-
Adolph Tidemand begynner på kunstakademiet i Düsseldorf, som er i ferd med å seile opp som et av tidens fremste kunstsentra. Her studerer han i fire år. Theodor Hildebrandt, som blir Tidemands lærer, dyrker et narrativt, psykologiserende historiemaleri som står sjangermaleriet nær, Adolph er sterkt preget av dette idealet.
-
Adolph Tidemand vekker oppsikt med sitt første historiemaleri, Gustav Vasa taler til dalkarene i Mora kirke, som straks blir innkjøpt av den stedlige kunstforeningen. For pengene fra salget drar han sammen med sin bror Emil til München og Roma, hvor han studerer henholdsvis det samtidige historiemaleriet og ung- og høyrenessansens mestere.
-
Adolph Tidemand og Hans Gude, som nå er 33 og 22 år gamle, begynner samarbeidet på maleriet En brudeferd i Hardanger. Det skal etter hvert bli noe av et nasjonalromantisk ikon.
De to traff hverandre i Hardanger for fem år siden, og slo seg sammen for en stund, på vandring i Norske bygder for å studere folkeliv og skikker.
-
Maleriet Brudeferden i Hardanger bilr malt av de to malerne Hans Gude og A. Tidemand i Düsseldorf. Hans Gude er 23 år gammel. Adolph Tidemand er 34.
-
Adolph Tidemand, som nå er 34 år gammel, maler bildet Haugianerne. (Om fire år kommer han til å male en ny versjon av bildet på oppdrag fra Nasjonalgalleriet. )
-
Lars Hertervig maler sine første selvstendige malerier fra området rundt Düsseldorf. Han drar på studietur til Skånevikstraktene om sommeren og fortsetter høsten i Düsseldorf under Erik Bodoms veiledning.
-
Lars Hertervig er student i maleri i Düsseldorf. I sine brev til velgjøreren Sundt i Stavanger klager han over at han føler seg dårlig.
I april tillater Sundt ham å avbryte studiene og reise hjem.
Hertervig er passasjer og mannskap på Sundts skonnert "Sylphiden" fra august til november.
-
Adolph Tidemands popularitet begynner å snu. Han er nå 54 år gammel, og de idealene som maleriene hans gir uttrykk for, blir forkastet av den neste generasjonen kunstnere, som har helt andre kunstneriske og kulturpolitiske intensjoner. Tidemands fremstillinger av norske bønder blir avfeid som "tysk romantikk", og selv de mest velvillige blant tidens skribenter kritiserer ham for å male idylliserende og ikke så lite nedlatende fremstillinger av "søndagsbønder".
-
Adolph Tidemands eneste sønn dør, bare 28 år gammel. Det er et tungt slag, og Tidemand, som hele sitt voksne liv har hatt en skrantende helse, er nå en knekket mann. Det er kanskje symptomatisk at når han mot slutten av sitt liv vender tilbake til historiemaleriet, klarer han ikke å fullføre det maleriet han påbegynte. Christian IV anlegger Christiania forblir på skissestadiet. Enken etter unge Adolph skal komme til å bli Gerhard Armauer Hansens andre kone.