Image
Bertha Pappenheim
Dato
1 juli 1882

Bertha Pappenheim blir innlagt på sanatoriet Bellevue i Kreuzlingen. Hun er slett ikke helbredet for sine hysteriske lidelser, slik hennes lege Breuer påstår; hun skal komme til å bli her i fire måneder. Symptomene hennes er omtrent de samme som før ved innleggelsen, og når hun utskrives i oktober, kommer hun heller ikke til å være helbredet. I tillegg til sin avhengighet av chloral, som hun får for å roe seg ned og få sove, er hun nå blitt avhengig av morfin, som Breuer har forordnet for å dempe nervesmerter hun har i ansiktet.

Bellevue er en anerkjent institusjon for de rike. Her pleies psykiatriske pasienter omsorgsfullt i behagelige omgivelser. Det fins tennisbaner her, og parker, hvileområder med lenestoler utendørs, et utendørs kjøkken, muligheter for hesteridning, bowlingbane, og egne rom for musikk og biljard.

Bertha har blant annet glede av daglige rideturer i omegnen. Hun bor i en toroms leilighet på sykehusområdet, sammen med en kvinnelig ledsager som snakker engelsk og fransk med henne.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Borch-Jacobsen, M. (2012) Fanny Moser (1848-1925). https://www.psychologytoday.com/blog/freuds-patients-serial/201207/fanny-moser-1848-1925

og

Appignanesi, L. and J. Forrester (2005). Freud's women. London, Phoenix.