Image
Inga Syvertsen
Dato
22 februar 1900

I Pilestredet 8 i Kristiania bor Gustav Vigeland. I andre etaje holder Kristiania Viserguttkontor til. Der har sekstenårige Inga Syvertsen jobbet som viserpike. Inga er slående vakker, med harmonisk formede ansiktsuttrykk, blå øyne under en høy panne, blondt hår som henger i en flette nedover ryggen og korketrekkerkrøller over ørene.

For en tid tilbake ble hun bedt av noen kvinner som ba ham om å møte dem på en resaturant dagen etter. Vigeland ga Inga to kroner den dagen, og ba henne om å kjøpe seg en sju øres kake, og gi damene beskjed om at han ikke var hjemme. To kroner er mye penger for en jente som tjener fem kroner i uken, og Inga kunne ikke forstå hvorfor hun skulle få så mange penger av ham. Dessuten likte hun ikke å fortelle en løgn.

Nå jobbe hun ikke i Pilestredet 8 lenger, de to har truffet hverandre på gaten nede i byen. Vigeland ba Inga om å komme til ham og sitte model for et porrett. Og i dag kommer hun til ham. Han blir heftig forelsket, han ansetter henne som hjelp i atelieret, og etter kort tid har de to innledet et forhold.

Inga er dyktig på mange måter, og et arbeidsjern. Hun blir en uvurderlig hjelp og støtte for Gustav. Hun steller hus, mat og klær, og arbeidetrde første årene sammen med ham i atelieret. Blant hennes mange gjøremål er å bløte leiren, og stå modell når Vigeland trenger det. Trekkene hennes kommer til å være gjenkjennelige i et par skulpturer fra 1902, en liten kvinnetorso og den unge kvinnen i en erotisk gruppe der hun sitter tvers over brystet til en liggende mann.

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Wikborg, T. (2019). Gustav Vigeland : en biografi ([Ny utg.]. ed.). Oslo: Vidarforl. s. 133