Andre navn
Thora Olsdatter
Torø Olsdatter
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
11 januar 1830
Dødsdato
6 januar 1919

Galleri

 • Knud Pedersen (Knut Hamsun) er en gutt på tre år som sammen med familien sin, en flokk på ti personer, legger ut på den lange reisen fra Lom i Gudbrandsdalen til Hamarøy. De skal forsøke å starte et nytt liv der nord.

  Moren Tora ammer fremdeles lillesøsteren hans, Anne Marie.

  Tora ha et nervøst sinn, og hun føler stort ansvar for foreldrene, sine, særlig for moren Mari, som er 63 år gammel nå, og skrøpelig både i kropp og sinn. Begge de gamle er med på turen.

 • Knut Hamsun, som er tre år gammel og foreløpig heter Knud Pedersen, er etter den lange reisen fra Gudbrandsdalen endelig kommet frem til Hamarøy. Nå ror de inn til Hamsund.

  Sommernatten er lys, de ser nyutsprunget bjørkeløv i liene og tente bål ved stranden.

  På denne øya skal de slå seg til.

 • Knut Hamsuns mormor Mari dør på Hamarøy. Det er mindre enn fire måneder siden hun kom flyttende hit sammen med datteren Toras familie, der Knut er nest yngste barn.

  Mari har alltid vært krøpelig og hatt svake nerver, og det har Tora også.

  Det er vanskelig for Tora å leve med så mange fremmede mennesker tett innpå seg som hun må her på gården Hamsund. Hun har vært nært knyttet til sin mor.

  Knuts far, som er utdannet skredder, er stadig på farten rundt på øya og viser frem stoffprøver, når han ikke er opptatt med å jobbe på gården han forpakter.

 • Knut Hamsuns mor Tora føder sitt sjette barn, en jente som får navnet Sophie Marie. Et nytt spedbarn å passe i tillegg til alt det andre hun har å gjøre blir for mye for henne. Hennes eldre bror Hans stiller opp og overtar barnet. Ti år senere bor Sophie Marie fremdeles hos onkelen, som hans fosterbarn. Om ikke lenge skal også Knut flytte inn hos denne onkelen. Der skal han komme til å trives svært dårlig. Siden skal han komme til å fortelle at onkel Hans var gjerrig og sint, og at han sultet og tyranniserte ham.