-
I Bergen går det nå post to ganger ukentlig til Christiania. Varige fremskritt skal først komme i 1840-årene, da veien gjennom Hallingdal blir forbedret. Posten bruker 5-6 døgn på å komme frem til Christiania. Postkontoret i Bergen er bemannet med fire personer.
-
I Bergen blir Norges første dampskipsselskap opprettet. Det blir etablert linje til Christiania med skipet Oscar. Men det er ingen suksess, og skipet blir snart solgt. Statens dampskipsselskap skal komme til å bli til liten nytte for byen i de første årene: Dampskipet Constitutionen kommer kun til å gå to turer om sommeren mellom Bergen og Christiania i årene 1830-1840.
-
Skien får sin første avis; "Ugeblad for Skien". Julirevolusjonen i Paris blir raskt omtalt i lokalavisen. Skien er, gjennom en omfattende skipsfart og handel med tømmer, en by i nær kontakt med Europa, og kulturelle impulser, ideer og gjenstander fra kontinentet og England blir raskt spredt til handelsborgerskapet i byen.
-
Louis Daguerre utvikler daguerrotypien, som skal bli en forløper for fotografi-teknikken.
-
Den første elektriske telegrafen blir installert over en strekning på drøyt to mil på The Great Western Railway i USA. Patenten skal imidlertid i løpet av få år bli utkonkurrert av den enklere og billigere patenten til Samuel Morse, som også finner opp det som siden skal bli kalt morsesignalene. Et års tid senere skal følgende telegrafiske beskjed bli sendt over tre kilometer i et jernverk i New Jersey: A PATIENT WAITER IS NO LOSER.
-
Henrik Ibsen ankommer Grimstad etter en fire dagers seilas med skipets Lykkens Prøve fra hjembyen Skien. Om tre måneder fyller han seksten. Her i Grimstad skal han være apotekerlærling hos apoteker Jens Arup Reimann, som nettopp har startet forretning i Storgaten. Betalingen er dårlig, husværet trangt.
-
Johan Christian Gustav Schram, som skal bli Erik Skrams far, opplever at Industriforeningen får konsesjon på byggingen av jernbane mellom København og Roskilde, med senere forlengelse til Korsør og eventuelle sidejernbaner til Nordvest- og Sydsjælland. Han blir selv direktør for Det sjællandske jernbaneselskab. Som direktør svinger han fra stiv byråkratisme til vidtdreven kameratslighet. Men han er godt likt på grunn av sin ubestikkelighet og sin varme patriotisme.
-
Jernbanestrekningen fra København til Roskilde blir testet med den første prøvetur. Toget avgård fra København klokka halv ni om morgenen. Alle er meget spente.
-
Jernbanestrekningen fra København til Roskilde blir innviet med en stor festlighet. Kong Christian VIII og dronning Caroline Amalie tar jomfruturen i en blomstersmykket vogn. Neste dag åpnes banen for offentligheten. Denne jernbanestrekningen er Erik Skrams fars hjertebarn.
-
Den første norske jernbanestrekningen åpnes. Den går fra Kristiania til Eidsvold.Det er på denne togstrekningen at Amalie og Erik Skram kommer til å forelske seg -- en gang om nesten 30 år.
-
Jernbanestrekningen fra Roskilde mot korsør blir innviet av kong Frederik VII og grevinne Danner.
-
I Bergen åpner Telegrafekspedisjonen i Børsbygningen. Hilsner blir utvekslet med Kristiansand og flere mellomliggende stasjoner. Det er stor folkefest. Telegrafen skal komme til å bli en viktig arbeidsplass for kvinner. Telegrafverket er blitt opprettet for tre år siden.
-
Olav Asmundsson Vinje, som har lagt ut på sin reise til fots mot Trondheim for å være med på kongekroningen, er kommet til Kongsvinger. Her holder ekteparet Thomasine og Jonas Lie, som giftet seg på pinsekvelden, en liten fest for ham.
-
Laura Bjølstad, som er hujomfru hos legefamilien Munthe i Elverum, der to av barna i søskenflokken er tolvåringen Gerhard Munthe og ettåring Margrethe Munthe,er ikke frisk.
-
Jernbanen tvers over USA står ferdig. Det skaper massemigrasjon vestover og bringer mye billig korn ut på det internasjonale markedet.
-
August Strindberg ankommer Le havre med båt fra Kristiania. Han trenger å spe på lønnen på Kungliga biblioteket i Stockholm og reiser som kulturkorrespondent på vei til Paris på oppdrag for Dagens Nyheter.
Hans elskede Siris skillsmisse fra Carl Gustaf Wrangel er nå i orden.
Hit til dette landskapet kommer nesten alle de nordiske kunstnerne som besøker kanalysten.
-
Camilla Collett skriver det første av sine lovede reisebrev fra Paris. Det handler om selve reisen. Hun har både stort og smått og fortelle om selve det å være på reise som enslig, aldrende kvinne -- og stor glede av å reflektere rundt sine erfaringer. Det tar to døgn å reise fra København til Paris, og det er nesten ingen ende på hvilke pinsler man må gjennomgå -- forteller hun, ikke uten humor og selvironi.
Hun skriver:
"Paris, 20. Juni 1878.
-
Camilla Collett er ankommet Paris etter en strevsom reise på to døgn med tog og dampbåt. Hun kan nesten ikke tro det. Hun skriver dette hjem til sine lesende venner i København:
"Paris, 29. Juni 1878.
