Image
Edvard Munch: Doktor Munthe leser, 1882
Dato
1Y15 juli 1882

Edvard Munch er atten år gammel, og denne sommeren er han konstant på ferieopphold borte fra familien i Kristiania. Han skriver heller sjelden hjem, og det frustrerer tante Karen, som så gjerne skulle ha hørt nytt fra ham, og tenker mye på hvordan han har det. det er viktig for henne at nevøen oppfører seg ordentlig, og ser sikkelig ut i tøyet. Hun er bekymret for at han nok kunne trenge en ny dress, og hun vil gjerne sen deham penger, men dessverre har hun ikke så mye å rutte med.

Etter et opphold på Hamar hos kjøpmmannsfamilien Falk, og i Løten på gården Thingstad østre, er Edvard nå kommet til familien til distriktslegen på Elverum, Christopher Pavels Munthe. Her blir han i fjorten dager. Den unge sønnen i huset, Gerhard Munthe, er blitt en etablert maler i Munchen nå, men han er hjemme på Elverum denne sommeren.

Slik er situasjonen på doktorgården for tiden: Gerhards mor, Christine Margrethe, født Pavels Aabel, er sliten og nervøs og kunne ønske hun kunne få reise på et opphold på kurbadet på Grefsen utenfor Kristiania. Det er Gerhards søster Bolette som for det meste bestyrer husholdningen. Bolette er blitt blek og mager i det siste, melder Gerhard i brev til en tante, men hun blir mer og mer uunnværlig i husstellet. Gerhard syns også det er en lettelse at de yngste søsknene hans (de er tretten til sammen i barneflokken i doktorgården) er blitt så mye stillere og penere i løpet av de to årene han har vært borte.

En annen av søstrene på Alfheim er Margrethe Munthe. Hun er 22 år gammel nå.

Edvard tegner et portett av doktor Munthe som leser mens han er her på Alfheim.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Krogsrud, Å., Munch, E., & Løten. (2012). Munchs første strek : barne- og ungdomsår på "Engelhaug". Oslo: Orfeus I samarbeid med Løten kommune. s. 74.