Image
Hans Lemmich Juell
Dato
juni 1898

Dagny Juels far, som er snaut seksti år gammel og distriktslege på Kongsvinger, er alvorlig syk, og Dagny reiser hjem for å være hos ham. Etter en stund kommer også hennes polske ektemann Stanislaw for å være sammen med familien.

Da han kom hit til byen i 1863, var Hans Lemmich Juell en ung mann. Han var bare 23 år gammel da han kom fra Vang på Hedmarken, der han vokste opp. Da stod embetet etter Dr Daniel Schiøtz ledig her i byen. Daniel Schiøtz hadde reist for å være lege ved garden i Stockholm, og dro videre til Danmark som frivillig under det tysk-østerrikske angrepet på Danmark i 1864. Han døde der av overanstrengelse og kom aldri tilbake.

Hans Lemmich Juell var nyutdannet lege og fremdeles ugift da han overtok stillingen til Schiøtz, men han giftet seg året etter med Dagnys mor Minda Blehr, som fikk  nær slekt her i Kongsvinger, da søsteren hennes, Henrikka Blehr, giftet seg med enkemannen Arne Lunderbye på Noer gård. Familien Blehr kom fra Stange, og søstrenes far var Otto Albert Blehr, stortingsmann for Venstre og statsminister i flere perioder.

De nygifte bodde til å begynne med flere steder i byen mens barneflokken vokste, men i 1875 kjøpte de eiendommen Rolighed av trelasthandler og jurist Sigvard Irgens Friis Rynning og hans kone Marthe Elisabeth. Da var alle barna kommet i rask rekkefølge: Gudrun i 1866, Dagny i 1867, Hans i 1868, Astrid i 1869 og Ragnhild i 1871.

Den lille sønnen Hans døde bare et halvt år gammel i februar 1869, det samme året som Astrid ble født.

Sted
Korrekturlest?
Nei