Dato
4 februar 1900

Edvard Brandes anmelder de to teaterstykkene Gert Westphaler på Det Kongelige Theater og Ambrosius på Dagmartheatret. Den unge skuespilleren Robert Schyberg på Det Kongelige Theater får en ytterst ironisk omtale, og tar det meget ille opp. Han oppsøker Edvards bolig i Kronprinsessegade 50, ringer på døren, men ingen lukker opp. Deretter går han til Politikens lokaler i Østergade, bevæpnet med en kraftig stokk.

Når Edvard endelig passerer ham, stopper Schyberg ham og gir ham en ørefik. Da Edvard vil sloss, legger Schyberg på sprang.

Edvard går opp i Politikens redaksjon og sladrer til Viggo Hørup. Det blir en masse viderverdigheter, og det hele ender med at Edvard vil duellere. Det var nemlig skikk og bruk i overklassens Paris da han var ung.

Hans venn Erik Skram forsøker å roe gemyttet hans, men sier seg etter hvert villig til å arrangere duellen. Peter Nansen skal være den andre sekundanten.

Sammen marsjerer de to til Schyberg i Randersgade og overrekker ham en skriftlig utfordring. Erik er demonisk og taler i en knirkede, tørr skjebnetone.

Dagen etter avholder et møte på Gyldendal med Schybergs sekundanter, to skuespillere. Det skal skytes med 20 skritts avstand og veksles eventuelt 4 kuler.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Hvidt, K. (2005). Edvard Brandes. Portæt af en radikal blæksprutte. København, Gyldendal. s. 313