Dato
15 april 1864

Edvard Munch, som er blitt fire måneder gammel, blir døpt i Løten, Hedmark. Vinteren er streng, og det er først nå man har våget å ta ham ut, for han er et svakelig spedbarn som tåler lite.

Hans foreldre har allerede en datter; Sophie, som han skal komme til å bli svært knyttet til.

Edvard skal komme til å være mye syk i sine første leveår. Familien leier tre små rom på gården Engelaug. Moren Laura har tuberkulose. Faren er korpslege for Østerdalske Jægerkorps, og var ungkar frem til han var 44.

Laura var 23 da hun giftet seg med ham.

Christian er nervøs og begavet, forstår seg lite på verdslige ting, og intenst religiøs. Han kommer fra en aristokratisk familie som har bidratt med viktige geistlige og intellektuelle ressurspersoner til Norges historie.  Edvards farfar har vært den mest betydningsfulle presten i sin generasjon, og hans onkel, Peter Andreas Munch, skal komme til å bli husket som det norske historiefagets far.

Laura er nesten alltid deprimert om vinteren. Hun planter ertefrø i vinduskarmen for å holde motet oppe, men når de har sprunget ut, er det fremdeles ikke mulig å plante dem ut; våren er så sen.

Edvard har akutt øreverk i denne første tiden, og Lauras søster Karen kommer fra Fredrikstad og flytter inn hos dem for å hjelpe til med barnestellet. Hun har en ny, blå kjole denne vinteren, og Edvards svette barnehode lager i løpet av vinteren en fargeløs flekk foran på brystet på kjolen hennes, for hun holder ham når han skriker, og når han endelig sovner, våger hun ikke legge ham fra seg, men synker ned på en stol eller sofa med ham.

Laura og Karen har allerede mistet sin mor og ene søster i tuberkulose da de var sju og fem år gamle, og lillebroren Hans 1 år gammel. Laura er i likhet med sin søster dypt religiøs. Deres far er skipper og handelsmann i Fredrikstad.

Søstrenes hadde også en eldre søster som  døde kort tid etter morens død.

Ett år etter disse dødsfallene giftet faren deres, Andreas Bjølstad seg med Marie Berggrav. Hun har født 16 barn.

Lenger bak i slekten har forfedrene deres residert på den store Thorsø herregård i Torsnes.

 

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Prideaux, S. (2005). Edvard Munch : Behind the Scream. Cumberland, Cumberland, RI, USA: Yale University Press. s.7.

og

https://no.wikipedia.org/wiki/Laura_Cathrine_Munch