Galleri
-
Bjørnstjerne Bjørnson tar inn på Hotel Phønix i København og blir fort kjent med litterater og skjønnånder på Bistrups Kafé ved Kongens Nytorv.: Clemens Petersen, Valdemar Wille, Hans Jørgen Greensteen, Carl og EmilEberling og Philip Weilbach, Meir Goldschmidt, Sophus Schandorph, Kristian Arentzen.
-
Karoline Bjørnson skriver kjærlig og beundrende til sin mann Bjørnson i København fra hans foreldres prestegård i Søgne. Han bor på hjørnet av Vestervold og Vesterbro, senere i et av de billige værelsene på sitt gamle hotell Phønix hele denne sommeren og høsten. Det Karoline ikke vet, er at Bjørnstjerne skal komme til å møter den 22 årige danske skuespilleren Rosalinde Thomsen (som egentlig heter Caroline Christinie Magdalene von DolckeI i et hagesleskap hos konseljpresident Carl Christian Hall i Bakkegaard ved Rahbeks allé i København om noen uker.
-
Bjørnstjerne Bjørnson blir på ny leder ved Christiania Theater. Han skal komme til å bli her til 1867. Denne sommeren utvikler han et nært og varmt vennskap med den danske litteraturkritikeren Clemens Petersen i København. Brevene mellom dem er fulle av bombastiske følelsesmessige utbrudd og forsikringer om deres helt spesielle vennskap.
Om fire år skal Petersen bli nødt til å rømme fra København på grunn av en homoseksuell skandale. Bjørnson skal siden komme til å bli en varm forkjemper for homofiles rettigheter.
-
Henrik Ibsen skriver et oppbrakt brev til sin venn Bjørnstjerne Bjørnson i forbindelse med en krass kritikk han har fått av Peer Gynt av den danske kritikeren Clemens Petersen i den danske avisene Fædrelandet. Petersen er Bjørnstjernes nære venn, og dessuten en arvtaker og venn av Johan Ludvig Heiberg, særlig med henblikk på Heibergs strenge formkrav, men han har også strenge krav til moralsk reisning og etisk dybde i litteraturen han anmelder.
-
Den danske kritikeren Clemens Petersen, som blant annet er en av årsakene til det mageårige bruddet mellom Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, må i all hast forlate Danmark etter en homoseksuell skandale. Han drar til Amerika, hvor han blir boende til 1904.