Image
Dagny Juel og Stanislaw Przybyszewski med kunstnervenner i Krakow, 1898
Dato
august 1898

Dagny Juell og hennes polske ektemann Stanislaw Przybyszewski flytter til Kraków, hvor Stanislaw blir redaktør i kunsttidsskriftet Liv. I Kraków blir Dagny kjent med unge og begavede polske kunstnere i bevegelsen "Det unge Polen" og den såkalte "Paonbohemen", som han blir en lederskikkelse for.

Stachu, som han kalles, er nå en internasjonalt kjent mann i litterære kretser, og det er av stor betydning for polakkene at han har vestlig orientering.

Krakow er en praktfull middelalderby med kongelig slott, gotiske katedraler og en stor markedsplass, en gang var den Polens hovedstad, og den er fortsatt landets kunstsenter. Men byen er ikke desto mindre en provinsiell utpost i den østeriks-ungarske riket.

Som ventet er Stachu med på å skape furore også i sin nye by. Han sjokkerer byens konservative borgerskap med sitt bohemske levevis, gir seg over til lange perioder med hemningsløst alkoholbruk, som han mener høyner hans kreative evner. I magasinet han er redaktør for, trykker ha manifester om erklærer kunsten som den nye religionen, hevet over godt og ondt, og uten hensyn til sosiale nyttehensyn.Han er tretti år gammel nå, og blir raskt ansett som lederskikkelse i den polske modernistbevegelsen som blir kjent som Unge Polen.

Om noen uker kommer Dagnys drama Synden til å bli spilt på Den frie intimscene i Praha.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Cullberg, J. (1994). Skaparkriser : Strindbergs inferno och Dagermans. Stockholm, Natur och kultur.

og

https://kvinnemuseet.no/dagnys_liv

og

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press. s. 10-11

https://books.google.no/books?id=61VJ2eRFZsMC&pg=PA62-IA5&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false