Fra dato

Til dato

  • Otto Weininger er en ung mann på 21 som står midt i en intens skapende periode. Han skriver på sitt store verk Geschlecht und Character. I brev til vennen signaliserer han en sterk entusiasme for Kant, og en overbevisning om at etikk, forstått i på en kraftfullt dualistisk måte, er alt som betyr noe.

  • August Strindberg og Harriet Bosses datter Anne-Marie blir født i Stockholm. August er 53 år gammel, Harriet er 24. De lever ikke sammen: Harriet har flyttet til en leilighet i Biblioteksgatan.Men de fortsetter å spise søndagsmiddag sammen i Karlavägen, datteren får Augusts etternavn og blir oppkalt etter Harriets mor, Anne-Marie. Og Strindberg fortsetter å skrive stykker med roller tiltenkt Harriet. I hans eneste kjærlighetsstykke, Svanevit, var tittelrollen tiltenkt henne, og han ble dødelig skuffet da hun ikke ville spille den.

  • Edvard Grieg skriver i et brev til sin venn Edvard Beyer om sin vemmelse for prestene. For ham er prestene Kartago: de bør ødelegges. Han klarer ikke å svelge dem ned, ,skriver han.

    Den vemmelige fete og vamle smaken av dem er avskyelig for ham; han gulper dem opp igjen. Han tar i det hele tatt avstand fra det kirken gjør i sin utøvende form, men er svært opptatt av teologiske og åndelige spørsmål.

  • Amalie føler seg elendig, et vrak; hun får ikke til å skrive.

  • Amalie føler at kun Irminger forstår hvordan hun lider. Derfor lyver hun til de fleste om at det går godt med skrivingen. Men Irminger forstår. Og innerst inne i sitt triste hjerte føler hun også en liten stripe av håp.