiden av farens resepter, slik han vanligvs gjør.

  Tante Karen, som flyttet inn til familien da hennes søster, Edvards mor, døde, beundrer tegningen hans.

 • Edvard Munch, som nå er 14 år gammel og lever sammen med faren, tanten og sine søsken på Grünerløkken i Kristiania, maler søsterens Sophies fugl Polly. Det er en dompapp; den er tam, den kan sitte på fingeren.

  Sophie er svært syk nå.

  Edvard maler også et bilde med motiv fra Håkon Jarls død. Han øver seg på å tegne sin venstre hånd, og en medisinflaske. Og han illustrerer Brødrene Grimms eventyr.

 • Edvard Munch og søsknene er med faren på sesjon på Gardermoen.

  Søsteren Sophie er ikke frisk, hun hoster mye og må holde sengen. Men guttene bygger handelsbod og har det gøy, de kommer stormende inn i rommet der Sophie ligger, de bringer solvind og blomsterduft med seg.

  Edvard, som er blitt fjorten år gammel, ser at det renner en tåre fra øyet hennes.

  Det regner hele tiden.

 • Edvard Munch, som nå er fjorten år gammel, og bor i Thorvald Meyersgate 48 på Grünerløkken. I nabogården er det en liten hageflekk. Der sitter han med søsteren Sophie på femten. Hun er svært syk nå.

  Sophie lener hodet mot skulderen hans. Håret hennes ligger så vissent om tinningenem skillen er liksom blitt så bred, syns han. Pusten hennes er tung, og huden så gjennomsiktig og blåaktig.

  De sier ingenting. Egentlig har de alltid vært litt sjenerte for hverandre.

 • Edvard Munch, som nå er femten år gammel, og søsknene lhans ytter til faren lese høyt fra Dickens' David Copperfield og Nicholas Nickelby.

  I familien Munch abonnerer de på Skillingsmagasinet, og de leser også en gripende bok av Ingemann.

  Edvard blir speiselt berørt av beretningen om en liten gutt som blir halshugget.

 • Edvard Munch er i Åsgårdstrand og maler Melankoli (andre versjon) av sin venn Jappe Nilssen. Han møter den danske kunstneren Jens Ferdinand Willumsen og hjelper ham å organisere en utstilling i Kristiania.

  Selv stiller han dette året ut egne bilder på Tostrup Gaard, og han stiller også ut bilder som lager skandale i Berlin. Og han maler bildet Døden i sykeværelset. Det tar utgangspunkt i erindringen søsteren Sophies død i 1877.