Altsaa ankommen til Paris. Man tror det neppe selv. Men man merker det nok, sidder man først i Fiacren en saadan straalende Solskinsdag, vugget og baaret paa dette strømmende Liv! Man ved ikke, til hvilken Side man skal se.
-
I Europa går kommunikasjonen nå stadig raskere. Det sørger hurtiggående dampskip, raskere seilskuter, jernbaneutbygging og forbedrede veier og vannveier for. Det er nå tolv år siden den store Suezkanalen ble åpnet, og det betyr at verdenshavene er bundet sammen og verdensdelene har kommet nærmere hverandre. Men det betyr også at mikrober som fremkaller sykdom også har fått mulighet til å forflytte seg raskere over store avstander.
-
Alexander Kielland skriver kjærlig og humoristisk om reisen hjem til Stavanger med båt. De har hatt storm, og maskinen gikk i stykker, folk ombord var redde de ville synke. Men selv sov han seg trygt gjennom det hele, kan han fortelle.
Da han så ut av kahyttsvinduet, så han en mann som sto og pillet seg i nesen med tommelfingeren. Da følte han at han var kommet hjem.
I hans gamle by Stavanger er folk både hyggelige og intelligente, mener Kielland. Og alle snakker bare godt om Beate.
-
Det har vært en regntung måned i Gossensass i Tyrol, der Henrik i dag Ibsen sender den femte og siste akten av En folkefiende til sin forlegger Hegel i København. Store oversvømmelser har lagt store deler av jernbanelinjene i Italia under vann, og foreløpig er det ingen utsikt til å komme seg tilbake til Roma. For sønnen Sigurds del er det for så vidt ingen hast; han har disputert, og er ferdig på universitetet.
-
Henrik Ibsen og familien hans kommer seg endelig med tog fra Gossensass i Tyrol til Brixen (Bressanone) i Italia. De har altså begynt å tilbakereisen hjem til Roma. Men det store oversvømmelsene som har rammet denne delen av landet og forårsaket stor skade, gjør det fortsatt umulig å komme seg helt hjem For Ibsen er imidlertid det greit; de tar inn på det utmerkede Hotel Elefant, og her kommer de til å bli værende helt til slutten av november.
-
Henrik Ibsen og hans familie er endelig tilbake i Roma etter en slitsom og til dels farefull reise fra Brixen/Bresonne nord i Italia. Det byr fremdeles på store utfordringer å være reisefot, på grunn av de store ødeleggelsene som flommen som har vært resultatet av den regnfulle sommeren.
-
Amalie Müller planlegger hvordan hun skal komme seg til Göteborg for å treffe Erik i hemmelighet. Hun undersøker togtider, forteller hun Erik i brev. Det går bare ett tog om dagen: har hun funnet ut. Det går fra Kristiania halv syv om morgenen, og er i Göteborg 19.20. Det blir en lang reise, men hun er fast bestemt på å gjennomføre den. Spørsmålet er bare hva hun skal gjøre med guttene sine i julen.
-
Amalie møter Erik Skram i Göteborg. Møtet har vært planlagt lenge og har foregått i største hemmelighet; hun er livredd for å bli oppdaget, og hun har venner og beilere overalt som følger alt hun foretar seg med argusøyne. Hun setter igjen sønnene Ludvig og Jakob hos broren og moren i Fredrikshald, og reiser videre sørover mot Sverige med jernbanen.
Erik har kommet nordover fra København med damskip og jernbane. Begge er svært oppspilte og svært nervøse; Erik vet at Amalie i utgnagspunktet føler avsky ved alt seksuelt.
-
Amalie Müller, som har vært på hemmelig kjærlighetsmøte med Erik Skram i Sverige, reiser tilbake til Kristiania sammen med sine to sønner Ludvig og Jakob tilbake fra Fredrikshald, hvor de har feiret jul sammen med Amalies bror Ludvig Alver og moren Lovise.
I Kristiania bor Amalie og sønnene sammen med den eldste broren Vilhelm Alver i Rosenborggade 11 på Hegdehougen. Vilhelm driver en gutteskole.
Ved avreisen sender Amalie et telegram til Erik i København.
-
I Kristiania kan man i Aftenposten i dag lese det siste av flere referater fra den omfattende feiringen av Fridtjof Nansen i København, som har vendt tilbake sammen med mannskapet sitt etter å ha gått på ski over Grønland.
-
I London åpner den første undergrunnsbanen, The City and South London Railway.
-
Telefonlinjen mellom Paris og London settes i drift og blir tilgjengelig for offentligheten.
-
I Bergen begynner det å gå elektrisk drevne ferger på Vågen, mellom Dreggen og Muren og Bradbenken og Holbergsallmenningen.
-
I Bergen kommer den elektriske sporveien i drift, med det tyske firmaet AEG som hovedaksjonær.
-
Amalie Skrams mor Ingeborg Louise er på besøk i København. Hun blir i tre uker. Så tar Erik med seg Småen til sin halvbror William, som er prest på Møn. Amalie kommer etter. Hun reiser med tog, til tross for alvorlig togskrekk.
Det har nettopp vært en stor togulykke ved Gentofte hvor 36 mennesker ble drept -- og hun selv skulle ha vært på det toget, hvis det ikke hadde vært for at hun skrev så flittig på boken sin at hun glemte tiden og selskapet hun skulle ha vært i hos huslegen Feilberg og hans kone.
-
Brødrene Wright starter prøveflyvninger med motordrevne fly.
-
Den første elektriske sporvognen settes i drift på Øster Allé i København.
Kommunikasjon
Illustrasjon