Fra dato

Til dato

  • Gerhard Munthe blir født i Elverum. Dette året kjøper hans far gården Alfheim i Elverum, og det er her Gerhard kommer til å vokse opp sammen med det som etter hvert vil bli tolv søsken. Som nummer ni kommer søsteren Margrethe, som kommer til å bli en en kjent og elsket barnesangforfatter.

    Barnas far, distriktslege Christopher Pavels Munthe, har studert medisin sammen med Christian Munch, som kommer til å bli maleren Edvard Munchs far.

    Moren heter Christine Margrethe Pavels Aabel Munthe.

  • Det norske slottet i Kristiania er endelig ferdig. Kong Oscar I og dronning Josefine foretar åpningen. De har selv vært med på å planlegge ferdigstillelsen av slottet.

  • Friedrich Nietzsches far dør som 36-åring av en hjernesykdom, en svulst som gradvis har brutt ned hans livsfunksjoner. Friedrich er snaut fem år nå, han har sett hvordan faren gradvis har mistet talen, synet, hørselen, det har vært en forferdende prosess, til slutt har han ligget der i sengen som en livløs bylt. Tapet er voldsomt; han han vært svært knyttet til sin følsomme og nærværende far. Det er først når han hører kirkeklokkene under begravelsen at det virkelig går opp for ham hva som har skjedd.

  • Søren Kierkegaards Sygdommen til Døden utgis i København, under pseudonymet Anti-Climacus. I dette verket analyserer han fortvilelsen og menneskets forhold til seg selv. Boken er kritisk til den hegelske dialektikken, som oppløser paradokset og åpner for en spekulativ forsoning av synd og nåde, noe som i realiteten opphever motsetningen mellom dem. Den pseudonyme forfatteren er en virkelig kristen, og boken åpner slik: «Mennesket er Aand. Men hvad er Aand? Aand er Selvet. Men hvad er selvet?