Dato
19 juli 1849

Gerhard Munthe blir født i Elverum. Dette året kjøper hans far gården Alfheim i Elverum, og det er her Gerhard kommer til å vokse opp sammen med det som etter hvert vil bli tolv søsken. Som nummer ni kommer søsteren Margrethe, som kommer til å bli en en kjent og elsket barnesangforfatter.

Barnas far, distriktslege Christopher Pavels Munthe, har studert medisin sammen med Christian Munch, som kommer til å bli maleren Edvard Munchs far.

Moren heter Christine Margrethe Pavels Aabel Munthe.

Livet på Alfheim er livlig og pulserende. Familien er kjent for å være svært gjestfrie, nøysomme, intellektuelt engasjert og gudsfryktige, og de har mange kontakter ut i verden.

Gerhard kommer tidlig til å utvikle  interesse for tegning, ofte på grunnlag av illustrasjoner han finner i  magasiner og lignende. Han kommer også til å bli  opptatt av den lokale naturen og folkelivet på husmannsplassene.

På Alfheim kommer Laura Bjølstad, som siden vil bli kjent som Edvard Munchs mor, som husjomfru for å hjelpe til med barnepass og  hushold. Det er her hun kommer til å treffe mannen hun skla gifte seg med.

Fra 1863 kommer Gerhard Munthe til å gå på skole i Christiania.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 14

og

https://nbl.snl.no/Gerhard_Munthe_-_2