Image
Grefsen sanatorium ca 1860-1870
Dato
23Y31 august 1861

Laura Bjølstad, som er hujomfru hos legefamilien Munthe i Elverum, der to av barna i søskenflokken er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåring Margrethe Munthe,er ikke frisk.

Det er tuberkulose i Lauras familie, og hennes forlovede Christian Munch, som selv er lege, er bekymret. Hun blir sendt på kuropphold på Grefsen Vandkuranstalt ved Christiania. For tiden er det stor tro på at kaldt vann kan kurere sykdommer, og på anstalten på Grefsen legges et vekt på frisk luft, mange glass kildevann om dagen og bad i fire graders vann etterfulgt av fotturer i Grefsenåsen og turer med båt på Maridalsvannet.

Christian bor for tiden i Christiania når han ikke arbeider som korpslege ved sesjoner i militærleiren på Gardermoen, og det passer fint, for da er det mulighet for at de elskende kan få treffe hverandre.

I dag skriver Christian, som er en svært gudfryktig mann, til sin forlovede fra leiren at dersom det var Guds vilje at hun skulle bli helt frisk igjen, vill han nok blitt inderlig lad. Men de må i alle fall ikke glemme Guds godhet mot dem. I morgen kommer han til byen med middagstoget, hvis Gud vil. I så fall ankommer han byen litt over klokken fire. Men hvis ikke været er godt, må ikke Laura komme ned til byen fra Grefsen, understreker han.

En uke senere skriver han at han planlegger å kommer opp til henne på Grefsen. Når han ahr vært i kirken, vil ha kjøre så langt han kan for 12 skilling, og så gå resten av veien. Hvis hun vi møte han i etttiden på halvveien og spasere litt med ham, vil det være ham inderlig kjært, skriver han.

De to har mye å snakke om. Det er på tide for Christian å begynne å lete etter husvære for det i Christiania. De er tross alt forlovet, og skal gifte seg til vinteren.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 19.