Portrettbilde

Galleri

 • Karoline Bjørnson skriver kjærlig og beundrende til sin mann Bjørnson i København fra hans foreldres prestegård i Søgne. Han bor på hjørnet av Vestervold og Vesterbro, senere i et av de billige værelsene på sitt gamle hotell Phønix hele denne sommeren og høsten. Det Karoline ikke vet, er at Bjørnstjerne skal komme til å møter den 22 årige danske skuespilleren Rosalinde Thomsen (som egentlig heter Caroline Christinie Magdalene von DolckeI i et hagesleskap hos konseljpresident Carl Christian Hall i Bakkegaard ved Rahbeks allé i København om noen uker.

 • Ole Bull holder konsert i København. Han og Bjørnstjerne Bjørnson er mye sammen i denne tiden. Men Bjørnstjerne er fremdeles vilt forelsket i Rosalinde Thomsen, og skriver lengselsfulle og fyrrige brev til henne.

  Han står og ser etter henne på Nytorv, og noen ganger ser han et glimt av lys i leiligheten hennes. Denne måneden får han innvilget 500 spesidaler fra Stortinget i reisestipend. Han vil til Roma.

 • Bjørnstjerne Bjørnson har forlatt sin elskede Rosalinde Thomsen i København og ankommer Roma på julaften. Karoline og lille Bjørn er blitt igjen hos slektninger i Sønderborg på Als.

  Roma gjør voldsomt inntrykk på Bjørnson. Her skal han komme til å få kontakt med kunstnere og litterater i Den Skandinaviske Forening. Men han skal også ofte komme til å føle seg ensom og overgitt. Han skriver på teaterstykkene Sigurd Slembe og Kong Sverre. Det er vanskelig å glemme Rosalinde.

 • Bjørnstjerne Bjørnson besøker sin fordums elskede Rosalinde Thomsen på Strandboulevarden i København. De er sammen i tre timer, og han kommer også tilbake to dager senere.

 • Bjørnstjerne Bjørnson er på turné i Sverige, og blir intervjuet i Dagens nyheter om det er Rosalinde Thomsen har stått modell for hovedersonen i Fiskerjenten. Det avviser han, og sier dessuten at han nok var begeistret for Rosalinde i sin ungdom, men at han nå kun føler motbydelighet når han tenker på dette forholdet. Han oppholder seg for øvrig iTyrol og Italia sammen med famlien dette året, her skal de bli frem til 1875.

 • Magda von Dolcke (Rosalinde Thomsen), som i en periode har vært Bjørnstjerne Bjørnsons hemmelige elskede, er gjesteskuespiller på Kungliga teatern i Stockholm (frem til 1874).

 • Magda von Dolcke (Rosalinde Thomsen), som i en periode har vært Bjørnstjerne Bjørnsons hemmelige elskede, er gjesteskuespiller på Kungliga teatern i Stockholm (frem til 1874).