Dato
10 februar 1900

Erik Skram er med og arrangerer duellen mellom Edvard Brandes og Robert Schydberg. Dagen er iskald og snøen ligger høy. I grålysningen kjører to hestedrosjer inn på Ermelund med duellanter, sekundanter og en lege. Alle er kledt i kjole og hvitt og med flosshatt.

Erik Skram leder handlingen med militær presisjon. Det er Edvard Brandes som har betalt for pistolene. Det skal være 20 skritt avstand mellom de to duellantene. Så teller han til tre. De to vender seg mot hverandre og skyter. Ingen av dem treffer. Pistolene blir ladet en gang til. Spenningen er uhyggelig.

Edvard Brandes har et djevelsk uttrykk i ansiktet og sikter som om alle onde ånders forbannelse skulle følge kulen. Men heller ikke denne gangen treffer noen av de to. stemningen glir over til flat flauhet. Legen pakker sine bandasjer sammen.

Peter Nansen foreslår en forsoningslunsj på Fortunen, men det vil ikke Edvard Brandes. Man nøyer seg dermed med å underskrive protokollen og utarbeide en pressemelding til de forventningsfulle journalistene.

Schyberg skal siden bli idømt en straf på tolv kroner for gateuorden, og begge duellanter blir idømt en straff på 14 dagers fengsel, som sones i arresthuset på Blegdamsvej.

Edvard har med seg sin beste lenestol i cellen, sammen med en stabel bøker. Han bruker fengselsoppholdet til å sette seg inn i hollandsk språk. Det kommer stadig visitter og blomster. Blant annet kommer en deputasjon og overrekker 40 underskrifter av kjente diktere som takker ham for hans arbeid for dansk litteratur og skuespillerkunst.

Erik Skram på sin side får en alvorlig repirmande ved sin arbeidsplass Rigsdagen. Dersom noe slikt som dette gjentar seg, vil han bli avskjediget, får han beskjed om.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Hvidt, K. (2016). Det moderne gennembrud set igennem Erik og Amalie Skram. København, Forlaget Vandkunsten. s. 379