Galleri

  • Edvard Brandes anmelder de to teaterstykkene Gert Westphaler på Det Kongelige Theater og Ambrosius på Dagmartheatret. Den unge skuespilleren Robert Schyberg på Det Kongelige Theater får en ytterst ironisk omtale, og tar det meget ille opp. Han oppsøker Edvards bolig i Kronprinsessegade 50, ringer på døren, men ingen lukker opp. Deretter går han til Politikens lokaler i Østergade, bevæpnet med en kraftig stokk.

    Når Edvard endelig passerer ham, stopper Schyberg ham og gir ham en ørefik. Da Edvard vil sloss, legger Schyberg på sprang.

  • Erik Skram er med og arrangerer duellen mellom Edvard Brandes og Robert Schydberg. Dagen er iskald og snøen ligger høy. I grålysningen kjører to hestedrosjer inn på Ermelund med duellanter, sekundanter og en lege. Alle er kledt i kjole og hvitt og med flosshatt.

    Erik Skram leder handlingen med militær presisjon. Det er Edvard Brandes som har betalt for pistolene. Det skal være 20 skritt avstand mellom de to duellantene. Så teller han til tre. De to vender seg mot hverandre og skyter. Ingen av dem treffer. Pistolene blir ladet en gang til. Spenningen er uhyggelig.