Galleri

  • Johann Wolfgang von Goethe bryter opp fra Weimar og resier til Italia i to år. Møtet med italiensk natur og klassisk kunst blir en «gjenfødelse», som han kaller det. Her finner han livets enkle urformer. Med statslivet i Weimar på avstand får hans diktning nå en ny sanselig dimensjon (Römische Elegien, 1795). Sine inntrykk og erfaringer i Italia har han senere skildret i Italienische Reise (1816–17, norsk overs. Italiensk reise, 1999).

  • Johann Wolfgang von Goethe er i Italia. Han er snart førti år gammel, og tar frem igjen stoffet fra fragmentet om Gretchen i Urfaust. Han skal komme til å utgi et nytt Faust-fragment i 1790, hvor de fleste av scenene fra førsteutkastet er med, om enn i sterkt bearbeidet form.

  • Johann Wolfgang von Goethe er tilbake i Weimar etter sin Italiareise. Han går inn i en ensom periode. Forholdet til fru von Stein har kjølnet. Han er sterkt opptatt av naturvitenskapelige studier, og beskjeftiger seg med botanikk, zoologi, geologi og optikk. Hans fargelære (Zur Farbenlehre, 1810) er en hel kulturfilosofi som bl.a. retter seg mot Newtons mekaniske naturoppfatning. Diktet Die Metamorphose der Pflanzen (1799) er typisk for Goethes natur- og kunstoppfatning: bak mangfoldigheten av former ser han en urform som danner utgangspunktet for stadig nye, individuelle variasjoner.

  • Constanze von Nissen, som er enke etter Wolfang Amadeus Mozart, flytter fra København sammen med sin danske ektemann Georg Nikolaus von Nissen, som hun har vært gift med i over ti år, Han var i utgangspunktet hennes leieboer etter at Wolfgang døde. De har bodd i København i ti år nå, mens de har arbeidet med en biografi om Mozart. Men nå legger de ut på en reise gjennom Frankrike og Italia. Om fire år skal de komme til å slå seg ned i Salzburg, hvor Constanzes to søstre etter hvert også skal komme til å slå seg ned for sine gamle dager.

  • Ole Bull ankommer Milano og holder noen konserter rundt omkring i Italia. I Bologna oppsøker han tidens ledende sanger Maria Malibran (1808-1836) og fiolistvennen hennes Charles Béirot (1802-1870). Han spiller for dem, og imponerer stort. "Men De må sikkert gjøre Furore overalt. Hvorledes har det sig at jeg ikke har hørt om Dem før?" skal Malibran ha uttalt. Vennskapet med de to musikerne skal komme til å lønne seg for Bull.

  • Edvard Grieg er 23 år gammel og forlater sin syke venn Rikard Nordraak i Berlin. De to vennene har planlagt å reise til Italia sammen, men Rikard har gulsott, lungebetennelse og brystinnflamasjon, og skal behandles med blodigler hver tredje time. Edvard skal holde konsert i Leipzig og urfremføre sin første fiolinsonate. Herfra reiser han videre til Italia, hvor han blant annet skal komme til å treffe og bli godt kjent med Henrik Ibsen.

  • Italias samling er fullført.

  • J.P. Jacobsen reiser til Italia etter å ha mottatt Universitetets Guldmedalje.

  • Sigmund Freud reiser på sommerferie til Italia for å finne inspirasjon og å glemme på den måten som er nødvendig for å finne inspirasjon. Det er noe han forsøker å finne ut av, men ikke får form på. Han skriver brev til sin venn Fliess.

  • Rainer Maria Rilke reiser på oppfordring fra sin venninne Lou Andeas Salomé til Italia for å studere italiensk språk og kultur. Han fører journal i form av en dialog med henne.