Galleri

 • Berthe Nielsdatter Mjelde fra Osterøya, som skal bli Amalie Skrams mormor, føder et pikebarn, Berthe Carine. Barnet er født utenfor ekteskap, og oppføres som «uægte» i kirkeboka. De slår seg ned i Bergen.

  Hun gifter seg med barnefaren Sjur Lassesen Hammersnæs fra Fjærland i Sogn og Fjordane den 20 mai. Berthe er 29 år gammel, barnefaren er 24 og musketer. Etter hvert skal han komme til å starte som lappeskomaker.

 • Birthe/Berthe Carine Sivertsen/Sivertsdatter/Sjursen, som skal komme til å bli Amalie Skrams tante, blir døpt i Domkirken i Bergen. Foreldrene er ikke gift, og de skal komme til å vente helt til mai med å gifte seg. Carine blir innført i Kirkeboken som «Uægte». Hun skal komme til å bli den eldste av fem søsken; tre jenter og to gutter. Når Carine er halvannet år gammel skal hun komme til å bli storesøster til Lovise, som skal bli Amalie Skrams mor. Familien skal komme til å bo i området rundt Kong Oscars gate/Tverrgaten.

 • Sjur Lassesen, som skal komme til å bli Amalie Skrams morfar, gifter seg med Birthe Nielsdatter Mjelde fra Osterøya i Bergen. Sjur er sogning, 25 år gammel, soldat, fra vestsiden av Fjærlandfjorden. Han har mistet moren sin som ettåring. Han og Birthe har allerede en datter på fem måneder. Det er Carine, som skal bli Amalies tante. Carine skal komme til å bli kjent som en av Bergens vakreste unge jenter, og gifte seg rikt første gang, med en bokhandler i København, siden, med en svensk boktrykker.

 • Berthe Carine Sjursdatter, Amalie Skrams tante på morssiden, gifter seg i Granison kirke i København med bokhandler August Wilhelm Møhl, som siden 1836 har drevet bokhandel på Torvet i Bergen (som er blitt flyttet til Strandgaten 14, der hvor senere C. Floors bokhandel blir liggende.). Hun er 20 år gammel, han er 28. Brudgommen, og også han som skal overta bokhandelen i 1852, C. Floror, er utdannetGyldendals Boghandel i København.

 • Mons Monsen og Ingeborg Lovise Sivertsen, Amalies foreldre, gifter seg i Domkirken i Bergen. Brudgommen er fra Alversund, en vakker mann, 25 år gammel. Bruden er også meget vakker, sammen med sin søster Carine har hun rykte på seg for å være litt uvillig til husarbeid. Paret bosetter seg på Torvallmenningen 15. Forlovere i bryllupet er kjøpmann Hadeler, brudgommens tidligere arbeidsgiver, og August Møhl, Lovises danske svoger fra København, som er bokhandler i Strandgaden. Møhl har en dansk søster som heter Amalie.

 • Amalie Alver blir døpt i Domkirken i Bergen. Familien bor i 14 rode nr. 45, Apotekersmuget.

  Blant fadderne er hennes tante Carine, morens søster.

  Tante Carine kommer til å bli en viktig person i Amalies liv, og modell for tante Ravn i fjerde bind av Hellemyrsfolket, Avkom. Hun er ett år eldre enn Amalies mor Lovise, født utenfor ekteskap, hun var ett år gammel da foreldrene giftet seg.

  De to skomakerdøtrene blir regnet som de vakreste jentene i Bergen.

 • Berthe Nielsdatter Mjelde, Amalie Müllers mormor, dør i Bergen, 84 år gammel, som fattig kone på Wallemkjelleren, som ligger i Fattighussmauet på hjørnet av Nøstegaten og Skottesalsmauet. Det kommer tilå brenne ned under Nøstebrannen i 1930.
  Wallemkjelleren ble i 1825 aldershjem – “Wallems hvile”. Her er det plass til fire menn og 18 kvinner.

 • Berthe Carine Sivertsen, Amalies tante på morsiden, begraves fra St. Jørgen kirke i Bergen. De siste årene har sitt liv har hun leved i stor fattigdom.