Kjønn
Mann
Fødselsdato
9 mai 1840
Dødsdato
13 november 1895

Galleri

  • Ragna Ullmann forlover seg med den fem år eldre Ludvig Nielsen. Hun er 35 år gammel nå, hun har truffet ham i Tromsø under et besøk hos søsteren. Han er overrettssakfører, og skal etter hvert komme til å bli bankdirektør.

  • Ragna Ullmann forlover seg med den fem år eldre Ludvig Nielsen. Hun er 35 år gammel nå, hun har truffet ham i Tromsø under et besøk hos søsteren, han er overrettssakfører og skal etter hvert komme til å bli bankdirektør. Hun kjenner ham nokså dårlig. Ekteskapet med ham skal komme til å bli en fem år lang prøvelse og ende med skilsmisse.

  • Ragna Nielsen gifter seg med banksjef Ludvig Nielsen i Nidarosdomen. Både brud og brudgom kommer fra Kristiania, men Ludvig bor i Trondheim, og er på vei nordover, til Tromsø og en god stilling der. Nidarosdomen er under restaurering, og byggearbeidende utgjør ikke akkurat noen festlig ramme rundt begivenheten. Vilhelmine, Ragnas mor, er med som vitne, sammen med Ludvigs mor og to mannlige vitner. Brudgommen er mørk, soignert, med en durabelig mustasje. Ragna er liten og velbygget.

  • Ragna Nielsen, som nå er nyseparert, skriver til Bjørnstjerne Bjørnson og innrømmer at også hevntanker har flammet i henne i forholdet til eksmannen Ludvig Nielsen. Bjørnson kunne godt ha fått brevene fra Ludvigs familie! skriver hun. Det vil nok kunne være «documents humains» som han kan bruke i diktningen sin. Men hun har oppgitt å komme med avsløringer. De som dømmer og fordømmer henne vil i overbevisning om sin egen dyd og fortreffelighet ikke kjenne seg igjen, og heller ikke forstå.

  • Ragna Nielsen skriver et nytt brev til Jonas Lie i Paris og forteller om hvordan hun i fjor søkte legehjelp og beskrev sin manns sinnstilstand, som hun mente var truende ustabil. Legen fryktet for sinnssykdom og mulig selvmord for Ludvig Nielsen, og tilrådet skilsmisse. Ragna ba da skriftlig om å få bli skilt. Hun har ikke skydd eller tatt avstand fra seksuelt samliv, tvert imot har hennes mann bebreidet henne for at «ingen kvinde med respekt for sig selv vilde vist en kold mand kjærlighed», eller «gjort ham tilnærmelser».

  • Ragna Nielsens eksmann Ludvig Nielsen har det ikke godt. Han er jurist, men har ikke fått noen stilling sørpå, slik han hadde håpet. Etter mye frem og tilbake har han imidlertid nå fått fogdembetet i Lofoten og Vesterålen. Han skal ikke komme til å gifte seg igjen etter skilsmissen fra Ragna. Han har store nerveproblemer og verkende minner. Ragna mener problemene hans bunner i barndomserfaringer. Til sin fetter skriver han i et brev at han ønsker å søke avskjed fra stillingen sin.

  • Ragna Nielsens ulykkelige ekteskap er endelig offisielt oppløst. Hennes bror Viggo Ullmann, som er Stortingsrepresentant, fremmer dette året forslag om en ny skilsmisselov som åpner for at det skal være nok at bare en av partene samtykker i skilsmisse. Men den loven kommer først til å bli en realitet om ni år. Det vonde ekteskapet til Ragna og striden det har ført med seg har gått hardt inn på hennes mor Vilhelmine, som også er Amalies venninne og mentor. Hun har jo selv vært gjennom en vond skilsmisse i sin tid.