Fra dato

Til dato

  • Albert Einstein er i Berlin. Han er pasifist, og skriver en erklæring mot at Tyskland skal involvere seg i krigen. Stemningen blant mange intellektuelle er ellers positiv til krigen; man vil gå til krig for å bevare den tyske kulturen. Einstein mener at menneskelig utvikling blir hindret av den maskuline brutalitet, som er med på å hisse til krig.

    Hans kone og barn har forlatt ham, de er nå i Zürich. En kusine, Elsa, steller for ham. Helsen er dårlig; han driver rovdrift på seg selv i arbeidet med gjennombruddet i relativitetsteorien.

  • Den østeriksk-ungarske erkehertugen Franz-Ferdinand, arvingen til den ungarsk-østerikske tronen, og hans kone, fyrstinne Sophie, myrdes i Sarajevo.

    Attentatsmannen er Gavrilo Princip, som er leder av en grupppe angripere halt Unge Bosnia, med støtte fra gruppen Den sorte hånd.

    Skuddene utløser en katastrofe blant de europeiske stormaktene. En måned senere utlyser Østerike-Ungarn krig mot Serbia.

  • Etter drapet på Franz Ferdinand for to dager side bestemmer Østerrike-Ungarn (med støtte fra deres tyske allierte) at de skal straffe Serbia. Dermed mottar serberne i dag et ultimatum med krav så støtende at det ikke kan bli annet enn avslått. Serberne, i håp om å få støtte fra Russland, gir et tvilsomt svar tilbake, noe som leder til at Østerrike-Ungarn også avslår.