Image
Stanislaw Prybyzsewski på likbåre, 59 år gammel
Dato
23 november 1927

Stanisław Przybyszewski dør idenne formiddagen på en eiendommen i Plen, eid av Znaniecki Jaronty nær Inowrocław, som ligger ikke langt fra stedet der han ble født og vokste opp. Her har han vært sammen med sin kone Jadwiga Kasprowiczowasiden 12. november, etter invitasjon fra verten.

Den siste tiden har han følte seg dårlig. Han har klaget over kortpustethet og hjerteproblemer, og han har problemer med å sove om natten; Det stormfulle høstværet holder ham våken. Men han planlegger forelesninger han skal holde den kommende tiden. 

I går bestemte han seg for å forberede en tur til Poznan. I dag tidlig spiste han frokost som vanlig, og snakket han på telefonen med arrangørene av forelesningene han skal holde. Han bekreftet hva han hadde tenkt å foreles om.

Hva som siden skjedde er blitt beskrevet i biografien  Przybyszewski av Stanisław Helsztyński: "Det ble gitt beskjed om at bilen skulle kjøres frem fra garasjen. Przybyzsewski gikk kgjennom rommene fra kontoret til stuen, fra stuen til spisestuen, og stoppet et øyeblikk for å snakke med vertens lille datter Halszka, som lekte der. Så vendte han tilbake til konoret med langsomme skritt. Det ble stille. Da noen kikket inn til ham, satt han på stolen, med hodet vendt til den ene siden, mens han lente seg til stollenet. Han var død. Klokken er rundt tolv. Lege ble tilkalt, han konstaterte at det er hjertet som har stoppet."

Przybyzsewski blir begravet på kirkegården i Góra, noen få kilometer fra landsbyen Łojewo, hvor han kom til verden.

Noen år senere, på begravelsesstedet, kommer det til å bli reist et imponerende monument som fortsatt står der i dag.

 

Tema
Korrekturlest?
Nei